Close
Pár év múlva eltűnnek az autók Barcelona egyik leghíresebb kerületéből

Pár év múlva eltűnnek az autók Barcelona egyik leghíresebb kerületéből

Barcelona városvezetése bejelentette, hogy Eixample kerületben minden harmadik utcát zöld, autómentes közterületté alakítanak át a légszennyezettség csökkentése érdekében.

A projekt értelmében huszonegy utcát és huszonegy közúti csomópontot kis parkokká és közterekké varázsolnak, amivel mintegy harminchárom hektárnyi zöldterületet hoznak létre, “ahol a gyalogosok és a tiszta levegő játsszák a főszerepet”.

Nem egyik napról a másikra történik mindez, az átalakítás várhatóan tíz évig tart majd.

Az biztos, hogy a katalán főváros rossz minőségű levegője miatt, illetve egy egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb élettér kialakítása érdekében nagy szükség van rá.

A terv középpontjában a város különleges szerkezetű kerülete, az Eixample áll, egészen pontosan annak rácsos elrendezésű utcácskái, melyek körbeölelik Barcelona szívét. Maga a negyed tobzódik az üzletekben, éttermekben, parkokban, valamint a különféle kulturális intézményekben. A csupa oktogonból álló városrész valamikor a 19. század közepén épült, amikor Barcelona rohamos fejlődésnek és növekedésnek indult, az utóbbi években viszont szinte megfojtotta az autóforgalom.

2019-es adatokból például kiderült, hogy a város nitrogén-dioxid szintje meghaladja az EU és az Egészségügyi Világszervezet határértékeit. Barcelona összes kerülete közül Eixample-ben mérték a legmagasabb szennyezettséget, ami a környéken bekövetkezett halálesetek huszonhárom százalékáért volt felelős.

A kerületben tehát javulhat a helyzet, amennyiben jól halad a projekt, és sikerül minden harmadik utcából amolyan zöld zónát kialakítani. Létrehoznak huszonegy új, nyilvános zöldtelületet is, hogy otthonától kétszáz méteres távolságon belül minden lakos találjon egy kis parkot.

A részletek kidolgozása 2022-ben kezdődik, a beadandó pályázatoknak meg kell felelniük a gyalogosok igényeinek, helyet kell biztosítaniuk a bárok és éttermek teraszai számára, valamint különféle nyilvános rendezvények, például vásárok és koncertek befogadására is.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Dezeen, fotók: Unsplash)

barcelona | projekt | terület | zöld | gyalogos

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ha imádod a legminőségibb dizájnt, ez a hazai lakberendező cég lesz a mennyországod
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom