Close
Jött egy elképesztő volumenű Bukta-kiállítás, ami nagyon nem bukta!

Jött egy elképesztő volumenű Bukta-kiállítás, ami nagyon nem bukta!

Láncfűrészből jegenyesor, okoskapa, kilöttyenő paradicsomleves: Bukta Imre elképesztően izgalmas kortárs képzőművész legfrissebb műveiből válogat az év kiállítása a Godot Intézetben.

Az elmúlt tíz évben nem volt hasonló jelentőségű, hazai művész által jegyzett kiállítás, így a több mint ezer négyzetméter alapterületű kiállítótérben látható, Műveljük kertjeinket! című tárlat kivételes művészeti eseménynek ígérkezik. A kiállítás vezérfonala a vidéken alkotó ember esztétikai, szociális és erkölcsi viszonyulása a környező világához. A tárlat hat különálló tematikus egységből épül fel: a vidékiség, a fák, a szakralitás, egyes értékek devalválódása, az idősödés és az otthon témája mentén találkozhatunk a művekkel, s mindezek nyomán megjelenhet a kiállítás alapideája is, az alkotás szükségességének belátása.

Az egyes részekben elhelyezett videóboxokból a hazai kulturális illetve tudományos élet jeles szereplői szólnak hozzánk az egyes tematikákhoz kötődően, így Krasznahorkai László, Kossuth-díjas író Sebestyén Márta Kossuth-díja előadóművész, Keserü Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész, de Barabási Albert-László akadémikus hálózatkutató és Korniss Péter, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Kossuth-díjas fotóművész és Mészáros Blanka színművész gondolatai is megjelennek a kihelyezett tévén.

A Godot Kortárs Művészeti Intézetében látogatható tárlat a festészet mellett kiterjed a térre és az összes érzékszervünket igénybe veszik a különleges mozgó szobrok, videó munkák, illúziót keltő vetített terek. Mindezekben az ismerős tárgyak sajátos buktai szimbolikája által egy messze nem mindennapi vizuális élményt nyerhetünk.

Ehhez fogható, elsősorban a tárlat tartalmi felépítéséhez igazodó, úgynevezett „épített, tematikus” kiállítást tíz éve nem láthatott a hazai közönség, legfeljebb akkor, ha lehetősége volt valamely külföldi állami múzeumba eljutni.

A több mint 1000 négyzetméteres óbudai Godot Intézet tereiben barangolva helyspecifikus installációkat, vagy inkább a szellemünkre és érzékeinkre egyaránt zsigerileg ható jelenéseket láthatunk az élet legfontosabb kérdéseiről.

A kiállítás címe – Műveljük kertjeinket! – manifesztum, figyelem felhívás az elmúlásra, és a gondoskodásra, melynek mély értelmét és számtalan árnyalatát a hetven éves Bukta sajátos szemlélettel, finom humorral és talán még több öniróniával mutat be.

A művész kifinomult szemével választja ki a vidéki élet, mások számára gyakran jelentéktelennek tűnő mozzanatait, melyek mintha egy magyar földbe ültetett Marquez regény lapjain bontakoznának ki.

Mi ily módon műveljük kertjeinket, miközben bizonyos értékek kivesznek, hagyományok átalakulnak, de a gravitáció és a természet körforgása a földhöz köt. Talán ez lehet a vidék, amely ezennel a fővárosba költözött, és ahol a tányérból kicsorduló paradicsomleves is kihagyhatatlan élménynek ígérkezik.

(Fotók: Godot Kortárs Művészeti Intézet)

művészet | godot intézet | képzőművészet | műveljük kertjeinket | bukta imre

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram