Close
Csoda a Bükkben: beindult az a karsztforrás, amely ilyenkor ritkán szokott

Csoda a Bükkben: beindult az a karsztforrás, amely ilyenkor ritkán szokott

Nagyon sok csapadéknak kell ahhoz esnie, hogy működésbe lépjen az itthon túrázók egyik kedvenc látványossága. Mivel az elmúlt napokban rendesen kaptunk az égi áldásból, a beszivárgatott víznek köszönhetően magasba szökött a vöröskői időszakos karsztforrás.

A forrás aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben, így általában a hóolvadást követően, kora tavasszal tör fel. Csapadékos években előfordul, hogy nyáron és ősszel is ontja magából a vizet, bár az utóbbi években sokszor be sem indult – olvasható a Sokszínűvidék.24.hu-n.

A vöröskői alsó forrás Felsőtárkánytól északra található, a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Sokszínűvidék.hu, fotók: Pixabay)

forrás | karsztforrás | vöröskő | bükk | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram