Close
Durran a stencilpezsgő: Banksy-kiállítás nyílik februárban Budapesten

Durran a stencilpezsgő: Banksy-kiállítás nyílik februárban Budapesten

A világ leghíresebb street art művésze nálunk is turnézik heteken belül.

Február elsejét graffitizd be a naptáradba, ugyanis Isztambul, Amszterdam, Antwerpen, Melbourne, Berlin, Bukarest, Kolozsvár és Párizs után végre Budapestre is elérkezik az utcaművészetek mesterét bemutató kiállítás. Az Art of Banksy: Without Limits mintegy hetven művön keresztül mutatja be az ismeretlen zseni művészetét a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, február 1-től a Tesla Loftban.

Az időzítés azért is érdekes, mivel mi már tavaly novemberben hírt adtunk róla, hogy Banksy művei Magyarországra látogatnak 2020-ban: az a kiállítás viszont augusztusban nyílik majd meg Budapesten, eddig ismeretlen helyszínen Banksy: Zseni vagy vandál? címmel. Úgyhogy úgy tűnik, az Art of Banksy: Without Limits beelőzi ezt a tárlatot bő fél évvel (kérdés, vajon van-e ebben szándékoltság), így a Teslában nyíló kiállítás tekinthető Banksy debütálásának Magyarországon. (Tekinthető, ugyanis 2012-ben volt egy Banksy tiszteletére rendezett tárlat a Műcsarnok alagsorában, ami a Kijárat az ajándékbolton át című filmje köré rendeződött, de a vetített filmen kívül Banksy munkái nem szerepeltek a kiállításon.)

Az utazó kiállítás, amelyre évek óta vár a hazai közönség, egy hosszabb világ körüli út után érkezik Budapestre, és igyekszik átfogó képet adni a rejtőzködő művész világáról. Banksyről ugyanis a mai napig valóban nem tudni, kicsoda: körülbelül annyit tudunk, hogy a hetvenes években született Bristolban, Angliában, egyszerre graffitiművész és politikai aktivista, aki graffitizett vagy stencilezett munkákon keresztül reflektál a minket körülvevő világra – leginkább antikapitalista, háborúellenes, intézményellenes és humoros munkákkal – azzal a központi mondanivalóval, hogy a graffitizést tévesen ítélik vandalizmusnak.

Banksynek számos világhírű megmozdulása volt: csinált hamis bankjegyeket Bank of England helyett Banksy of England felirattal, festett a Palesztina és Izrael közti falra, felakasztotta a saját festményét (egy smiley-s Mona Lizát) a Louvre-ban, vagy épp félig ledarálta az egyik képét (Girl with Balloon) élőben a Sotheby’s aukcióján – korunk nagyon izgalmas jelensége ő, akit még érdekes most, ebben a history-in-the-making állapotban megtekinteni.

„Az Art of Banksy: Without Limits kiállítás behozza nekünk a világ különböző pontjain, mállott vakolaton, üres téglafalon vagy egy sivár felüljárón megjelent műveket a kiállítótérbe, és újragondolva mutatja be az ismeretlen zseni alkotásait úgy, hogy a művek esszenciális üzenetét festmények, fotók, printek formájában egy izgalmas kiállítási élménybe sűrítve közvetítse”

– mondta Sáfár Zoltán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet alapító-tulajdonosa. A kiállításra itt tudsz elővételben jegyet venni, a Facebook-eseményhez pedig itt tudsz csatlakozni. Mi ott leszünk!

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom