Close
A dizájner, aki a 70-es évek brit klubéletéből lett a világ egyik legismertebb tervezője

A dizájner, aki a 70-es évek brit klubéletéből lett a világ egyik legismertebb tervezője

Kortalan formák, szikrázó fények, fémes csillogás és anti-fashion: Tom Dixon az 1970-es évek brit éjszakai klubéletéből vált mára a világ egyik legismertebb dizájnerévé, akinek munkái Londontól Los Angelesig számos helyen megjelennek.

A Brit Birodalom Rendjével kitüntetett Tom Dixon egyike azoknak a mára díjnyertes dizájnereknek, akik tehetségükből autodidakta módon kovácsoltak sikert. Az iskola után a Funkopolitan zenekar basszusgitárosaként olyan előadókkal és formációkkal turnézott együtt, mint Ziggy Marley, a The Clash és a Simple Minds. Számos éjszakai klubot vezetett, ebben az időszakban tanulta ki a hegesztés mesterségét is – eredetileg azért, mert úgy gondolta, hogy a Nell Gwynne sztriptízbárban jól mutatna a színpadi show részeként egy kis élő hegesztés. Azt nem tudjuk, hogy Dixon végül bemutathatta-e a tudományát, az viszont biztos, hogy ennek köszönhetően született meg az első bútora, melyet régi ablakkeretekből és állványzatdarabokból hegesztett össze.

Szerencsére nem ez lett a fő műve, karrierje szempontjából viszont pont ez a hegesztett bútordarab volt az első mérföldkő, ahonnan felfelé vezetett az út. A nyolcvanas évek közepén indult karrier hamar beérett:

1992-ben az általa tervezett S szék egy példánya bekerült a Victoria and Albert Museum állandó gyűjteményébe, majd nem sokkal később a New York-i MoMA is vásárolt egyet.

Dixon alkotói hitvallásához hűen mindig arra törekszik, hogy olyan hosszú élettartamú tárgyakat tervezzen, melyek az ’anti-fashion’ jegyében nem rövid életre ítéltek.

Mindezt pedig olyan nagyvállalatokkal közösen életre hívott projektek során is megvalósítja, mint például az Audi vagy az IKEA.

Talán elsőre furcsán hangzik a világ egyik leghíresebb dizájnerétől, de Dixon legszívesebben egy korábban vásárolt víztoronyban élne, felesége kedvéért mégis egy gregoriánus ház szolgál az otthonául. És bár a gyönyörű lámpabúrák, a különleges világítási megoldások és a kortalan bútorok mára egybeforrtak a nevével, a „suszter cipője mindig lyukas” örök érvényű elvét követve otthona bővelkedik a szabadon lógó villanykörtékben és a régi családi bútorokban.

Tervezői sokoldalúságát és gyönyörű világítástechnikai megoldásait számos kiállítás mellett a világ különböző helyein éttermek, hotelek, bárok, irodák és luxusotthonok, no meg az alábbi néhány munkája bizonyítják.

Az ikonikus S szék

Ha Tom Dixon nevét nem is ismeri mindenki, az S székről valószínűleg már akkor is látott életében legalább egy fotót. A dizájnszékek világában az egyik legkortalanabb forma az 1980-as években született, és számos divathullámot átvészelve sikere máig töretlen. És ugyan a szék lábazata és anyaga a modern igényeknek és technológiának megfelelően több átalakításon is átesett, a formavilág megegyezik a harminc évvel ezelőtt Dixon által megálmodott prototípuséval.

Nyers, mégis kifinomult – az atlantai Himitsu Bar

Tom Dixon számos enteriőrprojektben is részt vesz, ahol a belsőépítészekkel karöltve álmodnak meg misztikus, kifinomult vagy világosságtól szikrázó tereket. Nem volt ez másképp a 2016-ban megnyílt exkluzív atlantai Himitsu koktélbár esetében sem, ahol a természetes, nyers anyagok keverednek a kifinomult, exkluzív formákkal, mindezt változatos színekkel és különleges textilekkel feldobva. A vörösréz bár, a mennyezetről lógó, olvasztott fém érzetét keltő torz formájú lámpák, a modern székek és az indusztriális asztalok mind Tom Dixont dicsérik, akinek egyébként ez volt az első vendéglátóhely-projektje Amerikában – nem sokkal a Los Angeles-i és a manhattani boltja nyitása után.

Vörösréz kávéfőző

A bútorokon és lámpákon túl Dixon luxusotthonok és stílusos irodák konyháját sem hagy cserben: ha bírja a pénztárcánk, 2015 óta a teaszetteken túl például vörösréz kávéfőző szettet is választhatunk a híres tervezőtől. A készlet felvonultatja „a kávézási rituálé minden lépéséhez szükséges darabot, a pumpa lenyomásától a keksz mártogatásáig”.

Void lámpa

Az idei Stockholm Design Weeken mutatkozott be a Void lámpacsalád, melynek színvilágát az olimpiai medálok ihlették. A falra és plafonra is illeszthető elemek – vagy inkább szoborszerű világító testek – a dupla falú üvegbúra mögött megbújó égőnek köszönhetően misztikus fényt kölcsönöznek a térnek.

Ha szeretnénk Tom Dixon lámpáit élőben megcsodálni, nem is kell olyan messze mennünk: a Wesselényi utca 6. szám alatt, a város egyik legjobb lámpaboltja mellett, a Solinfo Caféban egy finom kávé és sütemény mellett sok más dizájnerlámpával együtt az ő munkáival is találkozhatunk, sőt akár meg is vásárolhatjuk.

Ha más dizájnerekre és építészekre is kiváncsi vagy:

kávéfőző | dizájner | nagy sztori | tervező | Void lámpa

FOLYTASD EZZEL

Tizenkét év után újra megnyílik Ázsia legnagyobb vasútállomása

Úszó „szigetvárost” épít az óceánszint emelkedése miatt a kedvelt luxusnyaralóhely

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom