Close
Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Eltöltöttünk egy ráérős és kiadós reggelivel egybekötött délelőttöt a Benedictben, bár legszívesebben maradtunk volna délután is.

Mivel a brunch két étkezés kombinációját jelenti, egy problémát máris zárójelbe rak: nem kell választani a reggeli- és az ebédmenü között. Viszont akár bevalljuk, akár nem, a kényelmes embereknek találták ki. Nincs „törvénybe iktatott” kezdési időpontja, kínálata a királyi Eggs Royaltól a lélekmelegítő levesen át a kókuszos müzliig több oldalnyi étlapot megtölthet, lazasága pedig lehetővé teszi, hogy annyit szánhatunk rá, amennyit csak akarunk.

És ha már idő.

Legtöbbünknek a minőségi idő fogalma azokat a zavaró tényezők nélküli lekötött pillanatokat jelenti, amikor teljes mértékben a körülöttünk lévő(k)re tudunk koncentrálni, legyen az családi vagy baráti találkozó, netán üzleti megbeszélés.

Egy kellemes légkörű brunch is ilyen, hiszen lesik minden kívánságunkat, egymás után érkeznek a jobbnál jobb fogások, miközben nyugodtan tudunk a másikra figyelni.

Ehhez az életérzéshez ad hangulatos hátteret a budapesti Marina-parton szinte napra pontosan egy éve megnyitott Benedict, amely a karnyújtásra lévő Dunának és a – most – őszi színekben megfestett békés tájnak hála egyedi panorámával is csábítgat.

Férfias falatok nem csak férfiaknak

Az évek során úgy alakult, hogy a reggelizés műfaját inkább a nőkhöz kötötték, mintsem a férfiakhoz. A Benedict próbál ezen változtatni: már az enteriőrből is kiderül, hogy elegáns, „férfienergetikus” helyre nyitottunk be, ahol fátyolfelhőn andalgó unikornisok helyett az 1930-as évek világa kel életre a falakon, az ablakon egy pipázó férfi portréja üdvözöl, az étlapot fellapozva markánsabb ételek mutatják meg magukat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag éhes férfiak foglalhatnak asztalt, sőt: azt a bizonyos energiát a nők is megérzik.

Az ablaküvegre felfestett férfi sziluettje amúgy nem másé, mint Lemuel Benedict New York-i brókeré, akinek lényegében a reggelik királyát köszönhetjük.

Az ő kérésére állította össze és rakta fel az étlapra a Waldorf Astoria séfje a józanító tojásos jóságot, az Eggs Benedictet. A Marina-parti Benedict koncepciója erre a 19. századi végi történetre lett felhúzva, miközben a reggeliző több pontján megidézi a korszellemet és a brókerhez köthető relikviákon (kalap, sétapálca, írógép) át az egyedi és sehol máshol nem látható tapétáig lélekben megpróbál visszarepíteni a boldog békeidők világába.

Több mint hivatás

– Előtte À la carte étteremként működtettük a helyet, aztán rezonálva a piac rezgésére, átváltoztattuk reggelizővé. Iszonyatosan sok munka áll mögöttünk, hiszen bár a lokációnk remek, mégis egy külső kerületben vagyunk, ahová úgymond el kell jönni. Nem a turistákra építünk, ritkán esnek csak úgy be a környéken bóklászók – még nyáron, a Duna-part vonzása ellenére sem. Éppen ezért olyan élményt kell nyújtanunk, hogy a vendég magától térjen vissza, és hozza el a családját is. Ez pedig már az ételek, a hangulat és a szerviz feladata. Nagy kihívás, és jóval keményebb feladat így, mintha a belvárosban lennénk, mert nem elég csak kiszolgálni, minden vendégért egyesével meg kell küzdeni. Ennek érdekében például – egy desszert kivételével – valamennyi étel helyben készül.

Kerüljük az ételpazarlást: megtörtént már, hogy a megmaradt céklából céklakaviárt csináltunk. A konyhai személyzet elképesztő dolgokat tud művelni, és élvezik is a munkát; játszanak, kísérleteznek, ez a hangulat pedig azt hozza ki belőlük, hogy amikor a vendég megkapja a rendelését, gyakran rácsodálkozik, hogy wow, itt meg mi történt?! – avat be csillogó szemekkel a háttérbe a Benedicttel régi álmát megvalósító Poór Csaba tulajdonos, aki még egy Croque Monsieur-vel kapcsolatban is olyan szenvedélyesen tud mesélni, mint ahogyan annak idején Mr Benedict lelkesedhetett a nyomott áron beszerzett értékpapírokért.

Törődés, szivar, jóga

Ami a kiszolgálást illeti, érezhetően lelke van az egésznek, darálás helyett az odafigyelés jön át és mint kiderült, nagyon adnak a visszajezésekre. Minden egyes vendéggel összekapcsolódnak, miközben a visszajárókkal már közelebbi viszonyt alakítanak ki – ennek tükrében talán nem meglepő, hogy hétvégenként csak jóval korábbi foglalással lehet asztalhoz jutni.

Egyébként rendezvények szervezőjeként és házigazdájaként tematikus esteknek is otthont ad a Benedict, legyen szó szivarsommelier által vezetett szivarklubról, élő podcastfelvételről vagy jógaestről. Nyáron esténként is nyitva tart, olyankor bárként működik és rendelkezésre áll a terasza.

Az eredeti a legjobb

Hála az égnek, rengeteg fővárosi étteremben lehet jót enni, ám kevés helynek van története, vagy egyfajta miliője, ahol a kiszolgálás, étel, hangulat hármas ennyire együttáll. A belerakott munkát és a szenvedélyt a vendégek is egyből megérzik, nem csupán a kolbászos lecsó illatával vannak így.

Természetesen a Benedict követi a zöldségek és a gyümölcsök szezonalitását, a konyhában mindig minden fogást frissen, az adott évszakhoz igazítva álmodnak meg. Most éppen az őszi-téli étlapból lehet szemezgetni, úgyhogy a tök, a mák, az alma, a szilva, vagy a fahéj több tételben is felbukkan.

A király persze mégiscsak az Eggs Benedict, elvégre a hely signature ételéről van szó.

Külön a kedvéért egyedi logóval ellátott, mutatós tányéron érkezik és receptjét tekintve majdnem teljesen megegyezik a névadó által kívánt eredetivel. Nyilván helyben rakják össze, viszont kalács vagy pirítós helyett klasszikus angol muffinnal. A séfszifonnal készült habot a frissesség érdekében közvetlenül tálalás előtt varázsolják rá, amivel ugye sietni kell, nehogy szétfolyjon az igen laktató ételköltemény.

Mit ne mondjunk, rendesen megadják a módját és még fokozni is tudják.

Az otthon csak bajosan elkészíthető buggyantott tojást ugyanis egy abszolút unikális fogásként – házi füstölt padlizsános raguval és savanyított lilahagymával kiegészítve – megpróbálták feldobni, úgyhogy gondolva egy merészet, kirántották az egészet! Mivel sehol a városban nem lehet ilyen verziót kapni, akár második signature ételként is büszkélkedhetnének vele, elég csak megemlíteni a magyar ember és a rántott dolgok köztudottan bensőséges viszonyát.

A visszafogottabb gasztrokalandozóknak remek választás a bőséges angol reggeli, netán a klasszikus francia töltött bundáskenyér, mint ahogy a füstölt lazacos Eggs Royal vagy a roppanós virsli is képes kitölteni a délelőttöt.

A későn érkezők kedvéért fokozatosan rácsempészték az étlapra az ebédjellegű fogásokat (tészták, levesek), az édesszájúaknak pedig kvázi teljes értékű reggeliként a banánkenyeret érdemes választaniuk, ami egy szépen díszített, kellemesen édeskés, szirupos és gyümölcsös puha ínyencség igazi banánnal. Érdemes miatta (is) visszatérni.

(Fotók: Kőrösi Tamás)

marina-part | nagy sztori | reggeliző | reggeli | eggs benedict

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram