Close
Van egy bájos olasz kisváros, amely inkább nem kér a modern világból

Van egy bájos olasz kisváros, amely inkább nem kér a modern világból

Tipikusan olyan hely Asolo, amit akkor képzelünk el, ha mindenből elegünk van, és lehunyjuk a szemünket, hogy legalább lélekben máshol legyünk. 

Itáliában járunk, Velencétől északra.

Rövid ideig ebben a városkában, egészen pontosan mai nevén a Hotel Villa Ciprianiban élt a viktoriánus kor egyik legismertebb költője, Robert Browning. A drámai költeményeiről elhíresült angol egyszer egy barátjának elárulta, hogy nem igazán emlékszik az álmaira, egyet kivéve: amikor az Asolót körülvevő hegyekben csatangolt. Az álomból aztán valóság lett, és Olaszországba költözésekor megvásárolta az asolói Cipriani villát.

Rengeteg inspirációt kapott ettől a várostól, amely napjainkra is meg tudta őrizni évtizedeken át tartó báját.

Nem özönlenek ide turisták, nem nyitnak egymás után gyorséttermek és csecsebecséket kínáló boltok, a legnagyobb divatmárkák képviselői sem jelezték még érkezésüket.

Asolo mintha nemet mondott volna a modern világra.

A környék ékessége a hatvanas években Giuseppe Cipriani kezébe került, 18. századi romantikus hangulatot idéző, az óvárosi kapukon túl, egy erdőkkel borított völgyben pihenő villa. 2012-ben a kávéban utazó világhírű Segafredo cég vezetője, Massimo Zanetti és felesége vásárolta meg, majd apránként helyreállíttatta. Manapság csodálatos panorámával megáldott szállodaként üzemel, melynek pázsittal átölelt hatalmas medencéjében ejtőzve a távoli hegyek vonulatai is feltűnnek.

A hely kiválóan működik. Stílusos dekoráció, egyszerűségében nagyszerű konyha, valamint kivételesen kedves és odaadó személyzet jellemzi. A dolgozók közül néhányan több mint tizenöt esztendeje lojálisak a munkaadójukhoz, barátságosak, intelligensek, diszkrétek. A párnák alá dugott meglepetés csokoládéfalatok, vagy a kis asztalra kipakolt kávék helyett csendet, nyugalmat, békét és intimitást adnak a vendégnek.

Hasonló érzések érintik meg a látogatót, ha Asolo utcáin sétálgat. A városban ugyan engedélyezik a gépkocsiforgalmat, de az alig-alig zavarja meg a nesztelenséget.

Szinte a madárcsicsergést is hallani.

Asolo ugyan nincs tömve látnivalókkal, de a kultúrára szomjazó ideérkező bőven talál magának elfoglaltságot, ha felfedezőútra indul. A Lorenzo Lotto és Jacopo da Ponte oltáraival díszített katedrális, a Civic Múzeum, Cornaro királyné reneszánsz kastélya, Freya Stark írónő háza, és a szép freskókkal csinosított Santa Caterina templom tartozik a kötelezők közé, nem feledve a több épületen pompázó, nyolc méter magas jázminoszlopokat.

A béke szigetének tartott Asolót főleg páratlan panorámája miatt érdemes felkeresni. Csábító még az ókori utcák és egyes épületek részét képező sétányok hangulata, továbbá a katedrális diszkrét harangjátékával hívogató főtér, ahol a Caffé Centraléban üldögélve akár könyvírásba is belekezdhetünk.

(Fotók: Hotel Cipriani, Getty Images)

villa | alpok | látnivalók | kisváros | szálloda

FOLYTASD EZZEL

Ezt az öt dolgot mindenképp meg kell tenned a következő spanyolországi utadon

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram