Tizenkét kihagyhatatlan budapesti reggeliző, ahol élmény kezdeni a napot

Legyen az könnyű és gyors, netán kiadós és ráérős, nem ajánlott kihagyni a reggelit. Pláne utóbbi két esetben. Alkalomadtán érdemes időt adni magunknak a napindító órákban (is) és élvezni azokat a falatokat, amiket ilyenkor lehet igazán. Megnéztük a főváros reggeliző hely-kínálatát (mi tagadás, volt mit!) és kiválasztottunk tizenkettőt azok közül, ahová bármikor visszamegyünk egy kellemesen elnyújtott reggelire még akkor is, ha fél nap szabit kell kivenni miatta.

Deszka

A Veres Pálné utcai apró hely olyan, mintha laza hangulatban beülnénk a barátaink nappalijába csupa jó fej ember társaságában reggelizni. Utóbbit akár egész nap megtehetjük abban az értelemben, hogy a Deszkában kizárólag reggelit adnak nyitvatartási időben (de abból mindenfélét a kakaós csigától kezdve a vega opciókon át az avokádó toastig).

A menü állandó, a jóságok nagy része kalácson, pogácsán vagy kenyéren érkezik – ilyen például az Eggs Benedict, amiben sajtos pogácsa kapott helyet a muffin helyett, vagy az ugyancsak slágerlistás, házi kalácsra épülő, masszívan laktató bundáskenyér.

Nagy adagokkal kell számolni az édesszájúaknak is, akik nagyon jól járnak, ha a szezonális gyümölcsökkel, törökmogyoróval és málnaszósszal megpakolt french toast-ra, levezetésként pedig a robbanásszerűen frissítő, yuzus, lime-os mákos gubára böknek rá. Hétvégére ajánlott asztalt foglalni és ha már hétzárás, szombaton – és csak akkor! – nagyot megy a zabkásájuk, befejezésül pedig beleférhet még egy alkoholos koktél is.

Béchamel Budapest

Művészi hangulat fogadja az Akácfa utcai reggeliző és brunch étterem vendégeit, amiért főként a régi korok pillanatait megidéző képek felelnek. Manapság viszont már Insta-szemmel is eszünk, amikor reggeliző helyet keresünk és bizony a Béchamel étvágygerjesztő fotói bőven elegek ahhoz, hogy itt indítsuk a napot. A „valóság” is igazolja mindezt, merthogy a franciás ihletésű újhullámos hely vacsoráig kitartó, hétköznapibb jellegű, de kicsit kifinomultabb ételeket tesz az asztalra, méghozzá laktató változatban.

(Fotók: Béchamel Budapest)

Ilyen a saját találmányaik közé tartozó rókagombás omlett vagy a Béchamel omlett, ami eléggé hasonlít a Croque Madame-hoz (ilyenjük is van, ráadásul könnyedebb változatban), egyediségét az összesütött és emiatt még finomabb puha kalácsai adják.

A picit édesebb kalácsuk egyébként önmagában is megállná a helyét, de a sós ízekkel és a többi reggeli klasszikussal összeállva nagyot dobnak a reggeli élményen.

Ezt megteszi az igazi, karakteres olasz kávéjuk és a szintén méretes, fahéjasabb harmóniájú french toast-juk is.

Gerlóczy Kávéház

Budapest rejtett párizsi szegleteinek egyike. A Városháza közelében található kultikus kávéház-étterem butikhotelként is működik, a fővárosiak viszont zajoktól eldugott kellemes és csendes hangulatért szeretik. No meg természetesen az ételeiért: korábbi brasserie-ként értelemszerűen a franciás irányt viszi a Gerlóczy, de a reggeli választékban találni bécsit (roppanós virslivel és dijoni mustárral), magyarosat (hazai hagyományokra szabott rántottával), és vegán verziót is (házi granolával).

(Fotók: Gerlóczy)

Amire talán a legbüszkébbek, az a Módos reggeliben is kérhető különlegességük, a kacsamáj brulée, ami nevéből sejthetően édes és roppanós mázzal a tetején érkezik. Diós kenyeret és az ízek egyensúlyba állításáért apró gyöngyhagymát szerviroznak mellé, mindkettő telitalálat. A füstölt lazacos, selymes mártással tálalt Eggs Benedictjük pedig igazi prémium fogás, szerencsés időjárási együttállás esetén a még bársonyos tavaszi napsugarakkal cirógatva valódi kényeztető élményt ad az árnyas teraszon.

Kuglóf

Sok éve stabil reggeliző opciónak számít, a népszerűsége több ok miatt is töretlen. A pici, de hangulatos reggeliző tökéletes helyen fogadja a kiadós első étkezésre vágyókat, a lokáció mellett pedig a hely sikerének másik oka a minőség.

Saját készítésű, friss, igényes ételekben hisznek – ilyen a Kuglóf kirakatarca, a Benedikt tojás, amelyből többfélét is készítenek, a füstölt prágai sonkás Benedict, a spenótos Florentine és a lazacos Royal mellett Serrano sonkás-lazacos-avokádékrémes verziót is kínálnak. Egyszer ugyanis egy vendég azt kérte, hogy a klasszikus Eggs Benedictre tegyenek még avokádót és lazacot is a sonka mellé, és annyira bejött a végeredmény, hogy megtartották – így született meg az Eggs Benedict “totál". Egyébként tetszés szerint variálható és bővíthető a tojásos reggeli, de az biztos, hogy mindegyikhez házilag készül az angol muffin.

Annyira hisznek a saját készítésben és a tartósítószer-mentességben, hogy még a limonádé szirupját, a szörpöket és a jegesteát is ők főzik, de helyben sütik a kuglófot, rendelésre készülő tortákat, süteményeket és a pitéket is. A kávéjuk ugyancsak speciális, a magyar-Costa Rica-i Bányait használnak, melynek van egy közös fejlesztésű kiadása is: a csokis kuglóf. Ezek összessége vonzó, de ami miatt örömmel vissza is megyünk, az a szívélyes, figyelmes, profi kiszolgálás, ami ma már olyan ritka, mint egy kifogástalan Benedikt tojás.

Lui

Viszonylag új szereplője a budapesti pékséguniverzumnak az Aulich utcában megbújó Lui. Jó időben a picinyke üzlet előtti asztalokon, barátságtalanabb időjárási körülmények esetén a galériás helyiségben lehet fogyasztani a franciás-nemzetközi vonalat követő reggeliző-pékség itt készült finomságait.

(Fotók: a Lui Facebook-oldala)

Utóbbiból annyi pihen a pultban, hogy felsorolni és választani is nehéz, de egy tartalmas és teljes értékű reggelire a mangalica sonkás, vagy a tojáskrémes buciszendvics több mint jó és bőven laktató opció, míg afféle signature péksüteményként a – szigorúan mazsola nélküli! – túrós táskára esküsznek (van benne azért egy extra dolog is, de legyen meglepetés).

A törzsvendégek visszajárnak a quiche-ekért, a kicsit lágyabb vadkovászos fehér kenyerekért és a kovászos baguette-ekért, mint ahogyan a dán stílusú rozs-tonköly sokmagvas és szépséges fonott kalács  mellett a szezonális gyümölcsökre épülő édes péksütik is komoly rajongótáborral bírnak – mind teljes joggal!

Twentysix

Budapest fedett zöldoázisa vagy inkább dzsungelje nyitása (2020 január) óta soha nem látott mennyiségű és minőségű növénnyel teremt egészen különleges miliőt. A helyet receptre kellene felírni azoknak, akik nem tudnak kiszabadulni a természetbe a belvárosi betonrengetegből, mert a Király utca méretes banánfái alatt nemcsak a tüdejük, hanem a lelkük is feltöltődik – mindez kiegészül a gyomorral, ha összekötik egy kellemes reggelivel.

(Fotó: Kiss Bálint)

Bővítése után a Twentysix  kínálata a napokban újult meg, köszönhetően például annak, hogy a jógaterem helyett egy plusz konyhát építettek be, ezzel párhuzamosan pedig több új étel és egészséges reggelik kaptak helyet az étlapon.

(Fotó: Kiss Bálint)

Nemcsak sós, hanem édes kásák is választhatók, a klasszikusokért rajongóknak a hibátlan Eggs Benedict és a bársonyos omlett kínálgatja magát, de nem érdemes elhagyni ezt a ránckisimító helyet a ritka módon íróból készült, puha, édes, gyümölcsös és kényeztető 26-palacsinta nélkül sem.

SixLetter

A SixLetter kettős életet él: hétköznaponként inkább kávézóként, hétvégén reggelizőként működik – ez persze nem jelenti azt, hogy „fordítva” ne lehetne igénybe venni. A Bonta Gáspár által megálmodott minimál-indusztriális, levert falas enteriőrt a transzparencia jegyében alakították ki, az egész hely átlátható és szellős, nagy belmagasságának köszönhetően levegősebb érzetű.

(Fotók: SixLetter)

A reggeli választékuk a klasszikusokra épül, azaz a tojásos kedvencektől a french toast-ig lefed szinte mindent, méghozzá nem túltolva, az alapanyagokra és a minőségre figyelve. Az Eggs Benedictjük kétféle verzióban rendelhető, a házi muffinra pakolt füstölt lazacos változat mindjárt selymesen puha, mint ahogyan a parmezán kéreggel és prosciutto cotto sonkával megrakott Croque Madame-juk is megérdemelné a royal címkét, a csokiöntetes ropogós gofrijuk megkóstolása nélkül pedig nem érdemes kérni a számlát.

Kiemelkedő hangsúlyt kap a kávé: saját pörkölésű és saját márkás feketéjük van, kétféle eszpresszót, illetve extraként filterkávét is kínálnak ezen az éttermi elegancia és a specialty kávézós lazaság közé belőtt hibrid helyen.

Babutzi

Magyarországon eddig nem nagyon látott dizájnelemek teszik komfortossá és egyben egyedivé a Városmajor utcai bisztrót, amely egy teljes átalakításon átesett irodaépületbe költözött be, hogy afféle oázisként tűnjön fel a környék kissé gasztrosivatagos porában.

Reggeli koncepcióját a jól megszokott tojásételek viszik, megvan benne a trendi Eggs Benedict és Eggs Royal, mint ahogyan a magyaros körítéssel megrakott rántotta is, de aki szintet lépne, a séf két kisgyermekéről elnevezett válogatott kóstolóból válasszon egyet. A Borkában Benedikt tojás, avokádó toast, házi granola, joghurt, saláta, friss narancslé és kávé van, míg a Bendi egy masszívabb szortimentet jelent, benne például sült kápiakrémmel, ropogós pirítóssal, tartalmas, magyaros rántottával, salátával és az összeállítás talán legjobbjával, a teljes értékű desszertként felfogható, házi kalácsból készült, enyhén fahéjas, isteni finom french toasttal. Ráadásul az egymás után kihozott fogások asztalra terítése után igazi előkelőségnek érzi magát a vendég, de hát ismerjük a mondást a királyról és a reggeliről.

A Babutzi hétvégenként nincs nyitva, egyelőre alkalmankénti próbaszombatokkal mennek, de a magunk részéről javasolnánk a vasárnapot is.

Törökméz

Ide nézz, Törökméz. A II. kerület, azon belül pedig a Rózsadomb reggeliző szívcsakráját jelentő Törökméz hosszú évek óta stabil pont azok számára, akik szeretik a komfortfogásokat és a kellemes, pihentető, ugyanakkor élettel teli atmoszférát. Noha csak száz méterre van a körúttól, olyan, mintha egy másik, jóval csendesebb univerzumban lenne, és aki belép a saroképület alján lévő aprócska, de otthonos helyre, elönti a „megérkeztem, itt minden rendben lesz” érzés.

(Fotók: Törökméz)

A reggeli menü az évek során tisztult le a tökéletesközeli állapotába, az ember itt könnyen azt érezheti, hogy tulajdonképpen bármit szívesen kirendelne, nem fog tévedni. Shakshuka, eggs benedict, bundáskenyér, smoothie bowl, banánkenyér, és omlett, rántotta vagy tükörtojás, és még sorolhatnánk a nagy napindító klasszikusokat. Ki ne hagyjuk a vegán bundáskenyeret, aminek nincs sok köze a klasszikus bundáskenyérhez, ellenben izgalmas és újszerű élmény, egy frissen facsart narancslével és egy jó cortadóval olyan hibátlan löketet ad a napunknak, hogy nem is kívánhatnánk jobbat. Fontos, hogy hétvégén nincs foglalás, aki asztalt akar, az menjen nyitásra, vagy készüljön fel némi várakozásra.

Dobrumba

Könnyű, de mégis kiadós, komfortos, és mégis egy pillanat alatt elvarázsol keletre. A Dobrumbát nem nagyon kell bemutatni: a Dob/Rumbach sarkán pörgő étterem már nyitásának első napjától hihetetlenül népszerű. De míg talán a legtöbben csodás vacsorázóhelynek, vagy otthonra berendelhető mártogatósok Mekkájának raktuk el a fejünkben, a Dobrumba pazar reggeliző is.

(Fotók: a Dobrumba Facebook-oldala)

A berobbanó tavasszal kinyíltak az étterem plafonig érő ablakai, és a kellemesen meleg szellőt élvezve reggel tíztől fél tizenkettőig, szombaton és vasárnap pedig már kilenctől egytucat napkezdésre szánt étel közül szemezgethetünk. Igazi ízbomba tételek szerepelnek a reggelik listájában,

köztük olyan superfoodokkal, mint az elképesztően kiadós tojásos-feketelencsés-freekehes-zöldséges-labnehes-barheszes Dobrumba Bowl vagy a frissítő és egészséges tahinis smoothie-s granola, és a közös reggeli falatozásokra termett napindító mezze szelekció.

De nem lehet mellélőni a Dobrumba Simit Plate-tel sem, ami szintén egy fejedelmi válogatás, középpontban friss zöldségekkel és gyűrű alakú omlós szezámmagos kenyérrel, amit tahiniben, labnehban, za'ataros olívaolajban, tahini pekmezben és fügelekvárban fürdethetsz meg. Tökéletes napkezdés egy tágas térben, ahol a benti nyugalomból nézhetjük a reggeli Budapest pörgését, miközben marokkói gitárzene duruzsol a háttérben: egy igazi orientális oázis a hetedik kerület közepén.

Kelet kávézó és galéria

A Bartók Béla út kérdés nélkül egyik legikonikusabb helyére minden napszakban jó beülni, de a keletes reggeleknek kifejezetten csodálatos a varázsa. Már reggel fél nyolctól kinyit a kávézó konyhája is, így az első ínycsiklandóan felébresztő cortadók, gibraltárok vagy flat white-ok után nyomban rendelhetünk reggelit is. Akiknek később ébred a gyomra, mint a szeme, azok benevezhetnek egy-egy friss, meleg és ropogós péksüteményre a kávéjuk mellé, de akik ennél többre vágynak, azok is biztosan megtalálják a szerelmüket a Kelet reggeli kínálatában.

(Fotók: a Kelet Facebook-oldala)

A zöldfűszeres omlett igazi mediterrán ízbomba, a paprikalekváros omlett az édes-sós ízek tökéletes fúziója, a mindkét fogáshoz járó pirított kovászos kenyér pedig isteni kísérő és tunkolótárs.

A vitamindús és könnyű reggelit a termelői joghurttal vagy kókuszjoghurttal készített, friss gyümölcsökkel és mangópürével felturbózott pazar házi granola biztosítja, de benevezhetünk egy indonéz mogyoróvajas grillszendvicsre is, vagy az egész nap rendelhető, keleties mártogatósokra és falatkákra.

Nagy reggeli beszélgetések vagy csöndesen olvasgatós reggelek paradicsoma a Kelet, ahol egy tökéletes kávéval és reggelivel nézhetjük az ébredő, villamosos-kutyasétáltatós, gyönyörű Bartókot.

Rusty Coffee Buda

A Rusty Coffee Buda alig pár éve működik a Pasaréti út és a Gábor Áron sarkán, mégis olyan, mintha mindig is ott lett volna, és ezt most dícséretnek szánjuk. A kávézó – amelynek anyaegysége a Balatonakarattyán található – gyorsan a környéken élők kedvence lett, ami jól mutatja, hogy mekkora hiány van arrafelé a kellemes, beülős helyekből. Remek terasza van, még az sem zavarja az embert, ha az 5-ös busz nagy hanggal elpöfög arrafelé tízpercenként. Rengeteg itt a kutya, szeretik is őket, egy itatótál mindig ki van készítve.

(Fotók: a Rusty Facebook-oldala)

A konyha kínálata nem olyan gigantikus, mint mondjuk a Törökmézben, de ami van, az finom. Avokádós pirítós, a szokásos tojásos ételek (rántott, tükör, ham and eggs), de van török tojás, és tojáskrémes toast is. Rendelhetünk még mozzarellás-paradicsomos toast és brie szendvics is. Természetesen friss pékáruk is akadnak, amik a Grumpy Monkeyból jönnek. A vaníliás cruffinuk például olyan jó, hogy megőrülsz. A kiszolgálás sima és profi, sőt, alkalmanként rettentően kedves, ami egy olyan pörgős, reggeli órákban és hétvégén nagy forgalmat lebonyolító helyen megsüvegelendő teljesítmény.

kelet kávézó | twentysix | reggeli | Sixletter | gerlóczy kávéház

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom