Close
Háromdimenziós koktélokkal könnyebben elviselhető egy forró nyári este

Háromdimenziós koktélokkal könnyebben elviselhető egy forró nyári este

Egy fülledt júliusi hétköznap beültünk a budapesti Blue Fox The Barba, hogy a hely legújabb nyári menüjével felfrissüljünk kicsit. Többek között datolya, zeller, kéksajt, menta, uborka, kardamom és vattacukor segített ebben.

Nem arról van szó, hogy a modern gasztronómiát követve ismét megcsapolta volna a kreatív vénáját egy nagyot álmodó séf, és valamilyen újragondolt fogást rakott le elénk, hanem a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben működő koktélbár teljesen új, kifejezetten a forró évszakra kitalált italait próbáltuk ki.

Mindegyik a vissza a természethez koncepciót követi, és valamennyiről elmondhatjuk, hogy teljesítette a feladatát: hűsített, ellazított, megnyugtatott és beindította a fantáziát.

Nyitányként a tengeri csiga alakú pohárban szervírozott Ocean Picnic hozott nyomban némi mediterrán fílinget a belváros közepébe. A tengert értelemszerűen nem sikerült prezentálni, ám képzeletben a hullámok látványában merültünk el, amikor belekortyoltunk a datolyaszirupot, egy kis Sauvignon Blanc-t, zellerszódát és kéksajtot tartalmazó koktélba.

Utóbbi hozzávalónak fontos szerep jutott, merthogy a használati utasítás szerint a vízparton ülve és kéksajtot majszolgatva lehet igazán élvezni ezt az italt, mely a sajtnak köszönhetően picit földes és sós ízvilágú, amit aztán a datolya frissességével és üdeségével balanszíroznak.

Második fogásként máris bevadultunk az Aphroditénak köszönhetően. Nem véletlenül: afrodiziákumokat (ginzeng, gránátalma, gyömbér), tartalmazó koktél ez, szóval, nem árt vigyázni vele (vagy épp ellenkezőleg…).

A tenger habját a menta és a lime fúziójából megalkotott mentás hab idézte elő, ami egyébként afféle ízelőkészítő szerepet játszik. Ezután enyhén vaníliás, pikáns és fűszeres harmónia érződött – utóbbi nem véletlenül, hiszen spiced rum az ital alapja. Adnak hozzá még összetűzve egy kis uborkát, gyümölcslekvárt és gránátalmát is, az eredmény pedig egy olyan koktél lett, amiről egyvalami jutott eszünkbe: maga a nyár.

Egy hosszú és fárasztó repülőutat követően a szállodába érkezés után semmi sem esik jobban, mint egy hűsítő itallal a kezünkben elnyúlni a teraszon. Ehhez a pillanathoz passzol a speciális pohárban felszolgált Aloe Breeze Martini. Ez egy háromdimenziós koktél abban az értelemben, hogy hasonló illatvilág párosul mellé, mint amit az ital ízjegyei képviselnek.

Azt mondják, egy koktél húsz százalékát a termék jelenti, a többit az élmény, a varázslat adja.

Nos, itt mindkettőből jutott bőven.

Kémiaórán látott üvegcsés szettben érkezett, aztán szárazjégre töltöttek rá házilag kevert parfümöt, ami citrusos, friss, nyárias illatvilágot adott az egésznek. A teljes élményért pedig közel kellett hajolni a füsthöz, és úgy kortyolgatni a zsályával infúzionált vodkából, aloe verából, a tavaly az év spiritjének választott olasz Italicus likőrből és zellerszódából álló 3D-s lovejuice-t.

Keleties hangulat köszöntött az utolsó alkoholos koktélban, a Tanqueray gint, Umeshu szilvabort, pezsgőredukciót és kardamomot tartalmazó Plum Gardenben. A szervirozással ismét sikerült meghökkenteni mindenkit: egy mini kertet kaptunk az asztalra, amely a boldog gyermekkor szilvaszedéseit hivatott megidézni.

Frissítő hatású, kevésbé erős, kardamomos lecsengésű italt kortyolgattunk, és gondolatban eljátszadoztunk azzal, hogy meg kellene nézni magunknak a Távol-Keletet.

Nem csupán limonádé lehet egy jó alkoholmentes ital, ezért úgy játszottak a Lavender Cloud ízeivel és természetes összetevőivel, hogy egy igazi koktélt kapjunk, és az is élvezhesse, aki nem szereti, nem iszik, vagy nem ihat alkoholt.

A játék a bazsalikom-grapefriut infúziót, guavaszódát és levendulafelhőt magáénak tudó italból sem maradt ki, merthogy vattacukrot mellékeltek hozzá – természetesen azért, hogy együtt fogyasszuk a koktéllal. A guavának köszönhetően – és persze a vattacukor miatt – meglehetősen édes, rágógumis koktéllal zártuk az estét, amit akár desszertként is felfoghattunk.

Egy jó nyári koktélmenüt nem csupán a lime-ra és a mentára szabad építeni, több alternatívát kell kínálni, hogy mindenki tudjon választani magának kedvencet. Úgy néz ki, itt lesz miből.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Iván Nikolett)

Blue Fox The Bar | ital | kempinski | hűsítő | koktél

FOLYTASD EZZEL

A Lamborghini olyan mézet készít, amelyet nehezebb beszerezni, mint egy luxusautót

Ezzel az egyszerű zöldséggel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram