Az egyik legkedveltebb francia péksütemény a croissant, amelyet otthoni körülmények között, laikusként elkészíteni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Bár lehet, hogy az első próbálkozás küzdelmes lesz, a végeredmény garantáltan büszkeséggel fogja eltölteni a házi pékeket.
Mire figyeljünk az elkészítés során?
Rendkívül fontos, hogy pontosan kövessük a receptet és megfelelő minőségű alapanyagokat használjunk.
Válasszunk például prémium kategóriás, magas fehérjetartalmú lisztet, amely sok vajat képes elviselni, ellenáll a hajtogatásnak is, hiszen így tudnak kialakulni a croissant csodálatos, hajszálvékony rétegei!
Ajánlott friss sütőélesztőt használni a kiflik elkészítéséhez, hiszen az megbízhatóbban felfut, mint a száraz élesztő.
Szintén érdemes kiemelt figyelmet szentelni a jó minőségű vajnak is, ami szíve-lelke a péksüteménynek.
A szakértők szerint nem árt, ha a croissant-projektre akár két napot is áldozunk az életünkből, ugyanakkor nem szabad megijedni, hiszen az aktív munka nagy része az első napon zajlik. Fontos, hogy a tésztát a lehető leghidegebben tartsuk a folyamat során, így az összeállításával és hajtogatásával párhuzamosan lehetőség szerint ne süssünk-főzzünk más ételeket, akkor ugyanis a konyhánk túlzottan átmelegedik, és a tészta optimális állaga is megváltozik.
Amikor a tésztát összeállítjuk, ügyeljünk arra, hogy olyan legyen az állaga, amely elég puha ahhoz, hogy nyújtható legyen, de elég szilárd ahhoz, hogy a vajat magán megtartsa. A már előkészített croissant-okat pedig a sütést megelőzően kenjük be óvatosan tojássárgája és tej keverékével, hogy a külseje fényes, bronzos színű legyen, amikor elkészül.
Ezt a receptet biztosan érdemes követni
Hozzávalók:
- 50 dkg magas fehérjetartalmú liszt
- 25 dkg sótlan, kiváló minőségű vaj
- 2 dl langyos tej
- 2 dl meleg víz
- 5 ek kristálycukor
- 1 tojás
- 1 friss élesztő
- só
Elkészítés:
- Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk az összes hozzávalót, egy nagy csipet sót, és összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a táltól. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kör alakúra nyújtjuk. Az első darabot a deszka közepére tesszük, ráreszeljük a vaj egyhetedét, majd rárakunk még egy tésztaréteget. A sort addig folytatjuk, amíg a vaj és a tészta el nem fogy.
- A rétegezett tésztát kissé megnyújtjuk, ügyelve arra, hogy megőrizze kör alakját, majd letakarjuk, és a hűtőbe tesszük fél órára. Az idő elteltével ismét nyújtunk rajta, majd megint a hűtőben pihentetjük. Ezt a folyamatot további három alkalommal elvégezzük, majd egy éjszakára pihenni hagyjuk a hűtőben.
- Sütést megelőzően ujjnyi vastagra nyújtjuk, 10 körcikkre osztjuk, és mindegyik szeletet feltekerjük úgy, hogy szép croissant formát kapjunk. A tejes tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kifliket. Előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon nagyjából negyed óra alatt aranybarnára sütjük.
Ha nem bíbelődnél vele itthon, ajánljuk a családi és baráti összefogásból indult, és a fővárosba berobbanó Vajat, ahol tényleg minden a magas minőségű péksüteményekről és kenyerekről szól, vagy itt van a croissant, amiről az egész város beszél – a péksütemények királyával tarol a Freyja.
(Fotók: Pixabay)
croissant | gasztronómia | otthon | készítés | recept
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!