Close
Ilyen a soul, a gospel, a dzsessz és az R&B fúziója – Cory Henry a Liszt Ünnepen

Ilyen a soul, a gospel, a dzsessz és az R&B fúziója – Cory Henry a Liszt Ünnepen

A világszerte ismert és elismert énekes, zeneszerző, producer, Cory Henry szeptemberben dobta piacra új szólólemezét, a Best of Me-t, amit a Liszt Ünnepnek köszönhetően Budapestre is elhoz. A csodagyerekből lett zseniális művészt lehetetlen beskatulyázni egyetlen zenei stílusba, magával ragadó, frenetikus hangzásvilága pedig mindenkit megbabonáz. De ki is ez a hihetetlenül tehetséges, sokoldalú zenész, akiért a legnagyobb előadók versengenek? Ennek jártunk utána.

Cory Henry csupán harmincnégy éves, mégis meghódította már a fél világot dalszerzőként, zongoristaként, orgonaművészként és zenei producerként is. Életében számos fontos mérföldkő található, ahhoz, pedig, hogy igazán különleges, már gyermekkorában sem volt kétség. Igazi csodagyereknek számított, hiszen már kétévesen zongorázott és orgonán játszott. Zsenialitása nemcsak, hogy korán megmutatkozott, hanem azonnal szárnyra is kapott. Még ötéves sem volt, amikor már Henry mesternek becézték, egy évvel később pedig már az Apolló Színházban volt előadása.

Zenei karrierjének kezdetét a Snarky Puppynak köszönheti, de az elmúlt másfél évtizedben olyan mainstream művészekkel turnézhatott együtt, mint Bruce Springsteen, The Roots, valamint gospel legnagyobbjaival, köztük Israel Houghtonnal, Donnie McClurkinnel, Kirk Franklinnel és Yolanda Adamsszel is közösen alkotott. Nem túlzás azt állítani, hogy amihez hozzáér, abból valamilyen csoda születik, felismerte ezt Quincy Jones is, aki több projektjébe is bevonta.

Henry gyakorlatilag kétévente szintet lépett, alázattal, töretlen lelkesedéssel, mérhetetlen kreativitással és a zene iránti rajongással haladt előre. A First Steps című albumával a zenei listák élén landolt, a Top Jazz Albumok közé került, a második lemeze pedig a gospel rangsorokat is meghódította. 2018-ban már szólózenészként, független projektekkel örvendeztette meg a rajongóit, miután véglegesen búcsút intett a Snarky Puppynak.

Nem is dönthetett volna jobban, hiszen karrierje ezt követően tényleg fénysebességre kapcsolt. Tanított a Brown Egyetemen, íróként és előadóként is sikert sikerre halmozott. Még az sem állíthatta meg, hogy 2020-as Lenny Kravitzcel tervezett közös, világ körüli turnéját a pandémia miatt törölték, sőt, ebből is a legjobbat hozta ki. Befelé fordult, elcsendesedett, és felvette a Something to Say című dalát, amelyben társadalmi kérdéseket is feszegetett.

Azt akarta, hogy a zenéje előmozdítsa a változásokat, és ezer szállal kapcsolódjon az utcákon, az otthonokban, az emberekben zajló eseményekhez.

Azt mondja, ahhoz, hogy alkotni tudjon, a lelkének jó helyen kell lennie. Mostanában valószínűleg megtalálhatta azt, ahonnan a legtöbb ihletet tudja meríteni, ugyanis ismét szárnyal. Együttműködött Kanye Westtel a Donda című albumán, Michelle Williamsszel adta elő az Egyesült Államok himnuszát az amerikai fociszezon nyitóeseményén, majd bemutatta a Best of Me című albumát is, amelyet Magyarországra is elhoz.

Cory Henry művészetének a titka a nyitottsága. Azt vallja:

a zene egy olyan univerzális nyelv, amit mindannyian megérthetünk.

Csodálattal, rajongással és őszinte érdeklődéssel tekint a világ minden tájáról érkező előadókra, akikben a zene ereje egyesülni tud, hogy aztán a legkülönbözőbb formában és művészi szinten adják vissza a közönség számára.

A Best of Me című albumát kortársai inspirálták, akiket zenei hősöknek nevez, és akiknek művészeti utazását, ezt a különleges gospel-R&B-soul-blues-dzsessz fúziót köszönheti. Stevie Wonder, Marvin Gaye, Donny Hathaway, P-Funk és James Brown is megjelenik dalaiban. Mindezt élőben meghallgatni, megérezni Cory Henry varázslatos színpadi jelenlétét egészen különleges zenei élménynek ígérkezik október 21-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

(Fotók: Facebook.com/coryhenrytfa)

zeneművészet | liszt ünnep | gospel | zene | művészetek palotája

FOLYTASD EZZEL

Regényzene készült az Utas és holdvilág című klasszikushoz

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram