Ausztria májusban nyit, és mindent a védettségi igazolványhoz fog kötni

Részletes biztonsági tervet dolgozott ki a kormány, melyben a "zöld útlevél" kulcsfontosságú.

Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is – jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután.

A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódása, másfelől az oltások előrehaladása és a kiterjedt tesztelés jelenti. A kancellár hangsúlyozta, a nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a hamarosan életbe lépő "zöld útlevél" lesz, melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kapnak meg.

Ez az igazolás szolgál majd belépőül – a kereskedelmi egységek kivételével – az újranyitó éttermekbe, hotelekbe, kulturális és sportrendezvényekre.

A kormány szakértők segítségével kidolgozta az ágazatokra és területekre lebontott biztonsági tervet, melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.

A kinyitó éttermek belső tereiben egy asztalnál négy felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek tartózkodhatnak, a teraszokon és kerthelyiségekben viszont tíz főben maximálták egy-egy asztaltársaság létszámát.

A pincéreknek FFP2-es maszkot kell viselniük, amennyiben nem rendelkeznek érvényes koronavírusteszttel. A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük ötven százalékát tölthetik be, de a szabályozás – ülőhelyek esetén – beltéren ezerötszáz, míg kültéren háromezer főben maximálta a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől.

Tehát egy 25 ezres befogadóképességű stadionba is csak maximum háromezer szurkoló mehet be egy adott mérkőzésre, míg például egy nyolcszáz férőhelyes színházba csak négyszázan válthatnak majd jegyet. Mindenütt kötelező lesz a maszkviselés és a negatív koronavírusteszt.

A zöld útlevél életbe lépésével azonban a beoltottaknak és a betegségből felgyógyultaknak tesztre már nem lesz szükségük.

A zárórát mind a vendéglátóegységekre, mind a kulturális és sportrendezvényekre vonatkozóan 22 órában határozták meg, valamint regisztrációs kötelezettség is életbe lép, hogy ha mégis megbetegedés fordul elő, könnyebb legyen a kontaktkutatás.

A vásárok, illetve a különböző kongresszusok is megtarthatók május 19-étől hasonló feltételek mellett. A tizenegy főnél nagyobb létszámú rendezvények esetén csak bejelentési kötelezettség, míg ötvenegy fő felett az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges lesz.

A kancellár kiemelte, hogy a nyitással kapcsolatos szabályozások csak keretet adnak, hogy minden ágazat felkészülhessen, de amennyiben egy-egy tartományban vagy körzetben jelentősen romlanának a járványügyi mutatók, a tartományfőnökök regionálisan szigorításokat léptethetnek életbe.

Magyarországon is úgy tűnik, hogy bizonyos előjogokat kaphatnak jövő héttől a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, de ez egyelőre úgy fest, a szombati terasznyitásra nem vonatkozik.

(Forrás. HVG)

védettségi igazolvány | oltás | zöld útlevél | bécs | vakcinaútlevél

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom