Close
Van egy amerikai város, amelyik nemrég Magyarország hetedik legnagyobb városa volt

Van egy amerikai város, amelyik nemrég Magyarország hetedik legnagyobb városa volt

Chicago az Amerikai Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa, ami annyira ismert tény, hogy a Wikipedia-szócikk első öt sorában megtalálható. Amit viszont nem írnak meg, az az, hogy Chicago Magyarország hetedik legnagyobb városa is, aminek az lehet az oka, hogy nem olyan jól informáltak, mint mi vagyunk.

Mielőtt bárki arroganciával vádolna bennünket, gyorsan hozzá is tesszük, hogy ez a tény is közérdekű információ, bárki rábukkanhat, ha fellapozza a Városi Szemle nevű sajtóorgánum egyik 1931-es számát.

Érdekes találat, amely egy olyan korra világít rá, amikor 75 ezer magyar élt csak Chicagóban és környékén, és akkor képzeljük el, milyen számot kaptunk volna, ha ehhez hozzávesszük az olyan amerikai nagyvárosokat, ahol köztudomásúlag népes magyar kolóniák éltek, például Clevelandet, New Yorkot, Philadelphiát vagy Kaliforniát.
Pálfi Balázs fotográfus a közelmúltban bejárta Illinois állam legnagyobb városát (a főváros a sokkal kisebb Springfield), és magyarokra nem bukkant, de sikerült megragadnia a város szellemiségét. Pálfi fotói mellé odatettük a Városi Szemle már idézett cikkét, úgyhogy nincs más dolgunk, mint trippelni egyet a 21. század és a harmincas évek Chicagójában, két idősíkban, paralel.

Chicago a hetedik legnagyobb magyar város

A legutolsó statisztikai kimutatás szerint – amely azonban már pár éves – Nagy-Chicagoban, vagyis Chicagóban és környékén 72.920 magyarul beszélő olyan egyén él, aki Nagy-Magyarországból származik.

Az egyik chicagói magyar lap »Az írás« érdekes próbát csinált, vájjon még mindig ilyen sok magyar van-e Chicagóban? A régi statisztikai adatok alapján ma már nehéz elindulni, mert most már a különböző utódállamok között osztják meg a magyarságot. Elővették a telefonkönyvet, amelynek 1500 oldala van, mindegyik oldalon 600 név van, tehát összesen 900.000 név szerepel benne.

Mihályi Irma Chicagóban a business college-ot végzi. Négy hétig nézte át a telefonkönyvet és megállapította, hogy 2545 olyan név van a telefonkönyvben, amelyet csak magyarok használhatnak.

Van Ady, Almássy, Barta, Béres, Darvas, Farkas, Fehér, Földvári és így tovább. 62 Horváth nevű magyar előfizetőt talált a telefonkönyvben. Rögtön utána Kovácsok következnek. 58 Kovácsot tud felmutatni a chicagói telefonkönyv. 25-en Kozák nevet viselnek, 16 Molnár van, ugyanannyi Nagy. A Szabók közül 22 magyarosan, 32 angolosan írja a nevét. A legutolsó név a nagy lajstromban Zsoldos.

A lap átvizsgálta saját előfizetőinek névsorát is, ebből megállapította, hogy háromszor annyi honfitárs visel idegenhangzású nevet, mint magyar nevet.

E szerint tehát Chicagóban 7500 magyarnak lehet telefonja, családonkint 5 tagot számítva, 37.500 magyar használja a chicagói telefont.

Általánosságban minden második famíliának van telefonja, e szerint tehát 15.000 magyar család, vagyis körülbelül 75.000 magyar lélek él Chicagóban. A telefon alapján készült kimutatás megegyezik azzal a számmal, amelyet legutoljára a statisztika tüntetett fel. Ilyen körülmények között Chicago körülbelül a hetedik legnagyobb magyar város.

(Fotók: Pálfi Balázs)

FOLYTASD EZZEL
Korlátozások és nagy remények: Így indul az idei síszezon Európában
Borzalmas a járványhelyzet Kárpátalján, a legszigorúbb besorolás jön a régióban
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom