A fővárosi gasztrovadászok megvesznek az újdonságokért: ha nyílik egy új, formabontó hely, biztosak lehetünk benne, hogy heteking nem kapunk asztalt, vagy hosszú, kígyózó sorokban várhatunk az első kóstolóra.
A február nyílt Freyjában is valami hasonló történik. A több éve, adalékanyag-mentes péksütemények készítésével foglalkozó csapatnak rögeszméje lett a croissant, és úgy döntöttek, nyitnak egy pazar hangulatú üzletet, ami csak a francia – vagy legalábbis franciának aposztrofált – péksüteményről szól. Azóta nem ritka, hogy egy-egy nap teljesen kifogy a bolt, no, nem vásárlókból, hanem croissant-okból.
Ha valaki a péksütemények közül is csak egyetlenegyre fókuszál, biztosak lehetünk benne: a perfekcionizmus hajtja, ami minden sikeres vállalkozás alapja. A freyjás srácok Dániáig mentek, hogy megtanuljanak mindent, amit csak a croissant-ról lehet. A Szövetség utcai kis üzletben így lett alapvetés, hogy minden croissant-t péksüteményt vadkovásszal, Elle & Vire vajjal, sok-sok szeretettel, a teljes folyamatot tekintve, összesen közel négy napon át készítenek.
Bár az alagsori műhelyben továbbra is sokféle pékáru készül kiszállításra, a vidám, világos, letisztult üzlethelyiségben minden a croissant-ról szól, legyen az egyszerű, vajas, vagy izgalmas, töltött, édes és sós variáció. A kívül roppanós, belül finoman omlós tésztát – amit a croissant-etikett szerint kötelező még a sütés napján elfogyasztani – állítólag 27-szer hajtogatják, sütés után félbevágják és töltik.
A pirtott dióval készített céklás-kecskesajtos, a libamájas, a Chez Dodo macaronokhoz hasonlóan Valrhona csokoládéval készített fehércsokis, vagy a pisztáciakrémes verzió olyan ízutazás, amire bármikor szívesen jegyet váltunk, és tökéletesen kiemeli a croissant-t a kávé mellé jó lesz típusú péksütemények közül.
Ettől függetlenül itt mást ne is keressünk a croissant mellett, mint jó kávét, amiből a divatos világospörkölésű mellett hagyományos "feketét" is kérhetünk.
A csapat hajnali négykor kezdi a melót, és nekünk is érdemes korán érkezni, hogy még válogatni tudjunk. Mert bár a croissant-ok nem olcsók – az alap 400, a töltöttek 800 forintba kerülnek –, minden falatuk megéri.
Ez is érdekelhet:
Fotók: Freyja (Tordai Márton), Puskás Nóri
croissant | vaj | freyja | pékség | budapest
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!