Close
Burgonyából készül a legfenntarthatóbb tej

Burgonyából készül a legfenntarthatóbb tej

Az Egyesült Királyságban a britek közel negyede fogyaszt növényi alapú tejet, ez az arány harminchárom százalékra emelkedett a tizennyolc–huszonnégy évesek körében. Magyarországon is egyre többen döntenek úgy, hogy a hagyományos tej helyett növényi alternatívára váltanak. A legújabb vizsgálatok pedig azt mutatják, a burgonyatej lehet az ideális választás.

A svéd DUG élelmiszer-innovációs világdíjat nyert burgonyatejével, mivel az bizonyult a legjobb allergiabarát terméknek. A verseny a növényi tejek piacán nagyon erős, úgy tűnik azonban, hogy a burgonyás változatnak van keresnivalója.

Méghozzá fenntartható tulajdonságai miatt, ebből a szempontból nézve ugyanis verhetetlennek tűnik.

A mandulatej az egyik legnépszerűbb növényi tej, azt viszont kevesen tudják, hogy egyáltalán nem nevezhető környezetbarátnak. A felhasznált alapanyagok nyolcvan százalékát ugyanis Kaliforniában termesztik és állítják elő, ahol a csapadék mennyisége igen alacsony. Ez az oka annak, hogy egyetlen pohár mandulatej előállításához 120 liter víz szükséges. A szójatej szintén kerülendő, hiszen a szójatermelés az Amazonas esőerdők egy részének kiirtását eredményezte.

A legjobb választásnak mind ez idáig a zabtej tűnt, a LU Egyetem akadémikusa, Eva Tornberg professzor szerint azonban a burgonyatej még ennél is környezetbarátabb adatokkal rendelkezik. A burgonyatermesztés ugyanis kétszer hatékonyabb, mint a zabé, ráadásul alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása is, továbbá a mandulához képest ötvenhat százalékkal kevesebb vízre van szükség a termesztése során.

Ha az egészségtudatos táplálkozás miatt váltunk növényi tejre, érdemes folytatnunk a szemléletváltást, hogy egy sor egészséges élelmiszert építsünk be étrendünkbe. Amennyiben ugyanis csupa olyan alapanyagot tartunk otthon a konyhaszekrényben, ami támogathatja a tudatos étkezésünket, nem tudunk hibázni.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Brutális ételmérgezést okozhat egy új TikTok-őrület
Így tárold a banánodat, hogy ne barnuljon be
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom