Close
Ilyen a felhőkarcoló, amelyen nincsenek ablakok

Ilyen a felhőkarcoló, amelyen nincsenek ablakok

Még ha nem is különösebben rajongunk az ötvenes évek elején megjelent építészeti és művészeti mozgalomért, mert ahogy neve is mutatja, túl durvának, nyersnek találjuk, brutalista épületekről igazán érzékletes és szemetgyönyörködtető képek készülnek. A furcsa alakzatok, nem túl szofisztikált, vagy akár agresszív vonalvezetés szélsőséges érzelmeket válthat ki: valaki vagy imádja a stílust, vagy a hideg rázza a nyersbetonfelületektől. A döntést mindenkre rábízzuk, de mutatunk néhány különös épületet. 

Az amerikai New Haven városában a Pirelli gumik székházát Breuer Marcell magyar származású modernista építész tervezte. Connecticutban többször a környék legrútabb épületének választották.

A londoni Welbeck parkolóházat hiába próbálták megmenteni, hamarosan lebontják, és luxushotel épül a helyébe.

A National Theatre London az angol főváros egyik legmegosztóbb épülete. Károly herceg egyszer atomerőműnek csúfolta a színházat.

A második világháború során súlyosan sérült környéken létesítették a Barbican Centre-t, Londonban. Művészeti épületegyüttes, de lakóházaiban körülbelül négyezer ember él. A Barbican-lét nagyon sok építészt, művészt vonz.

New York egyik legkülönösebb felhőkarcolóján nincsenek ablakok. A Thomas street 33. alatti brutalista tömb megannyi konteo középpontjában áll. Eredetileg az AT&T telekommunikációs cég tulajdona. 168 méter magasra tör.

Norwich egyetemének zikkurat-szerű építményei betonból és üvegből épültek, 1970-ben. Nem mondhatni, hogy sok privát tér jut az itt élőknek, cserébe egy rendkívüli háztömbben lakhatnak.

Sidneyben találjuk a Sirius buildings névre keresztelt lakóépület-együttest. Eredetileg fehérre festették volna, hogy passzoljon az Operaházhoz, de végül maradt a nyersbeton.

Elsőre talán túl kecses lehet brutalista mivolta ellenére, de a berlini tévétorony, vagyis a Fernsehturm szintén a stílus képviselője. Európa negyedik legmagasabb épülete, melyet sokan “állapotos kötőtűnek” csúfolnak.

A San Diegó-i egyetem könyvtára merőben eltér a megszokott könyvtáraktól. A kaliforniai kampusz az egyetlen olyan amerikai egyetemi kialakítás, ahol csak a 21. századi építészeti stílusai találoznak. A könyvtár Teodor Seuss Geisel (Dr. Seuss) nevét viseli.

Moshe Safdie montreali épületegyüttese, a Habitat 67 nappal, a távolból a legkülönösebb látvány. Háromszázötvennégy betonkocka lakásból áll, és ugyan eredetileg éppen a gazdaságosság vezérelte, mára szépen felmentek a lakások árai.

A jugoszláv brutalizmus egyik jelképe a pristinai könyvtár épülete. Az Andrija Mutnjaković tervezte intézmény már-már ijesztő, hiszen hiába szerette volna az agyat és a tudást jelképezni, a rácsozat inkább egy börtönre enged asszociálni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay, Dezeen)

brutalizmus | építészeti stílus | brutalista | beton | építészet

FOLYTASD EZZEL

Magyar irodára is lehet szavazni az egyik legfontosabb dizájnmagazin éves díjkiosztóján

Egy életen át elnéznénk a naplementét ebből a kétszáz éves pajtaházból

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram