Close
Átrobogott Pesten a csíkszeredai ökoház, ami hajszárítóval is felfűthető

Átrobogott Pesten a csíkszeredai ökoház, ami hajszárítóval is felfűthető

Útban a belgiumi megrendelő felé a budaörsi IKEA parkolójában is megállt Szakács Botond mérnök apró, mégis tágas, környezetbarát lakófészke. Szétnéztünk benne, és beszélgettünk a tervezőcsapattal.

Pofás faházat húz egy terepjáró maga után, majd miután leparkol, a sofőr kiszáll, és pillanatok alatt leereszti a lakókocsi két végén a lábakat. Az Eco Tiny House megérkezett Budapestre. Az út két napig tartott Csíkszeredából, de Budapest is csak egy ideiglenes megálló: a karaván meg sem áll Belgiumig.

Úttalan utakon az Eco Tiny

„Ez már a negyedik ház, amit Belgiumba adunk el” – mondja Szakács Botond mérnök-ötletgazda. “Összesen már tizennégy házat adtunk el, Belgium mellett Németországban, Ausztriában és Romániában.”

Szakács két és fél éve saját magának építette az első házat, ott kísérletezett ki több dolgot is, majd beindult a sorozatgyártás. Tavaly tavasz óta megy az üzlet, az azóta eladott tizennégy ház jó teljesítmény, nem csoda, hogy a vállalkozás vezetői kizárólag ebből élnek.

Boti, azaz a mérnök-tulajdonos Szakács Botond és Henrieta Sabau

De mi is pontosan ez a portéka? Egy lakókocsi-funkcióival bíró, tehát szállítható faház, ami azonban jóval többet tud a hagyományos lakókocsiknál. Az oldalfalai tízcentis kőzetgyapot-szigetelést kaptak, a teteje tizenötöt, thermo-nyílászárókkal és igény szerint napelemekkel szerelik fel.

„A szigetelése olyan jó, hogy Boti egyszer hajszárítóval is felfűtötte, méghozzá a romániai mínusz húszban”

– dicsekedett Henrietta Sabau, az Eco Tiny House salesese.

Sabau jól beszél magyarul, csak átmeneti zavarokat okoz olykor-olykor. „Itt van a pompa!” – mutat lelkesen egy burkolat felé, ami mögött egy pumpa küldi a mosogató vagy a fürdő felé a százötven literes tartály vizét.

Teljesen önfenntartó nem lehet az ETH, de a fűtést, a konyhai gépek áramellátását és a világítást simán megoldja a napelem. A meleg vizet gázpalack adja, a fény nagy ablakokon ömlik be, beköthető a csatornahálózatba is, de saját szennyvíztárolója is van.

Amit mi látunk Pesten, egy 6,6 méter hosszú, két és fél méter széles példány, de van öt és fél, valamint nyolc méter hosszú is. Sőt, ha valaki egybenyitna kettőt, azt is megoldják.

„És amikor majd felnő a gyerek, egyszerűen elhúzza a maga lakórészét, és már van is saját háza”

– viccelődik Szakács. Habár, akár véghez is lehet vinni az elképzelést.

Nappali
Konyha
Társalgó

Rendkívül rugalmas a cég, a kis házak belsejét a megrendelői igény szerint készítik el, a variációk száma tehát végtelen, mindenesetre a mi tizenkilenc négyzetméterünkbe egy kis konyhát, vécés fürdőszobát, nappalit és két hálót is bezsúfoltak. Szakács és Sabau ebben is alszanak a turné idején, nyilván hazafelé a terepjáróban keményebb lesz.

Magyarországon még nem adtak el egyet sem, de elsősorban úgyis a nyugati piacra koncentrálnak.

„Ott már nem kell tanítani az embereket. Mifelénk idegen ez az egész, itt az van a fejekben, hogy minél nagyobb házat építsenek” – mondja a szakmában már tíz évet lehúzó Szakács. “Nézőpont kérdése minden.

A minap Kolozsváron bejött egy látogató, szétnézett, és azt mondta: hú, két hatalmas hálószoba!”

Hálószoba 1
Hálószoba 2

Az ETH húzható ide-oda, éppen ezzel a tulajdonságával sikerül elérni a nyugati piacot, ahol helyi partnerek segítségével még garanciát is tudnak adni a gépekre, a ház egyes elemeire. Minden ház a megrendelővel szoros együttműködésben készül, sok a kisgyerekes család, akiknek igyekeznek a lehető legbiztonságosabbra készíteni a házat.

Az általunk látott ház 27 ezer euróba (8,3 millió forintba) kerül, a berendezés nélküli alapár 19 ezer euró. A berendezések A++ -osak, a napelemes verzióval lényegében a pb-palackot kell csak cserélgetni időnként.

„Akár még vállalkozni is lehet vele, ha egy telekre több ilyet vásárolsz, és kiadod őket bérbe vagy airbnb-zni” – jegyzi meg Sabau.

 

Persze olyan ügyfelük is van, aki ETH-ban lakik, és Szakács maga is ott élne már. Csak még előbb egy picit bővítené a magáét.

Ez is érdekelhet:

lakóautó | öko | kisház | mobil ház

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram