Close
Burgonyából készül a legfenntarthatóbb tej

Burgonyából készül a legfenntarthatóbb tej

Az Egyesült Királyságban a britek közel negyede fogyaszt növényi alapú tejet, ez az arány harminchárom százalékra emelkedett a tizennyolc–huszonnégy évesek körében. Magyarországon is egyre többen döntenek úgy, hogy a hagyományos tej helyett növényi alternatívára váltanak. A legújabb vizsgálatok pedig azt mutatják, a burgonyatej lehet az ideális választás.

A svéd DUG élelmiszer-innovációs világdíjat nyert burgonyatejével, mivel az bizonyult a legjobb allergiabarát terméknek. A verseny a növényi tejek piacán nagyon erős, úgy tűnik azonban, hogy a burgonyás változatnak van keresnivalója.

Méghozzá fenntartható tulajdonságai miatt, ebből a szempontból nézve ugyanis verhetetlennek tűnik.

A mandulatej az egyik legnépszerűbb növényi tej, azt viszont kevesen tudják, hogy egyáltalán nem nevezhető környezetbarátnak. A felhasznált alapanyagok nyolcvan százalékát ugyanis Kaliforniában termesztik és állítják elő, ahol a csapadék mennyisége igen alacsony. Ez az oka annak, hogy egyetlen pohár mandulatej előállításához 120 liter víz szükséges. A szójatej szintén kerülendő, hiszen a szójatermelés az Amazonas esőerdők egy részének kiirtását eredményezte.

A legjobb választásnak mind ez idáig a zabtej tűnt, a LU Egyetem akadémikusa, Eva Tornberg professzor szerint azonban a burgonyatej még ennél is környezetbarátabb adatokkal rendelkezik. A burgonyatermesztés ugyanis kétszer hatékonyabb, mint a zabé, ráadásul alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása is, továbbá a mandulához képest ötvenhat százalékkal kevesebb vízre van szükség a termesztése során.

Ha az egészségtudatos táplálkozás miatt váltunk növényi tejre, érdemes folytatnunk a szemléletváltást, hogy egy sor egészséges élelmiszert építsünk be étrendünkbe. Amennyiben ugyanis csupa olyan alapanyagot tartunk otthon a konyhaszekrényben, ami támogathatja a tudatos étkezésünket, nem tudunk hibázni.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash)

vegetáriánus | tej | egészséges táplálkozás | vegán tej | egészséges életmód

FOLYTASD EZZEL

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Ennek a konyhai trükknek hála soha többé nem kell hámoznunk a burgonyát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram