Close
Az egészségpénztár jó, de miért is?

Az egészségpénztár jó, de miért is?

Te mennyire tudsz eligazodni az egészségpénztárral kapcsolatos információk rengetegében? Egyáltalán tisztában vagy-e az egészségpénztár fogalmával, jelentőségével, azzal, hogy miért érdemes a tagjává válnod? Nem? Akkor figyelj!

Mi az egészségpénztár?

Az egészségpénztár egy olyan nonprofit szervezet, amelyet egészségügyi céllal magánszemélyek alapítanak. Kézenfekvő, hogy emiatt a pénztártagok az egészségpénztár tulajdonosai. A belépés önkéntes, a tagok megtakarításait egyéni számlán vezetik. A havi rendszeresen fizetendő tagdíj minimális mértékét az adott pénztár határozza meg.

Egészségpénztárak már az 1990-es évektől kezdve működnek, alapításához legalább 15 alapító tagra van szükség. Az egészségpénztár nem keverendő össze a nyugdíjpénztárral, hiszen mind működésében, mind céljaiban eltér – talán csak egy közös bennük: az öngondoskodás elérése. A befizetett összegekből ugyanis a pénztártagok egyénileg dönthetik el, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Mi mindenre költheted el a pénzt?

Az egészségpénztári számlán lévő pénzt sokféle orvosi szolgáltatásra el lehet költeni. Gyógytornára, szűrővizsgálatokra, gyógymasszázsra. Gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket is vásárolhatsz belőle, akár kontaktlencsére vagy szemüvegre is elköltheted. Még babaápolási termékeket vagy a gluténmentes élelmiszereket is beszerezheted belőle.

A pénzt felhasználhatod akár az állaskeresési támogatás vagy betegség esetén a táppénz kiegészítésére. Szerepet kaphatnak a prevenciós – megelőző szűrővizsgálatok, a fogászati beavatkozások is. Ki lehet fizetni belőle otthonápolásnál a kijáró ápolónő térítési díját.

Egészségpénztártól függő, hogy mi minden fér bele az igénybe vehető szolgáltatások vagy a megvásárolható eszközök vagy termékek listájába. Ezért mindig az adott egészségpénztárnál kell a részletekről tájékozódnod.

Miért érdemes egészségpénztári tagnak lenned?

Az akolcson.hu cikke szerint az egészségpénztári tagság több szempontból is előnyös. Segít takarékoskodni azáltal, hogy az ide befizetett pénzt nem fogod haszontalan dolgokra elkölteni – azaz egy megtakarítási forma. Ez a megtakarított összeg mentőövet nyújthat váratlan élethelyzetekben, egy baleset vagy betegség kapcsán, amikor komolyabb pénzügyi kiesés keletkezik a munkaképtelenséged miatt.

További előnyök, amelyek az egészségpénztár mellett szólnak:

  • A számládon összegyűlt pénzből kifizetheted a magán egészségügyi ellátónál keletkezett számlákat is.
  • Az sem mellékes, hogy az egészségpénztári tagságnak köszönhetően maximum évi 150.000 Ft-ot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadóból.
  • A számlád hozzáférhető a közeli megjelölt hozzátartozóidnak.
  • A számla örökölhető.
  • Sokféle szolgáltatás és termék elérhető általa.
  • Gyorsabban, és általában jobb minőségben juthatsz ellátáshoz a pénztárral szerződésben álló magánellátóknál.
  • Ha nem vagy megelégedve az aktuális egészségpénztárral, foghatod a megtakarításaidat és könnyedén átléphetsz másikba.

(Szponzorált tartalom)

FOLYTASD EZZEL
Úristen, ezeket a tengerparti esküvőket látnod kell!
Kötelező biztosítás útmutató kezdőknek
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
Négy különleges whisky a whiskykészítés bölcsőjéből, a hűvös Skóciából...
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom