Close
A croissant, amiről az egész város beszél – A péksütemények királyával tarol a Freyja

A croissant, amiről az egész város beszél – A péksütemények királyával tarol a Freyja

A fővárosi gasztrovadászok megvesznek az újdonságokért: ha nyílik egy új, formabontó hely, biztosak lehetünk benne, hogy heteking nem kapunk asztalt, vagy hosszú, kígyózó sorokban várhatunk az első kóstolóra.

A február nyílt Freyjában is valami hasonló történik. A több éve, adalékanyag-mentes péksütemények készítésével foglalkozó csapatnak rögeszméje lett a croissant, és úgy döntöttek, nyitnak egy pazar hangulatú üzletet, ami csak a francia – vagy legalábbis franciának aposztrofált – péksüteményről szól. Azóta nem ritka, hogy egy-egy nap teljesen kifogy a bolt, no, nem vásárlókból, hanem croissant-okból.

Ha valaki a péksütemények közül is csak egyetlenegyre fókuszál, biztosak lehetünk benne: a perfekcionizmus hajtja, ami minden sikeres vállalkozás alapja. A freyjás srácok Dániáig mentek, hogy megtanuljanak mindent, amit csak a croissant-ról lehet. A Szövetség utcai kis üzletben így lett alapvetés, hogy minden croissant-t péksüteményt vadkovásszal, Elle & Vire vajjal, sok-sok szeretettel, a teljes folyamatot tekintve, összesen közel négy napon át készítenek.

Bár az alagsori műhelyben továbbra is sokféle pékáru készül kiszállításra, a vidám, világos, letisztult üzlethelyiségben minden a croissant-ról szól, legyen az egyszerű, vajas, vagy izgalmas, töltött, édes és sós variáció. A kívül roppanós, belül finoman omlós tésztát – amit a croissant-etikett szerint kötelező még a sütés napján elfogyasztani – állítólag 27-szer hajtogatják, sütés után félbevágják és töltik.

A pirtott dióval készített céklás-kecskesajtos, a libamájas, a Chez Dodo macaronokhoz hasonlóan Valrhona csokoládéval készített fehércsokis, vagy a pisztáciakrémes verzió olyan ízutazás, amire bármikor szívesen jegyet váltunk, és tökéletesen kiemeli a croissant-t a kávé mellé jó lesz típusú péksütemények közül.

Ettől függetlenül itt mást ne is keressünk a croissant mellett, mint jó kávét, amiből a divatos világospörkölésű mellett hagyományos “feketét” is kérhetünk.

A csapat hajnali négykor kezdi a melót, és nekünk is érdemes korán érkezni, hogy még válogatni tudjunk. Mert bár a croissant-ok nem olcsók  – az alap 400, a töltöttek 800 forintba kerülnek –, minden falatuk megéri.

Ez is érdekelhet:

Fotók: Freyja (Tordai Márton), Puskás Nóri

FOLYTASD EZZEL
A nyár helye lehet, de már most is magnetikusan vonzó az Umo
Hihetetlen összeget lehet keresni vezető séfként Angliában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom