Füreden találtunk rá a minőségi gasztronómia Bermuda-háromszögére

Akik azzal vádolják a Balaton legszebb városát, hogy lassan Siófok utódja lesz, nem veszik számításba, hogy Füred évről évre újul, szépül, fejlődik. Nyár eleje óta például a Kisfaludy és Eszterházy strand közötti új városrész jobbnál jobb helyekkel népesült be. Mutatjuk, hol és mit érdemes kóstolni a balatonfüredi Aranyhíd sétányon!

A reggeli ébresztő – Pazar Coffee Company

A Pazar cirka öt évvel ezelőtt, 2013-ban vette be Budapestet, másfél éve pedig Füredre is megérkezett. Hobbinak indult vállalkozás ez, egy lelkes fickótól, aki a háttérben dolgozik a pazar-élményen. Az álom kezdettől fogva ez a balatoni hely volt: egyedi bútorokkal, szörfös, vízparti feelinggel, végtelenül kedves személyzettel, jó kávéval, dzsúzokkal, sok-sok egészséges reggelivel és parádés sütikkel.

A Pazar olyan színt hozott a városba, amit más kávézóban a környéken nem tapasztaltunk: ismeri a nagyvárosi lazaságot, miközben figyelmes, minőségi, érzékeny.

A tábláról mindig három különböző kávé kapható, két világos pörkölésű és egy klasszikus olasz, nyáron akár jéggel, akár tonikkal vagy narancslével –, utóbbi kettőt a kísérletezőknek nem csak ajánlott, egyenesen kötelező kipróbálniuk.

A hűtőben Kövérné Kalmár Móni, azaz a gyenesdiási Mónisüti fenomenális édességei várják, hogy megszegjük a diétánkat: francia sajttortából még soha nem kóstoltunk finomabbat, de a mille feuille, a klasszik krémes és a gyümölcsös túrótorták is "kérek még" típusúak. Éppen ezért jó sietni, különösen hétvégén, mert bizony előfordul, hogy öt-hat óra magasságában már üres hűtő fogadja az alacsony inzulinszintű utazót.

A sütik között gyakran találunk paleo és gluténmentes verziót, de válogathatunk egy csomó keksz és szendvics közül is, vagy akár választhatunk egy szimpla chia pudingot, friss gyümölcsökkel.

Hagyd a legjobbat a végére alapon: egy laza fröccsöt, aperolt vagy sört is simán elbír a terasz, de akár pezsgővel is indíthatjuk a napot a Pazarbam, ha már unjuk a feketét...

Az egészséges hűsítő – Anjuna Ice Pops

A sztori a fővárosiaknak már ismerős lehet: két srác – történetesen Szabó Milán és Szalay József – a goai Anjuna Beachen nyaralt, amikor eldöntötték, hogy forradalmasítják itthon a jégkrémipart. Az efféle nagy ötletek általában már hazafelé, a repülőút alatt elhalnak, ők viszont nem sokkal később tényleg tető alá hozták az Anjuna Ice Popst, egy pesti és egy budai jégkrémezővel.

Hogy miben más az Anjuna, mint egy mezei jégkrém? Leginkább abban, hogy mindegyiket adalékanyagoktól mentesen, kizárólag természetes hozzávalókból, főleg gyümölcsökből készítik. Ráadásul az összes finomság vegán, cukor- és gluténmentes, úgyhogy az Anjuna-életérzést tényleg bárki élvezheti.

A füredi egység az idei nyárra nyílt meg, és bár a tulajdonos-csapat más – ez a jégkrémező már egyike a franchise üzleteknek –, a koncepció és a gondosság ugyanaz: friss gyümölcsökből készített minőségi jégkrémet adni.

A terasz hangulata pillanatok alatt valamelyik egzotikus, homokos tengerpartra teleportálja a vendég képzeletét, az Anjunának már az első percben nyert ügye van. Hát ha még azt is hozzávesszük, hogy a kutyások kutyapop-jégkrémet is választhatnak a kedvencüknek...

Olasz életérzés, tölcsérben – Fragola

A 2011-ben indult Fragolából mára komoly fagyizólánc lett: számtalan budapesti üzlet mellett már Székesfehérváron, Pécsett és néhány hete Balatonfüreden is találkozhatunk a krémes és könnyű Fragola fagyikkal.

A koncepció nagyon hasonló az Anjunáéhoz: sok-sok érett gyümölcs adja a fagylaltok alapját, az édesítéshez pedig csak szőlőcukrot használnak.

A fővárosban már bizonyított a Fragola, és vitán kívül az egyik legjobb fagyit kapjuk tőlük, ráadásul az alapízeken túl sok izgalmas fúzió is manifesztálódik egy-egy gombócban, és a tölcsér is az egyik legjobb, amit eddig kóstoltunk.

A konkurencia persze Füreden is adott: ha a környéken járunk, a Füredi Fagyizót tilos kihagyni, de nem kérdés, hogy a sétány két végén bőven megfér a két remek fagyizó.

Az elegáns vacsorahelyszín – Maurus Étterem és Borbár

Az északi part tele aranyos bisztrókkal és modern csárdákkal, de melyik az a hely, ahova egy komolyabb üzleti ebédet vagy borozást is tervezhetünk? Talán a Sparhelt bisztró az egyik, ami a névvel ellentétben nagyon is különleges, sokszor már-már fine diningba hajló fogásokkal rukkol elő, a másik pedig a Maurus étterem és borbár az új partszakasz kellős közepén.

A közeg kimondottan elegáns, a belső tér igényes, és egyáltalán nem ül fel a vidékies bisztróvonatra – szóval bátran hívhatjuk hiánypótlónak.

A konyha is ezt a stílust követi, egyszerre magyaros és modern, mégsem követel élére vasalt nadrágot és eltartott kisujjat. Az étlapon mindig találunk különleges kombinációkat, legutóbb például a marinált görögdinnyével tálalt málnás gazpachón akadt meg a szemünk, de ehetünk akár angus marhás-garnélás tarhonyarizottót is.

Az átlagosnál drágább árakkal kár foglalkozni, vagy legalább hagyjuk a vacsora végére – szinte még nem volt vendég, aki elégedetlenül távozott volna.

A móri borászati háttérhez híven itt tényleg komoly borválasztékba ütközünk, Új-Zélandtól Dél-Amerikáig bárhonnan kóstolhatunk, és persze egy csomó hazai kedvencünket is megtaláljuk a borlapon.

Külön jó pont, hogy szombaton és vasárnap mesteri reggelivel várnak: ahol van egg benedict és roast beef szendvics dijoni mustáros sajtkrémmel, az rossz hely már nem lehet.

Szmókeren innen, gasztrokocsmán túl – Neked Főztem

Ha a balatoni gasztronómia fejlődését egyetlen hellyel kellene szemléltetni, a Neked Főztem tökéletes alany. Néhány év egy aprócska bódéból indultak a zánkai strand bejáratánál, aztán nem sokkal később már egy pofás falusi bisztró lettek Zánka felső részén. Az egész évben dübörgő gasztrokocsma Zánkán megmaradt, Horváth Csongorék viszont átcsoportosítottak némi erőforrást a balatoni fővárosba.

A füredi Neked Főztem már egy fokkal modernebb sztori, és a méretek is változtak: egy időben akár százan is elférnek a vidékies, rusztikus belső térben és a hangulatos, bár esténként kicsit sötét teraszon. A stílus ugyan hasonló a Zánkaihoz – alapvetően házias konyha, néha finom újításokkal –, a szmóker extra adalék, amivel több ételnek is lelket, na meg egy kis füstőt adnak. Az étlap folyamatosan változik, de előételből, levesből és desszertből két-hármat, főételből maximum nyolc-tizet találunk, és ez bőven le is fedi az igényeket még akkor is, ha nagyobb társasággal érkezünk.

Aki a napokban odaér, Burger Nekedet biztos talál, és a mázas oldalas, valamint a sült túrógombóc is elég stabil fogásnak tűnt az étlapon. A halas fogásokkal is érdemes tenni egy próbát, hiszen csak akkor készítik őket, ha tényleg friss az alapanyag – így jutott még nekünk harcsa brassói, ami bravúros ötlet.

Az egész éves nyitvatartás már itt sem kérdés, ahogy az sem, hogy a kedvenc tavunk már rég nem csak egy múló nyári kaland.

Ez is érdekelhet:

Tihanyban találtunk rá a Balaton legszebb strandjára – Megnyílt a Plage18 étterem, bár és strand

Elsőre úri huncutságnak tűnhet, közben végre egy olyan hely, ahol szívesen eltöltünk egy teljes napot is.

gasztronómia | fragola | balaton | bisztró | jégkrém

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom