Close
Süss csirkét úgy, mint egy Michelin-csillagos étterem séfje!

Süss csirkét úgy, mint egy Michelin-csillagos étterem séfje!

A sült csirke egyszerű étel, de a zsenialitása pontosan ebben van. A ropogós bőr, a szaftos hús, az ízletes köretek és mártások ellenállhatatlan kombinációjából születik meg a tökéletes vasárnapi ebéd. Mindenkinek megvan a maga módszere a csirke sütésére, de érdemes megfogadnunk egy Michelin-csillagos étterem séfjének tanácsait, hogy a fogást még magasabb szintre emeljük.

Lisa Goodwin-Allen, a Michelin-csillagos Northcote étterem séfje szerint a tökéletes sült csirke titka a nagyon jó minőségű, friss hús. Azt javasolja, sütés előtt legalább harminc perccel vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen akkor, amikor elkezdünk dolgozni vele.

Alacsony hőmérsékleten süssük, mivel így egyenletesebben éri a hő, aminek hatására a hús szaftos marad. Klasszikus, szezonális zöldségekből készült körettel tálaljuk, bátran összesüthetjük burgonyával, karfiollal, répával, de tálalhatjuk egy adag friss salátával is.

A séf szerint érdemes a kelleténél egy kicsit nagyobb csirkét választani, hogy a maradékból szendvicset vagy Cézár salátát készíthessünk.

Íme, a séf receptje!

Hozzávalók:

1 egész csirke (kb. 1,5 kilogramm)
100 gramm kockára vágott hagyma
140 gramm kolbászhús
100 gramm finomra vágott füstölt szalonna
100 gramm zsemlemorzsa
100 gramm olvasztott vaj
1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
2 csipet só

Elkészítése:

Első lépés: Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra.

Második lépés: Óvatosan nyúljunk a csirke mell részénél és combjánál lévő bőr alá és lazítsuk meg.

Harmadik lépés: Egy kis serpenyőbe tegyünk egy kevés olívaolajat, dobjuk rá a kockára vágott hagymát és pároljuk üvegesre, majd tegyük félre.

Negyedik lépés: Egy közepes tálba beletesszük a kolbászhúst, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Hozzákeverjük a lepirított hagymát és két csipet sót.

Ötödik lépés: Osszuk ketté a keveréket. Tegyük az első felét a csirke üregébe, a második felét pedig az imént meglazított bőr alá. Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjon el.

Hatodik lépés: Tegyük tepsibe, és 80 percig süssük 120 fokon. Az idő elteltével emeljük a hőfokot 200-ra és további 15 perc alatt süssük aranybarnára.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

sült csirke | Michelin | tipp | michelin csillagos séf | praktika

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram