Close
Bali rizsteraszain leltünk rá Indonézia lelkére

Bali rizsteraszain leltünk rá Indonézia lelkére

Hetekig jártuk egy szál robogóval Indonézia ikonikus szigetét, hogy belélegezzük és jobban megismerjük Délkelet-Ázsia kultúráját, ízeit, embereit, tájait. Közben pedig folyamatosan megörökítettük a legkülönlegesebb helyeket – köztük Bali hegyvidékének rizsteraszait.

Ahogy Provence környékének esszenciája a szőlő és a levendula, úgy Balin is nehéz olyan útszakaszt találni, ahol nem suhanunk el néhány képeslapra illő rizsültetvény mellett. Persze, ebben arrafelé semmi meglepő nincs, a helyiek fele ugyanis a mezőgazdaságból, azonbelül is elsősorban a rizstermesztésből él (a másik fele pedig a turizmusból, de erről majd később).

A különösen magas vízigény miatt a magasabban fekvő területeken a teraszos művelés jellemző – a festői rizsteraszok közülük pedig a Jatiluwih falu melletti földek, valamint a tegalalangi teraszok a legszebbek.

A klímának hála a rizstermesztés folyamatos, ezért nem ritka, hogy egy évben háromszor is be tudnak takarítani érett rizsszemeket.

A hegyoldalban kialakított teraszokon folyamatos a munka, így a turistalátványosságnak sem utolsó rizsföldeken is lépten-nyomon helyiekbe botlunk, akik elképesztő szorgalommal gondozzák területeiket.

A rizstermelők általában közvetlenül a területük közelében laknak, így például Tegalalangban is érdemes egy kicsit letérni a kijelölt útról, hogy közelebbről is belelássunk a mindennapjaikba.

Itt semmi meglepő nincs abban, ha munka közben hatalmas mosollyal odafordulnak hozzánk, és megkérdezik, honnan jöttünk, vagy leültetnek maguk mellé megpihenni pár percre.

A rizs nekik nem csak a napi megélhetési- és élelemforrásuk, hanem a kulturális és vallási origó is: a rizstermelők minden nap imával és ajándékokkal köszönik meg isteneik adományát, a rizst.

Ha valamit, ezt tényleg nem szabad kihagyni, ha Balin járunk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Gyana Dániel)

FOLYTASD EZZEL
Ez az a téli sport, amitől boldog leszel – Elképesztő élményekkel várnak az osztrák síterepek
Diszkriminatív? Csak az oltatlanokra vonatkoznak azok a kijárási korlátozások, amelyeket most vezet be Románia
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom