Close
Annyira rossz a vírushelyzet, hogy a szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegelik a csehek

Annyira rossz a vírushelyzet, hogy a szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegelik a csehek

Könnyen lehet, hogy újra bevezetik a cseheknél a tavalyi szükségállapotot, ami idén áprilisig tartott náluk.

A szükségállapot újbóli kihirdetését mérlegeli a cseh kormány a gyorsuló koronavírus-járvány miatt – jelentette ki Pavla Svrcinová országos tisztiorvos hétfőn reggel a prágai közszolgálati hírrádióban.

Az intézkedés lehetővé tenné egyebek között, hogy a kormány elrendelje az orvostanhallgatók munkakötelezettségét az egyre leterheltebb kórházakban vagy a szociális intézményekben.

“Természetesen mérlegelés tárgya ez a lehetőség is, mert elsősorban a kórházakban, a nyugdíjas otthonokban és a szociális intézményekben kezd hiányozni a személyzet” – válaszolta a tisztiorvos a 24 órás cseh hírrádió, a Radiozurnál azon kérdésére, hogy mérlegeli-e a kormány a szükségállapot kihirdetését. Pavla Svrcinová megjegyezte, hogy több kórházban már most a hadsereg katonái segítik a leterhelt személyzet munkáját.

Csehországban a járvány miatt tavaly márciusban hirdettek ki első ízben szükségállapotot, amely tavaly május közepéig volt érvényben, másodszor tavaly október elején lépett életbe újra szükségállapot, amely többszöri meghosszabbításra csak az idén április 11-én szűnt meg.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter pénteken a kormányülés után még azt mondta, hogy a szükségállapot bevezetése jelenleg nem indokolt.

A koronavírus-járvány terjedését akadályozó óvintézkedések meghozatala szerinte a tavaly májusban elfogadott pandémiatörvény alapján is lehetséges. A pandémiatörvény azonban jövő év február végén érvényét veszti. Vojtech a tárca jogászainak véleményére hivatkozva úgy vélte: szükségállapotot akkor kellene kihirdetni, ha a kormány korlátozni akarná a személyek mozgását.

A cseh közszolgálati hírrádió úgy értesült, hogy ennek ellenére a szükségállapot kihirdetésének kérdését Adam Vojtech már a hétfő délutáni kormányülés elé terjeszti. “Erre a kórházak miatt van szükség” – erősítette meg később az értesülést Daniel Köppl, a tárca szóvivője újságíróknak.

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Két év múlva karácsonykor már filmstúdió és sportaréna működhet az űrben
Itt az összes ország, ahol idén valamilyen formában fizetni kell a beutazásért
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom