Close
Az Antarktisz első zászlaja a klímaválságra hívja fel a figyelmet

Az Antarktisz első zászlaja a klímaválságra hívja fel a figyelmet

Erősíti a kutatók közötti identitástudatot és felhívja a figyelmet a globális éghajlatváltozásra az amerikai újságíró által megalkotott zászló.

Az Antarktiszon a kutatókon kívül senki sem él, ez a terület ugyanakkor a leginkább érintett az éghajlatváltozás negatív hatásaitól. A déli sarkon nincsenek kulturális nagykövetek, diplomaták, akik képviselnék a területet és felhívják a figyelmet a klímaválság hatásaira.

A zászló azonban a tervező szerint betöltheti ezt a funkciót szimbolikus jelentéstartalma miatt.

Az Antarktisz a Föld egyik leggyorsabban melegedő helye. Az átlagos hőmérséklet az elmúlt ötven évben 3 Celsius-fokkal emelkedett a 0,9 fokos globális átlaghoz képest, emiatt a jégveszteség mértéke 2012 óta megháromszorozódott.

Nyaranta nagyságrendileg tízezer kutató és a kisegítő személyzet tagjai dolgoznak a déli sarkon, telente azonban csupán ezren maradnak, hiszen a kontinensre való be- és kiutazás a mínusz hatvan fokban gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Evan Townsend amerikai újságíró egy sarkkutató állomáson tervezte meg az Antarktisz első zászlaját, amelyen egy fehér csúcs és egy iránytű látható. A színek kontrasztja pedig a hóviharokat és a koromsötét sarki éjszakákat jeleníti meg. A zászló közepén az iránytű nyílja az Antarktisz földgömbön elfoglalt helyére mutat.

Townsend a tervezés során arra törekedett, hogy egy olyan zászlót alkosson meg, ami nem egy politikai szimbólum, de tükrözi azt, hogy a kutatóbázison ötvenhárom ország képviselteti magát. A célja az volt, hogy a kutatóállomáson dolgozók között erősítse a kapcsolatot, közben pedig felhívja a figyelmet a klímaválságra.

Aki egyszer az Antarktiszon jár, nehezen fogja elfelejteni a végtelenbe nyúló havas tájakat, a ködös bérceket és a grandiózus jéghegyeket.

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért
Angliában sokezer koncert lesz a következő másfél hónapban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom