Close
Már februárban döntés születhet arról, hogy kitiltsák-e az autókat Berlinből

Már februárban döntés születhet arról, hogy kitiltsák-e az autókat Berlinből

Már mintegy ötvenezren írták alá azt a petíciót, amiben követelik: dolgozzanak ki egy olyan jogszabályt, ami lehetővé teszi, hogy kitiltsák a személygépkocsikat a német fővárosból, megnyitva ezzel az utat egy zöldebb, egészségesebb, csendesebb és biztonságosabb jövő felé.

A berlini szenátus most hivatalosan is fontolóra veszi az ötletet, és februárban meg is születhet a döntés ezzel kapcsolatban. Ha elutasítják a petíciót, megkezdődik az aláírásgyűjtés második köre.

Amennyiben összegyűlik 170 ezer aláírás, a lakosság szavazhat majd az autómentes városról.

A Berlin Autofrei kampánya azt szeretné elérni, hogy az S-Bahn-hálózat által körülvett teljes területről kitiltsák az autókat. Ha ez sikerül,

a német főváros rendelkezne a világ legnagyobb autómentes városi területével.

A tilalom alól természetesen rengeteg kivétel lenne. Továbbra is vezethetnének azok, akiknek a munkájukhoz autóra van szükségük, illetve akiknek mozgáskorlátozottságuk miatt nélkülözhetetlen a személygépkocsi. A sürgősségi szolgálatok nyilvánvalóan mentesülnének a jogszabály alól, és mivel az embereknek néha valóban autót kell vezetniük például egy költözés miatt,

minden állampolgár évente tizenkétszer kocsiba pattanhatna.

A Berlin Autofrei szerint ahhoz, hogy a kormány közlekedési károsanyag-kibocsátását a vállalt szintre tudja hozni, egy éven belül az autók felét elektromosra kellene cserélni. Ez azonban nem fog megtörténni, így a szakmai szervezet szerint az egyetlen megoldás az, hogy a vezetési időt csökkentik.

Úgy vélik, az autók betiltása számos előnnyel járna, így csökkenne a légszennyezés, több közterület szabadulna fel a zöldterületek, a gyalogosok és a kerékpárosok számára. Ráadásul a kevesebb autó kevesebb közlekedési balesetet is jelentene.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

fenntarthatóság | tilalom | utazás | környezetvédelem | személygépkocsi

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Tovább korlátozza az utasok számát Európa egyik legforgalmasabb repülőtere

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram