Close
Ennek az eladó New York-i loftlakásnak minden négyzet­centimétere inspiráló

Ennek az eladó New York-i loftlakásnak minden négyzet­centimétere inspiráló

Nem akármilyen New York-i otthonnal lepheti meg magát az a vásárló, aki kifizeti a kilencmillió dolláros vételárat, és ha viszonylag gyorsan végez a papírmunkával, máris kezdheti szervezni a lakásavatóval egybekötött karácsonyi összejövetelt – merthogy ez a Lower Manhattan-i lakás korábban többek között erről vált híressé. 

A Tribeca negyedben megbújó loftlakás tulajdonosa ugyanis nem volt más, mint a 2016-ban elhunyt amerikai drámaíró, Edward Albee.

A Mansion Global szerint az 1977-ben ide költözött Albee minden évben vendégül látott neves művészeket az évi szokásos karácsonyi partiján – kortyolgatta a nappaliban a forró puncsot például Lauren Bacall és Kathleen Turner is.

További érdekesség, hogy a két emeletet elfoglaló Albee-kuckó épülete korábban sajtraktárként üzemelt.

Az irodalmi vonatkozása viszont igen erős a 14 Harrison Streeten berendezett, három hálószobás, tetőtéri terasszal megdobott lakásnak: több művét is itt, egészen pontosan a konyhában vetette papírra a modern amerikai drámairodalom kiemelkedő alakjai közé sorolható Albee, aki az 1962-ben megjelent Nem félünk a farkastól című művével rúgta be a világhírnév ajtaját. Nem minden idejét töltötte egyébként ebben az igen inspiráló környezetben, az év egy részét általában a monatauki tengerparti házában vészelte át.

Albee odavolt a képzőművészetért, tekintélyes gyűjteményének darabjai közül Vaszilij Kandinszkij és Marc Chagall egy-egy alkotása is ebben a lakásban pihenve lökte az egekbe annak reputációját.

Az író nem szerette a személyiség nélküli lakásokat, így hát nem nagyon lepődhetünk meg az enteriőrön, amely meghagyva az indusztriális jelleget, a vastag gerendáktól kezdve a téglafalakon át a törzsi ereklyékig elég sok mindent magában foglal.

Mégsem tűnik soknak, de azért egyértelműen látszik, hogy igazi művész otthona volt.

Persze ilyen környéken mi másra is lehetett volna számítani, hiszen számtalan híresség és milliomos birtokol ingatlant a Tribeca kerületben (melynek neve a szótagok rövidítéséből áll, és egy háromszöget, pontosabban inkább trapézt alkot a Canal Street, a West Street, a Broadway, a Chamber, a Vesey vagy a Murray Street által határolt területen).

(Fotók: 6sqft.com, Douglas Elliman)

loftlakás | művész | eladó | manhattan | lower manhattan

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom