Close
18. századi börtönből luxusszálloda – Bevállalnád?

18. századi börtönből luxusszálloda – Bevállalnád?

Hat év építkezés és több mint húszmilliárd forintnyi font kellett ahhoz, hogy a Cornwallban lévő Bodmin börtönt modern, hetven szobás szállodává alakítsák. A projekt úgy tűnik, kifizetődik, hiszen az egyedi élményt kínáló szálláshely igazi turistamágnes.

Egy börtön adottságai ideálisak egy szálloda számára, ezt vették észre elsőként 1990-ben az isztambuli Four Seasons tulajdonosai is, akik a neoklasszikus, 1969-ben bezárt Sultanahmet börtönt gondolták újra. Aztán 2001-ben megnyílt a bostoni Liberty Hotel és az oxfordi Malmaison börtönszálloda is.

A most átadott Bodmin Jail szálloda négyemeletes, hetven szobás luxushotel, melynek gyökerei egyészen 1779-re nyúlnak vissza. III. György uralkodása alatt épült és egészen a közelmúltig börtönként funkcionált. Optimális volt a szállodává történő átalakításra, hiszen forró vízzel, jól szellőző lakóterekkel rendelkezett, igaz, sötét múlttal is, hiszen egyes feljegyzések szerint ötvenöt kivégzést hajtottak végre a falai között.

Az ötven millió fontos átalakítást egy londoni székhelyű építésziroda munkatársai végezték el, akiknek hatalmas kihívást jelentett az, hogy a rendkívül vastag falakat lebontsák, hogy a celláknál tágasabb tereket tudjanak kialakítani. Az egyes lakosztályok kialakításához három cellát nyitottak össze, ráadásul a munkájukat az épületbe beköltözött, ám védettség alatt álló denevérek is megnehezítették.

A szálloda éttermét az egykori börtönkápolnából alakították ki, a felső szinten, ahol most egy bárzongorát helyeztek el, korábban a fegyőrök ültek az istentiszteletek ideje alatt, hogy onnan felügyeljék a rabokat. A szálloda által irodai szárnyként használt területen is felhúztak korábban egy cellát, ahol a kivégzésre váró foglyok az utolsó éjszakájukat töltötték.

Ez az egyetlen olyan cella, amelyet az átépítés során érintetlenül meghagytak, hogy tovább tudják fokozni a borzongást, amit a luxusszálloda múltja miatt áraszt magából.

Krakkó két világháború közötti kávézóinak csillogása és a múlt századi mozik tiszta funkcionalizmusa ihlette a Paradowski Stúdiót a krakkói szálloda felújításakor. Itthon pedig olasz belsőépítésziroda, a milánói Lissoni & Partners közreműködésével, a TSPC generáltervezésében születik újjá a pesti belváros három értékes műemléképülete: a tömbrehabilitáció keretében a három épületből álló egységben nemzetközi standardnak megfelelő szálloda, dunai panorámás apartmanok, exkluzív lakások, éttermek, üzlethelyiségek, valamint tetőterasz és sky étterem kap majd helyet.

(Fotók: Bodmin Jail)

FOLYTASD EZZEL
Öt nem mindennapi ajándékötlet a Roadstertől, amivel garantáltan nem lőhetsz mellé
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom