Tíz egészséges élelmiszer, amit érdemes rendszeresen fogyasztani

Gyakran nehézséget okoz a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. Amennyiben azonban csupa olyan alapanyagot tartunk otthon a konyhaszekrényben, ami támogathatja a tudatos étkezésünket, garantáltan nem foghatunk mellé. Mutatjuk azt a tíz élelmiszert, amit a szakértők szerint érdemes rendszeresen fogyasztanunk!

Csicseriborsó és lencse

A csicseriborsó csodálatosan sokoldalú alapanyag, amely 100 grammonként csupán 115 kalóriát tartalmaz. Magas fehérje- és rosttartalma miatt hosszan tartó teltségérzetet biztosít, miközben elősegíti az emésztőrendszer egészségének fenntartását.

Hozzáadhatjuk levesekhez, pörköltekhez és salátákhoz, elkészíthetjük sütőben, de fogyaszthatjuk hummuszként is. A lencse magas fehérjetartalommal rendelkezik, így növeli a jóllakottság érzését is.

Pesztó és spenót

A pesztó – bár magas zsírtartalmú szósz – hatalmas előnye, hogy ötven grammból csak három gramm telített zsírt tartalmaz, és minimális mennyiségre van szükség belőle egy-egy étel elkészítése során ahhoz, hogy remek ízt adjon neki. A pesztó jól használható hal vagy hús ízesítésére, de remek tésztával elkeverve is. Igaz ez a spenótra is, ami reggeli turmixok, saláták, tészták és curryk egyik egészséges összetevője is lehet.

Quinoa és rizs

A quinoa tökéletes gluténmentes köret, egyben zseniális fehérje- és rostforrás, kiváló alternatívája a rizsnek vagy a burgonyának. A quinoa felhasználható saláták dúsítására is, vagy reggeli kása készítésekor a zab kiváltására. A rizs magas keményítőtartalma miatt segít az emésztőrendszer működésének optimalizálásában, ráadásul csökkenti az étvágyat, javítja a vércukorszintet.

Fehérjepor és kókusztej

A fehérjeporok készülhetnek állati vagy növényi eredetű fehérjékből is. Segítenek a fogyásban vagy akár a testsúly egészséges növelésében, az izomzat fejlesztésében. Belekeverhetők a reggeli italokba, de ki lehet váltani velük egy teljes főétkezést is. Elkészíthetők növényi tejekkel is. A kókusztejben ráadásul olyan zsírsavak találhatók, amelyeket a szervezet gyorsan lebont, hogy azonnali energiaforrásként használja fel őket.

Konzervszardínia és -paradicsom

Érdemes törekedni a friss alapanyagok használatára, a mindennapokban azonban gyakran kell nyúlnunk előre elkészítített vagy félkész élelmiszerekhez. Ha már konzervet emelünk le a polcról, az legyen olajoshal és paradicsom! A szardínia ugyanis omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely segít megőrizni a szív egészségét, valamint csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, emellett fehérje- és kalciumforrás. A szakértők szerint érdemes legalább hetente egy alkalommal fogyasztani. A paradicsompüré kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, az immunrendszer számára rendkívül fontos A-, K- és B-vitaminokban gazdag.

Ahhoz azonban, hogy egészségesen táplálkozzunk, nem kell lemondanunk a hűsítő fagylaltokról sem. Gyakorlatilag bármilyen idénygyümölcsből, három hozzávaló segítségével elkészíthető az egészséges és finom jégkrém. Csupán joghurtra, édesítőszerre és friss gyümölcsre van szükség, és persze jégkrémkészítő formára.

(Forrás: BBC goodfood, fotók: Pixabay, Unsplash)

egészség | életmódváltás | egészséges táplálkozás | alapanyagok | egészséges alapanyagok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom