Close
Erre az eladó épületre csak a legnagyobb játékosok pályázhatnak

Erre az eladó épületre csak a legnagyobb játékosok pályázhatnak

Az 1930-as felhőkarcoló, a Chrysler Building a manhattani panoráma elidegeníthetetlen része, számos film mellékszereplője. Az ára szintén az egeket ostromolja, de igazán sokba a fenntartása kerül.

Alig néhány hete írtuk meg New York ikonikus épülete, az Empire State Building kalandos történetét. Már akkor a periférikus látómezőnkbe került a város másik art deco csodája, a Chrysler Building, amely most hirtelen eladóvá vált.

Nem lesz egyszerű üzlet: egyrészt az épület úgyszólván megfizethetetlen az eszmei értéke révén, másrészt viszont a felújítása és a karbantartása súlyos összegeket emészt fel.

Ahogy Adelaide Polsinelli ingatlanszakértő fogalmazott: „Amikor itt valami tönkremegy, sokkal tovább tart megjavítani, mert az egész világon csak egyetlen embernek vannak ehhez megfelelő szerszámai.”

Kissé talán sarkos megfogalmazás, de a probléma valós. Ráadásul egyre magasabb az épület alatti terület bérleti díja is: 2017-ben ez önmagában 7,75 millió dollárba került, egy évre rá már 32,5-be, 2028-ra pedig várhatóan 41 millióig kúszik fel.

És mennyi lenne maga az ár? Nos, amit biztosan tudunk, hogy jelenleg a Tishman Speyer Properties és az Abu Dhabi Investment Council az 1930-as felhőkarcoló két tulajdonosa, az utóbbi 800 millió dollárért jutott hozzá a többségi részesedéséért még 2008-ban. Most pedig reménykedik egy gazdag befektető felbukkanásában.

Amikor átadták, a világ legmagasabb épülete volt a 77 emeletes Chrysler Building, igaz, mindössze tizenegy hónappal később megelőzte az Empire State Building.

A Chrysler Building 1953-ig a névadó autómárka székhelye volt, idővel pedig világ egyik legismertebb épületévé nőtte ki magát, számtalan film háttereként, fotók, naptárak, plakátok rendszeres szereplőjeként, és a manhattani panoráma elidegeníthetetlen részeként.

new york | chrysler building | építészet | empire state building | épület

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram