Close
Kulináris hullámvasútra ültet fel a Baraka nyári menüje

Kulináris hullámvasútra ültet fel a Baraka nyári menüje

Tovább folyik a gasztronómiai abrakadabra a Dorottya utcában.

„Ahogy a jobb fine dining éttermekben, úgy a Barakában is folyamatos kulináris csúcstámadás zajlik, a változás itt olyan állandó, hogy szinte észre sem venni. A menüsort egyébként is virtuóz technikai tudás jellemzi, úgyhogy nem lennénk meglepődve, ha a jövőben a Dorottya utcában az Onyx mellett lenne egy második Michelin-csillagos étterem is.”

Így írtunk nemrégiben a Barakáról, ahová újra ellátogattunk: az apropó az új, nyári menüsor, ami ismét szórakoztató, kreatív és nagyon finom. A Dorottya utcai étteremről egyre inkább az az érzésünk, hogy nem is a vendéglátói, hanem a szórakoztatóipari szegmensbe tartozik. Ugyan minden produktum ehető, de a menüsor egy színházi darabra vagy show-műsorra hasonlít, ahol felvonásról felvonásra meglepnek bennünket valami szellemes dologgal.

André Bicalho nem bízza a véletlenre a dolgot, tavasszal már dolgozik a nyári menün. Ételeket álmodik meg, egyeseket megtart, másokat félrerak. Más séf jegyzeteket készít, ő egy konkrét, közel százoldalas könyvet rak össze, amit aztán prezentál a tulajdonosoknak.

A perfekcionizmusa és felkészültsége már-már a megszállottság szintjét súrolja, de ebből mi, vendégek csak profitálhatunk.

Az első dolog, amiből hasznot húzhatunk, az az amuse bouche, ami már külalakjában megalapozza az egész menüsort. Az üdvözlőfalatkák egy óriáskeréken érkeznek, megidézve a nyár hangulatát.

– „A tányérokon megelevenednek a fesztiválok, a vidámpark, a nyári kavalkád. Teszünk egy kiruccanást egy olyan kulináris világba, ahol a hozzávalók és a textúrák erre a szórakozásra és varázslatra emlékeztetnek majd, ahol részünk lehet egy nyári mulatságban, annak minden vibrálásával és attrakciójával. Felkészítjük vendégeinket egy vidám és játékos szenzációra, szálljunk fel fine dining óriáskerekünkre. Élvezzük a nyári estét!”

Mik találhatók ezen az óriáskeréken? Rák macaronnal, libamáj cukorkával és yuzu pillecukorral, de a brazil-portugál séf szolgál még további meglepetésekkel is.

A nyári menü legfinomabb fogásai között érkeznek: sárgadinnyeleves, citrom, gyömbér és kókusz; paradicsomtextúrák és norvég homár, curry; Szent Jakab kagyló, passiógyümölcs, dashi, retek; francia nyúl, málna, kumquat és uborka; kajszibarack, alma, sudachi, tofu. A karnevál és öröm ihlette finom megoldások új köntösbe bújtatva mutatják meg a nyár ízeit, illatait, színvilágát.

Az előételek között szereplő paradicsomtextúra olyan, mint egy fogáson belüli hullámvasút. A Hunyadi téri piacról beszerzett különféle fajtájú paradicsomok mind más-más arcukat mutatják a séfnek köszönhetően.

Az Atlanti hekk, kagyló, hajdina, ázsiai ötfűszer, medvecukor összjátéka egészen különleges, de ugyanez elmondható a Szent Jakab kagyló, passiógyümölcs, dashi, retek összeállításról is.

A desszertekbe itt pontosan ugyanannyi figyelem irányul, mint bármelyik főételre, ezért aztán ugyanolyan hangsúlyosnak érezzük, mint minden korábbi fogást. A “Kávé, kahlua, rum, kalamansi, kumquat” névre hallgató édesség egy fejére esett fagyistölcsér formájában érkezik – ha ki kell emelnünk egy desszertet, akkor ez lenne az, de azért megmutatjuk az őszibarackos tételt is, ami így néz ki.

A Baraka továbbra is azok kedvence lehet, akik szeretik a molekuláris meglepetéseket, a kreativitást, a játékosságot, és mindezeket úgy, hogy ott legyenek a tányérjukon, hogy megehessék őket. A Barakán egyébként is érdemes rajta tartani a szemünket, mert nem kizárt, hogy nemsokára érdekes tervekkel rukkolnak elő, addig pedig bármikor érdemes benézni hozzájuk a Dorottya utcában.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Erzsébet királynő palotájából föld alatti alagút vezet egy közeli Martini-bárhoz
A bor, a sajt és a csokoládé szerelmeseinek ez a párizsi szálloda a földi mennyország
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom