Close
Öt lány alkoholos drazsékkal hecceli a nyelvünket

Öt lány alkoholos drazsékkal hecceli a nyelvünket

Cinq Filles. Azt jelenti, öt lány. A budapesti Paulay Ede utca csendesebbik végében található üzletben öt helyett egy lány, Szentgyörgyi Kata kreált egy mesebirodalmat, ahol egy kicsit minden a véletlen műve, és ahol az ajándékozás művészi szintre ugrik.

Pezsgős gumicukor, kandírozott ibolya, zelleres almalekvár. Ez a néhány meghökkentő és rendhagyó párosítású termék azonnal felizgatja az ember fantáziáját a nyáron megnyitott édességboltban, ahol mintha egy másik dimenzióba csöppennénk: rózsaszín kanapé, buja rózsás tapéta, szemrevaló csillárok, és ehhez kissé szokatlanul pepita kockás járólap diktálja az alapot. Mint egy álomban.

– “Az ajándékozáshoz a mesebeliség illik. Aki ide belép, nyomban érezze úgy, hogy máris elvarázsolódott” – mondja a fantáziavilág egyik megteremtője, Szentgyörgyi Kata, aki így képzel el egy igazi édességboltot.

– “Teljes mértékben szabadjára engedhettem a képzelőerőmet, trendi helyett inkább meglepő akartam lenni. Ebben az üzletben minden én vagyok, és egy picit minden a véletlen műve, ami aztán tudatos irányítás alá került.

Azért kapta az öt lány nevet, mert valami különlegeset akartunk. A férjem dolgozott a Gerbeaud-házban, ahol Emil Gerbeaud élt, neki pedig öt lánya volt – innen a keresztelő.”

A Cinq Filles évekkel ezelőtt még webáruházként indult, majd Kata és főként márkaépítésben utazó férje úgy gondolta, miért ne tervezzenek maguknak egy saját márkát? Eredetileg műhelyt kerestek, de miután rátaláltak erre a helyiségre a Paulay Ede utcában, inkább nyitottak egy boltot. Villámsebesen kiderült, hogy az édességek passzolnak leginkább hozzájuk, ezért a polcokról eltüntették a gyertyákat és a szappanokat, valamint a különböző dekorációs elemeket (webshopjukban továbbra is beszerezhetőek ezek a termékek).

– “A csomagolás rendkívül fontos szempont számunkra, és mivel ehhez értettünk, olyasmit kerestünk, amihez elengedhetetlen. Eljutottunk az ajándékozáshoz, és megpróbáltunk olyanokat alkotni, amik szépek, és megszólítják az embert. A klasszikus stílusú, időtálló dobozainkkal nem kell vesződni, mert már eleve nívós ajándékcsomagnak tűnnek.

Aki kapja, rögtön úgy érezheti, hogy figyelnek rá, ez csak neki szól.”

És tényleg. A polcokon roskadozó, saját tervezésű elegáns, kis dobozok önmagukban impozáns ajándékoknak tekinthetőek, esetleg látványos részét képezhetik a lakásdekorációnak. De ez nem minden: a dobozokba magunk válogathatjuk össze a tartalmat, vagy választhatunk készre gyártott meglepetést is. Karácsonyi időszak lévén ünnepi hangulatot idéző szezonális finomságokat rejthetünk el bennük, legyen szó tojáslikőrös drazséról, Kir Royallal töltött vagy viszkis drazséról, de ha száraz decembert tartunk, netán a gyerkőcöket szeretnénk meglepni, a fahéjas mandula vagy az étcsokis narancsdrazsé ideális választás lehet.

Az édességek a bonbontól a drazséig egy hosszas kutatás eredményeként kialakított beszállítói körből érkeznek. Ők maguk nem készítenek egy darabot sem, a kínálatot pedig mindig az adott szezonhoz igazítják. Ha egy különlegességet kellene kiemelni a szortimentből, az mindenképp a pezsgős gumicukor lenne, de a turisták körében népszerű, Sissy ihlette kandírozott ibolya is a jellegzetességek közé tartozik, mert a legtöbb külföldinek jelent valamit a királynő neve, akinek kedvenc édességét mindenki meg akarja kóstolni.

Az alkoholos drazsékkal egyébként érdemes óvatosan bánni, mert a bennük csobogó viszkik vagy likőrök eléggé markánsan jelen vannak, nem csak úgy ímmel-ámmal heccelik a nyelvünket.

Az édességek mellett találunk még pezsgőknek és boroknak elkülönített szegmenst is, ám ott kizárólag olyan italokból szemezgethetünk, melyek dizájnjához volt némi köze az alkotópárosnak.

A gourmet-irányba kanyarodó lekvárblokknál is érdemes elidőzni. Nem kimondottan a vajas kenyér vagy a palacsinta eme kuriózumok küldetése, hanem ételkiegészítőként számolhatunk velük. – “Mindig is akartunk lekvárokat, de valamiféle csavarral. Tokajban készíti nekünk egy hölgy, aki fűszerlekvárnak nevezi őket, mi a dizájnt adjuk hozzá” – avat be Kata a boszorkánykonyha kulisszatitkaiba.

A különleges lekvárok közül az aszúzselé tökéletesen passzol libamáj vagy kacsapecsenye mellé, a kaporzselé kiváló a füstölt halakhoz, a sütőtöklekvár izgalmas a sült csirkéhez, mint ahogy a céklalekvár és a zelleres almalekvár is segít szintet lépni a marhasülttel.

Szentgyörgyi Kata pályaelhagyóként csöppent bele a Cinq Filles világába, melyet most már teljes szívből magáénak érez. – DIY-bloggerként alkottam egy darabig, sokáig semmi közöm nem volt a projekthez, aztán szépen, lassan részese lettem. Egyikünk sem ért igazán hozzá, úgyhogy bele kell tanulnunk. Minden pillanatban azon jár az agyam, hogyan lehetne még jobban, még szebben csinálni.

A jelek szerint azért már elég jól megy.

(Fotók: Hartyányi Norbert)

Ez is érdekelhet:

nagy sztori | lekvár | drazsé | cinq filles | bonbon

FOLYTASD EZZEL

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Champagne királya megérkezett – A Moët & Chandon-sztori

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram