Close
Így kaphatsz egy kis francia életérzést egy csodás villában a Balaton-felvidéken

Így kaphatsz egy kis francia életérzést egy csodás villában a Balaton-felvidéken

Színvonalas szálláshelyből sosem elég a Balatonnál. Íme, a legújabb: egy korhűn, de bátran felújított békebeli villa, ahol még az ökológiai lábnyomukra is figyelnek a profi borvacsorákat prezentáló tulajdonosok.

 Az 1930-as évek elején épült balatonszepezdi klasszicista villa a negyedik tulajdonosánál, a Karikás családnál született újjá.

Az új tulajdonosok az épület eredeti formáját és elemeit a lehető legnagyobb mértékben igyekeztek megóvni a felújítás során. A család az év tizenkét hónapjában maga látja vendégül a nyugalmat kedvelő párokat egy inspiráló, különleges térben, ahol a vendégek úgy érezhetik magukat, mintha barátokhoz érkeztek volna látogatóba. Ezért is esett a választásuk a „Chez les Amis” (azaz „Barátoknál”) névre.

Karikás Kriszta és Péter háromgyerekes házaspár, akik túlzás nélkül rajonganak a gasztronómiáért és a vendéglátásért. A gasztronómiában az úgynevezett terroir szemléletet követik, azaz mindent a legközelebbi termelőtől, gyártótól szereznek be, hogy a villa ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen.

Ebben a szemléletben készülnek rendszeresen három vagy négy fogásos borvacsoráik. Szerencsére Balatonszepezd pontosan három borvidék: a balatonfüredi-csopaki, a badacsonyi és a Balaton-felvidéki találkozásánál fekszik. E három régió általuk legszebbeknek tartott boraiból mutatnak be tételeket, évszakonként változó és a speciális alkalmakhoz igazodó (például Márton-nap, Húsvét, Újév, stb.) ínyenc fogásokkal párosítva. Minden vacsora előtt – francia szokás szerint – „apero”-t tartanak, azaz a ház vendégeit egy kis beszélgetésre, egy ital közös elfogyasztására hívják. Tapolcai kézműves sörök és díjnyertes pálinkák mellett tipikus és népszerű francia italokat is bármikor fogyaszthatnak a vendégek, méghozzá – barátokhoz illő módon – önkiszolgáló és önbevallásos rendszerben.

A hat darab kétágyas, híres francia színészekről elnevezett szobához változatos, a környékbeli farmok, kisüzemek portékáit és házi készítésű finomságokat felvonultató gourmet reggeli jár, speciality kávéval, amit a különleges étkezőben,

a Balatont csodálva a teraszon, vagy a százéves tölgyek árnyékában kóstolhatnak meg az ott ébredők.

A fenntartható működés célját szolgálja az is, hogy az energiaellátást döntő részben megújuló forrásból biztosítják. A fűtés és a hűtés mellett a kültéri jacuzzi is zöld árammal üzemel. Az elektromos járművel érkezők pedig tölthetik az akkumulátoraikat.

Karikásék missziója, hogy olyan miliőt teremtsenek a Káli-medencében, ahol a vendégeik átadhatják magukat a francia életérzésnek, ami nem más, mint mértékkel,

de a legapróbb részletekig élvezni az életet, elfogadni a folyamatos fejlődés szükségességét, illetve keresni az ezt segítő inspirációt.

A végeredményt jól jelzi, hogy a hivatalos szálláshely-minősítés során a felnőttbarát Villa a – nem gyakori – ötcsillagos kategóriába került. A nyitás óta végzett munka elismeréseként a Booking.com Traveller Review Awards 2023 kitüntetésében részesült, illetve a házat 2023. március 7-én a Stílusos Vidéki Szállodák lánc tagjává választották.

francia | villa | Balatonszepeszd | szállás | fenntartható

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Belesajdultunk, annyira fenomenálisan szép ez a krétai villa

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram