Close
Így készül a csúcskategóriás croissant otthon

Így készül a csúcskategóriás croissant otthon

Az egyik legkedveltebb francia péksütemény a croissant, amelyet otthoni körülmények között, laikusként elkészíteni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Bár lehet, hogy az első próbálkozás küzdelmes lesz, a végeredmény garantáltan büszkeséggel fogja eltölteni a házi pékeket.

Mire figyeljünk az elkészítés során?

Rendkívül fontos, hogy pontosan kövessük a receptet és megfelelő minőségű alapanyagokat használjunk.

Válasszunk például prémium kategóriás, magas fehérjetartalmú lisztet, amely sok vajat képes elviselni, ellenáll a hajtogatásnak is, hiszen így tudnak kialakulni a croissant csodálatos, hajszálvékony rétegei!

Ajánlott friss sütőélesztőt használni a kiflik elkészítéséhez, hiszen az megbízhatóbban felfut, mint a száraz élesztő.

Szintén érdemes kiemelt figyelmet szentelni a jó minőségű vajnak is, ami szíve-lelke a péksüteménynek.

A szakértők szerint nem árt, ha a croissant-projektre akár két napot is áldozunk az életünkből, ugyanakkor nem szabad megijedni, hiszen az aktív munka nagy része az első napon zajlik. Fontos, hogy a tésztát a lehető leghidegebben tartsuk a folyamat során, így az összeállításával és hajtogatásával párhuzamosan lehetőség szerint ne süssünk-főzzünk más ételeket, akkor ugyanis a konyhánk túlzottan átmelegedik, és a tészta optimális állaga is megváltozik.

Amikor a tésztát összeállítjuk, ügyeljünk arra, hogy olyan legyen az állaga, amely elég puha ahhoz, hogy nyújtható legyen, de elég szilárd ahhoz, hogy a vajat magán megtartsa. A már előkészített croissant-okat pedig a sütést megelőzően kenjük be óvatosan tojássárgája és tej keverékével, hogy a külseje fényes, bronzos színű legyen, amikor elkészül.

Ezt a receptet biztosan érdemes követni

Hozzávalók:

  • 50 dkg magas fehérjetartalmú liszt
  • 25 dkg sótlan, kiváló minőségű vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 2 dl meleg víz
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 friss élesztő

Elkészítés:

  1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk az összes hozzávalót, egy nagy csipet sót, és összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a táltól. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
  2. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kör alakúra nyújtjuk. Az első darabot a deszka közepére tesszük, ráreszeljük a vaj egyhetedét, majd rárakunk még egy tésztaréteget. A sort addig folytatjuk, amíg a vaj és a tészta el nem fogy.
  3. A rétegezett tésztát kissé megnyújtjuk, ügyelve arra, hogy megőrizze kör alakját, majd letakarjuk, és a hűtőbe tesszük fél órára. Az idő elteltével ismét nyújtunk rajta, majd megint a hűtőben pihentetjük. Ezt a folyamatot további három alkalommal elvégezzük, majd egy éjszakára pihenni hagyjuk a hűtőben.
  4. Sütést megelőzően ujjnyi vastagra nyújtjuk, 10 körcikkre osztjuk, és mindegyik szeletet feltekerjük úgy, hogy szép croissant formát kapjunk. A tejes tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kifliket. Előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon nagyjából negyed óra alatt aranybarnára sütjük.

Ha nem bíbelődnél vele itthon, ajánljuk a családi és baráti összefogásból indult, és a fővárosba berobbanó Vajat, ahol tényleg minden a magas minőségű péksüteményekről és kenyerekről szól, vagy itt van a croissant, amiről az egész város beszél – a péksütemények királyával tarol a Freyja.

(Fotók: Pixabay)

recept | otthon | croissant | gasztronómia | készítés

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram