Close
Hogyan lehet egy barcelonai lakás egyszerre modern és történelmi? Hát így!

Hogyan lehet egy barcelonai lakás egyszerre modern és történelmi? Hát így!

Íme a Casa Burés, ez a fantasztikus barcelonai apartman, amelyet úgy rendeztek be visszafogottan kortárs hangulatban, hogy a hangsúly megmaradt az eredeti épület ámulatba ejtő vonalain.

A Vilablanch által tervezett modern otthon küldetése szerint nem száll versenybe az eredeti stílusjegyekkel, és nem is próbálja lemásolni azokat.

Magát a hatemeletes épületet a 20. század elején a spanyol Francesc Berenguer i Mestres tervezte. Nevét első tulajdonosáról, a textiliparban utazó üzletemberről, Francesc Burésről kapta. A ház állapota annak ellenére folyamatosan romlott, hogy 1979-ben védett státuszba került, de aztán a Vilablanch a helyi TDB Arquitecturával együttműködve belevágott a ráncfelvarrásba, és újrahúzta az épület valamennyi helyiségét.

A stúdió hatalmas munkát végzett: az épület mind a huszonhat lakását felújította, legyen szó az óriási méretű életterekről, a mennyezeti freskókról, vagy a kisebb szobákról.

Elegáns és kifinomult belsőépítészeti megoldásokat választottak, melyek kiemelik a – finom, nyugodt és kevésbé giccsesnek mondható – dekorációs elemek értékeit, és amelyek így a modernizmus történetének részét képezik.

Kiemelkedő a díszes mennyezettel és mozaikpadlóval megfestett palota apartmanja, amely Burés korábbi otthonára emlékeztet. Ha már Burés: a korábbi tulajdonos által egykoron gyártásra használt földszintjét erősen ipari beütésű loftlakássá alakították át.

Az indusztriál hatások a hatalmas étkezőben is megfigyelhetők, ahol betonpadlót és téglafalat használtak. A szobákat egyébként hosszú folyosók kötik össze ólomüveg ablakokkal és mennyezetfreskókkal, valamint aranyozott panelekkel. Világosabb színű, egyszerű kanapékat és bársonyfoteleket választottak hozzájuk.

A barcelonai történelmi hagyományokat megőrző épületben összesen öt penthouse és tizenhat hagyományos lakás kapott helyet.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Close