Óriási bajban vannak, akár be is zárhatnak a kocsmák az energiaválság miatt Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyság hat legnagyobb pub- és sörfőző vállalatának irányítói azonnali cselekvésre sürgetik a brit kormányt a "valódi és súlyos, valamint visszafordíthatatlan" károk elkerülése érdekében.

Az iparág vezetői arra figyelmeztettek, hogy a háromszáz százalékos áremelkedés miatt hónapokon belül a bezárás valós veszélye fenyegeti az Egyesült Királyság kocsmáit és sörfőzdéit. A Greene King, a JW Lees, a Carlsberg Marston's, az Admiral Taverns, a Drake & Morgan és a St Austell Brewery riadót fújt és nyílt levélben kérte a kormányt a mielőbbi megoldásért.

Az Ukrajna orosz megszállását követő, irányíthatatlanná vált gázárak is hozzájárultak ahhoz, hogy az üzemeltetők energiaszámlái az egekbe szökjenek és az is kiderült, hogy egy átlagos brit háztartás rezsiköltségei októberben várhatóan nyolcvan százalékkal ugranak meg, amikor hatályba lép az új árplafon.

A vállalkozások azonban szabályozott árplafon nélkül működnek; egyes kocsmatulajdonosok arra figyelmeztetnek, hogy számláik már megnégyszereződtek, illetve azért is küzdeniük kell, hogy olyan beszállítókat találjanak, melyek hajlandóak energiával ellátni a helyiségeket, amikor esedékessé válik a szerződések megújítása.

William Lees Jones, a JW Lees ügyvezető igazgatója elmondta: néhány energia-szolgáltató még árajánlatot sem hajlandó adni, illetve "egyes esetekben a bérlők pedig felmondanak nekünk, mivel az üzlet nem bírja tartani a költségeket ilyen árak mellett." Nick Mackenzie, a Greene King csoport vezérigazgatója hozzátette, hogy az egyik bérlőnek 33 ezer fontot ugrott az rezsiszámlája az év során.

"Ez nemcsak nagy összeg, hanem nagyon nagy összeg. Míg a kormány a háztartásoknak segít megbirkózni az árakkal, addig a vállalkozásoknak egyedül kell szembenézniük vele, és ez a helyzet ősszel csak rosszabb lesz. Az ágazatot támogató azonnali kormányzati beavatkozás nélkül a kocsmák képtelenek lesznek kifizetni a számláikat, munkahelyek szűnnek meg, és a szeretett vendéglátóhelyek pedig be fognak zárni."

A British Beer and Pub Association (BBPA) azt követelte a kormánytól, hogy sürgősen alakítson ki egy olyan támogatási csomagot, amely ténylegesen szabályozza az energia árát a vállalkozások számára.

Emma McClarkin, a BBPA vezérigazgatója elmondta: "Az energiaköltségek emelkedése nagyobb kárt fog okozni az iparágnak, mint azt a világjárvány tette, amennyiben a következő hetekben nem történik semmi. A fogyasztók még inkább meggondolják majd, hol költik el a pénzüket. Vannak olyan kocsmák, amelyek átvészelték az elmúlt két év viharát, és most az egekbe szökő energiaszámlák miatt bezárhatnak."

A kormány szóvivője ugyanakkor kijelentette: "Egyetlen kormány sem tudja befolyásolni azokat a globális tényezőket, amelyek növelik az energiaárakat és az egyéb üzleti költségeket, de az előttünk álló hónapokban továbbra is támogatni fogjuk a vendéglátóipart. Ez magában foglalja a vállalkozásoknak nyújtott többféle adókedzevményt és a szeszes italokra kivetett vámok befagyasztását, valamint a munkáltatói társadalombiztosítás csökkentését. Mindez a világjárvány idején felajánlott milliárdos támogatások és kölcsönök mellett történik."

A brit kocsmatulajdonosok álma válhat valóra azzal, hogy kibérelhetnek egy ingatlant II. Erzsébet királynő egyik rezidenciáján, a Sandringham-házban.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

rezsi | Anglia | energiaárak | vendéglátás | pub

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom