Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Ismerősen cseng Elvis Costello neve, akinek minden szerzeménye a nagybetűs Dal megtestesülése? És Borlai Gergőé, aki hatalmas technikai tudásával és improvizatív készségével úgy uralja a dobokat, mint rajta kívül kevesen? Két ritkán látható-hallható, zseniális alkotó érkezik a hetekben a Müpába, akiket egyszerűen látnunk kell élőben, ha jót akarunk magunknak.

Szeptember 30-án kilenc év után lép fel újra Elvis Costello, és ezúttal hozza magával leghűségesebb zenészét, Steve Nieve billentyűst is, akivel egészen a kezdetektől, már 1977-ben megjelent My Aim Is True című első, new wave-es, power popos szólólemezén is együtt játszott.

Egy igazi pop-rockklasszikus

A zeneszerző ezzel az LP-vel rögtön a legnagyobbak közé robbant be, és innen csak felfelé vezetett az út: a második lemezzel megalakult a The Attractions nevű Costello-kísérőzenekar, az 1977 és 1986 között megjelent bámulatos albumsorozata pedig instant klasszikussá vált.

A saját projektjein kívül ugyanakkor más nagy nevekkel is dolgozott együtt: a legismertebbek talán Count Basie, Paul McCartney vagy Burt Bacharach, de a hiphopos The Rootsszal, a rhythm & blues-os Allen Toussainttel vagy a Brodsky Quartettel készült lemezei szintén emlékezetesek.

1996-ban ötlemezes, a teljes addigi karrierjéből keresztmetszetet nyújtó antológiát is kiadott Costello & Nieve címmel, a kétezres években pedig új kísérőzenekart alapított Imposters címmel. 2003-ban a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is beválasztották, ezen a koncerten pedig e gazdag életmű legnagyobb slégerei csendülnek fel. Bővebb információk a Müpa oldalán találhatók, ahol jegyvásárlásra is lehetőség van.

Az improvizáció szabadsága

Október 5-én a Spanyolországban élő, a többek között a European Mantra jazz-rock-formációból, Presser Gábor és Charlie zenekarából ismerős Borlai Gergő hozza el Divided című sorozatának eddigi talán legambiciózusabb estjét, melyen az improvizáció szabadsága kerül a főszerepbe.

A sorozat első részét 2010-ben mutatta be Divided címmel, melyet 2015-ben a Divided Concert No. 2. követett. Mindkét eseményen játszott a vietnami származású, Párizsban élő gitáros-zeneszerző, Nguyên Lê, akit ezúttal is láthatunk a színpadon, és szintén visszatérő szereplő a másik gitáros, a norvég Eivind Aarset, aki jól ellenpontozza Lêt, és hangmoduláló eszközeivel „krémszerűen” fogja össze a zene többi alkotóelemét.

Rajtuk kívül pedig van még egy szereplő, aki nemcsak a Divided-sorozatnak és a magyar táncéletnek, hanem Borlai életének is kulcsfontosságú alakja: a mindig innovatív, időről-időre megújuló Ladányi Andrea, Kossuth-díjas táncművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki a Győri Balettel robbant be a köztudatba, és ezúttal is a mozdulatok segítségével lényegíti át a felcsendülő ritmusokat.

Új résztvevőként csatlakozik az esthez Tim Lefebvre basszusgitáros, aki többek között David Bowie, Elvis Costello és Sting mellett is bizonyította nagyszerűségét, és még egy dobos teszi teljessé a ritmusszekciót, a német Christian Lillinger, akinek kiemelkedő improvizatív készségére egyre többen felfigyelnek a hallgatók és az alkotók közül egyaránt.

Minimalista dobfelszerelésével ellenpontot kínál majd a nagy szetten játszó Borlaihoz, ugyanakkor medret formál a zenefolyamnak.

Az biztos, hogy dinamizmusban nem lesz hiány ezen az estén, garantáltan pörgős, kivételesen energikus eseménynek nézünk elébe, tele meglepő fordulatokkal. Bővebb információk a Müpa oldalán találhatók, ahol a jegyeket is megvásárolhatjuk.

(Fotók: Kleb Attila, Mark Seliger)

Tim Lefebvre | Ladányi Andrea | Steve Nieve | Elvis Costello | Eivind Aarset

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom