Close
Durran a stencilpezsgő: Banksy-kiállítás nyílik februárban Budapesten

Durran a stencilpezsgő: Banksy-kiállítás nyílik februárban Budapesten

A világ leghíresebb street art művésze nálunk is turnézik heteken belül.

Február elsejét graffitizd be a naptáradba, ugyanis Isztambul, Amszterdam, Antwerpen, Melbourne, Berlin, Bukarest, Kolozsvár és Párizs után végre Budapestre is elérkezik az utcaművészetek mesterét bemutató kiállítás. Az Art of Banksy: Without Limits mintegy hetven művön keresztül mutatja be az ismeretlen zseni művészetét a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, február 1-től a Tesla Loftban.

Az időzítés azért is érdekes, mivel mi már tavaly novemberben hírt adtunk róla, hogy Banksy művei Magyarországra látogatnak 2020-ban: az a kiállítás viszont augusztusban nyílik majd meg Budapesten, eddig ismeretlen helyszínen Banksy: Zseni vagy vandál? címmel. Úgyhogy úgy tűnik, az Art of Banksy: Without Limits beelőzi ezt a tárlatot bő fél évvel (kérdés, vajon van-e ebben szándékoltság), így a Teslában nyíló kiállítás tekinthető Banksy debütálásának Magyarországon. (Tekinthető, ugyanis 2012-ben volt egy Banksy tiszteletére rendezett tárlat a Műcsarnok alagsorában, ami a Kijárat az ajándékbolton át című filmje köré rendeződött, de a vetített filmen kívül Banksy munkái nem szerepeltek a kiállításon.)

Az utazó kiállítás, amelyre évek óta vár a hazai közönség, egy hosszabb világ körüli út után érkezik Budapestre, és igyekszik átfogó képet adni a rejtőzködő művész világáról. Banksyről ugyanis a mai napig valóban nem tudni, kicsoda: körülbelül annyit tudunk, hogy a hetvenes években született Bristolban, Angliában, egyszerre graffitiművész és politikai aktivista, aki graffitizett vagy stencilezett munkákon keresztül reflektál a minket körülvevő világra – leginkább antikapitalista, háborúellenes, intézményellenes és humoros munkákkal – azzal a központi mondanivalóval, hogy a graffitizést tévesen ítélik vandalizmusnak.

Banksynek számos világhírű megmozdulása volt: csinált hamis bankjegyeket Bank of England helyett Banksy of England felirattal, festett a Palesztina és Izrael közti falra, felakasztotta a saját festményét (egy smiley-s Mona Lizát) a Louvre-ban, vagy épp félig ledarálta az egyik képét (Girl with Balloon) élőben a Sotheby’s aukcióján – korunk nagyon izgalmas jelensége ő, akit még érdekes most, ebben a history-in-the-making állapotban megtekinteni.

„Az Art of Banksy: Without Limits kiállítás behozza nekünk a világ különböző pontjain, mállott vakolaton, üres téglafalon vagy egy sivár felüljárón megjelent műveket a kiállítótérbe, és újragondolva mutatja be az ismeretlen zseni alkotásait úgy, hogy a művek esszenciális üzenetét festmények, fotók, printek formájában egy izgalmas kiállítási élménybe sűrítve közvetítse”

– mondta Sáfár Zoltán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet alapító-tulajdonosa. A kiállításra itt tudsz elővételben jegyet venni, a Facebook-eseményhez pedig itt tudsz csatlakozni. Mi ott leszünk!

kiállítás | Anglia | Banksy | Tesla | graffiti

FOLYTASD EZZEL

Szabad szemmel is varázslatosan látványos csillagállás jön a hétvégén

Egy hónapon át tartó fesztivállá alakul az ünnepi időszak Budapest impozáns luxusszállodájában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram