Close
Ilyen a felhőkarcoló, amelyen nincsenek ablakok

Ilyen a felhőkarcoló, amelyen nincsenek ablakok

Még ha nem is különösebben rajongunk az ötvenes évek elején megjelent építészeti és művészeti mozgalomért, mert ahogy neve is mutatja, túl durvának, nyersnek találjuk, brutalista épületekről igazán érzékletes és szemetgyönyörködtető képek készülnek. A furcsa alakzatok, nem túl szofisztikált, vagy akár agresszív vonalvezetés szélsőséges érzelmeket válthat ki: valaki vagy imádja a stílust, vagy a hideg rázza a nyersbetonfelületektől. A döntést mindenkre rábízzuk, de mutatunk néhány különös épületet. 

Az amerikai New Haven városában a Pirelli gumik székházát Breuer Marcell magyar származású modernista építész tervezte. Connecticutban többször a környék legrútabb épületének választották.

A londoni Welbeck parkolóházat hiába próbálták megmenteni, hamarosan lebontják, és luxushotel épül a helyébe.

A National Theatre London az angol főváros egyik legmegosztóbb épülete. Károly herceg egyszer atomerőműnek csúfolta a színházat.

A második világháború során súlyosan sérült környéken létesítették a Barbican Centre-t, Londonban. Művészeti épületegyüttes, de lakóházaiban körülbelül négyezer ember él. A Barbican-lét nagyon sok építészt, művészt vonz.

New York egyik legkülönösebb felhőkarcolóján nincsenek ablakok. A Thomas street 33. alatti brutalista tömb megannyi konteo középpontjában áll. Eredetileg az AT&T telekommunikációs cég tulajdona. 168 méter magasra tör.

Norwich egyetemének zikkurat-szerű építményei betonból és üvegből épültek, 1970-ben. Nem mondhatni, hogy sok privát tér jut az itt élőknek, cserébe egy rendkívüli háztömbben lakhatnak.

Sidneyben találjuk a Sirius buildings névre keresztelt lakóépület-együttest. Eredetileg fehérre festették volna, hogy passzoljon az Operaházhoz, de végül maradt a nyersbeton.

Elsőre talán túl kecses lehet brutalista mivolta ellenére, de a berlini tévétorony, vagyis a Fernsehturm szintén a stílus képviselője. Európa negyedik legmagasabb épülete, melyet sokan “állapotos kötőtűnek” csúfolnak.

A San Diegó-i egyetem könyvtára merőben eltér a megszokott könyvtáraktól. A kaliforniai kampusz az egyetlen olyan amerikai egyetemi kialakítás, ahol csak a 21. századi építészeti stílusai találoznak. A könyvtár Teodor Seuss Geisel (Dr. Seuss) nevét viseli.

Moshe Safdie montreali épületegyüttese, a Habitat 67 nappal, a távolból a legkülönösebb látvány. Háromszázötvennégy betonkocka lakásból áll, és ugyan eredetileg éppen a gazdaságosság vezérelte, mára szépen felmentek a lakások árai.

A jugoszláv brutalizmus egyik jelképe a pristinai könyvtár épülete. Az Andrija Mutnjaković tervezte intézmény már-már ijesztő, hiszen hiába szerette volna az agyat és a tudást jelképezni, a rácsozat inkább egy börtönre enged asszociálni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay, Dezeen)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom