Close
A croissant, amiről az egész város beszél – A péksütemények királyával tarol a Freyja

A croissant, amiről az egész város beszél – A péksütemények királyával tarol a Freyja

A fővárosi gasztrovadászok megvesznek az újdonságokért: ha nyílik egy új, formabontó hely, biztosak lehetünk benne, hogy heteking nem kapunk asztalt, vagy hosszú, kígyózó sorokban várhatunk az első kóstolóra.

A február nyílt Freyjában is valami hasonló történik. A több éve, adalékanyag-mentes péksütemények készítésével foglalkozó csapatnak rögeszméje lett a croissant, és úgy döntöttek, nyitnak egy pazar hangulatú üzletet, ami csak a francia – vagy legalábbis franciának aposztrofált – péksüteményről szól. Azóta nem ritka, hogy egy-egy nap teljesen kifogy a bolt, no, nem vásárlókból, hanem croissant-okból.

Ha valaki a péksütemények közül is csak egyetlenegyre fókuszál, biztosak lehetünk benne: a perfekcionizmus hajtja, ami minden sikeres vállalkozás alapja. A freyjás srácok Dániáig mentek, hogy megtanuljanak mindent, amit csak a croissant-ról lehet. A Szövetség utcai kis üzletben így lett alapvetés, hogy minden croissant-t péksüteményt vadkovásszal, Elle & Vire vajjal, sok-sok szeretettel, a teljes folyamatot tekintve, összesen közel négy napon át készítenek.

Bár az alagsori műhelyben továbbra is sokféle pékáru készül kiszállításra, a vidám, világos, letisztult üzlethelyiségben minden a croissant-ról szól, legyen az egyszerű, vajas, vagy izgalmas, töltött, édes és sós variáció. A kívül roppanós, belül finoman omlós tésztát – amit a croissant-etikett szerint kötelező még a sütés napján elfogyasztani – állítólag 27-szer hajtogatják, sütés után félbevágják és töltik.

A pirtott dióval készített céklás-kecskesajtos, a libamájas, a Chez Dodo macaronokhoz hasonlóan Valrhona csokoládéval készített fehércsokis, vagy a pisztáciakrémes verzió olyan ízutazás, amire bármikor szívesen jegyet váltunk, és tökéletesen kiemeli a croissant-t a kávé mellé jó lesz típusú péksütemények közül.

Ettől függetlenül itt mást ne is keressünk a croissant mellett, mint jó kávét, amiből a divatos világospörkölésű mellett hagyományos “feketét” is kérhetünk.

A csapat hajnali négykor kezdi a melót, és nekünk is érdemes korán érkezni, hogy még válogatni tudjunk. Mert bár a croissant-ok nem olcsók  – az alap 400, a töltöttek 800 forintba kerülnek –, minden falatuk megéri.

Ez is érdekelhet:

Fotók: Freyja (Tordai Márton), Puskás Nóri

freyja | Dánia | pékség | péksütemény | vaj

FOLYTASD EZZEL

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram