Close
Hogyan lehet egy barcelonai lakás egyszerre modern és történelmi? Hát így!

Hogyan lehet egy barcelonai lakás egyszerre modern és történelmi? Hát így!

Íme a Casa Burés, ez a fantasztikus barcelonai apartman, amelyet úgy rendeztek be visszafogottan kortárs hangulatban, hogy a hangsúly megmaradt az eredeti épület ámulatba ejtő vonalain.

A Vilablanch által tervezett modern otthon küldetése szerint nem száll versenybe az eredeti stílusjegyekkel, és nem is próbálja lemásolni azokat.

Magát a hatemeletes épületet a 20. század elején a spanyol Francesc Berenguer i Mestres tervezte. Nevét első tulajdonosáról, a textiliparban utazó üzletemberről, Francesc Burésről kapta. A ház állapota annak ellenére folyamatosan romlott, hogy 1979-ben védett státuszba került, de aztán a Vilablanch a helyi TDB Arquitecturával együttműködve belevágott a ráncfelvarrásba, és újrahúzta az épület valamennyi helyiségét.

A stúdió hatalmas munkát végzett: az épület mind a huszonhat lakását felújította, legyen szó az óriási méretű életterekről, a mennyezeti freskókról, vagy a kisebb szobákról.

Elegáns és kifinomult belsőépítészeti megoldásokat választottak, melyek kiemelik a – finom, nyugodt és kevésbé giccsesnek mondható – dekorációs elemek értékeit, és amelyek így a modernizmus történetének részét képezik.

Kiemelkedő a díszes mennyezettel és mozaikpadlóval megfestett palota apartmanja, amely Burés korábbi otthonára emlékeztet. Ha már Burés: a korábbi tulajdonos által egykoron gyártásra használt földszintjét erősen ipari beütésű loftlakássá alakították át.

Az indusztriál hatások a hatalmas étkezőben is megfigyelhetők, ahol betonpadlót és téglafalat használtak. A szobákat egyébként hosszú folyosók kötik össze ólomüveg ablakokkal és mennyezetfreskókkal, valamint aranyozott panelekkel. Világosabb színű, egyszerű kanapékat és bársonyfoteleket választottak hozzájuk.

A barcelonai történelmi hagyományokat megőrző épületben összesen öt penthouse és tizenhat hagyományos lakás kapott helyet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom