Close
Csúcsot döntött a vidéki városokban a drágulás: Budapesten és a Balatonon kívül ilyen magas még sosem volt az ingatlanár

Csúcsot döntött a vidéki városokban a drágulás: Budapesten és a Balatonon kívül ilyen magas még sosem volt az ingatlanár

És még mindig drágulnak.

Az év végén is drágulnak az új lakások vidéken, már öt megyeszékhelyen lépte át a négyzetméterenkénti átlagár az egymillió forintot, írj az Otthon Centrum.

Az  összesítés szerint a vidéki városokban csúcsot döntött az ingatlandrágulás, a fővároson és a Balaton-parti településeken kívül ilyen magas áron még sosem kínáltak ingatlanokat.

Országos összesítésben a megyei jogú városokban átlagosan 900 ezer forintba kerül egy négyzetméter, ami csaknem 25 százalékkal több, mint egy éve.

Az egymillió forintos szintet elsőként, még az év első felében Sopron haladta meg, és ma már az 1,1 millió forintot közelíti. A lélektani határt Debrecen, Érd, Győr és Szeged lépte még át idén. Hódmezővásárhelyen félmillió forint alatt maradt az átlag, de szűkös a kínálat, a második legolcsóbban számító Békéscsaba viszont már 580 ezer forintnál tart.

Azonban a fizetőképes kereslet csökkenése és a drágább hitelek miatt érezhetően csökken a piaci lendület: az árváltozás is főképp az év elején volt gyors, a harmadik negyedévben már 4,5 százalékra mérséklődött.

Ezzel együtt az építkezési kedv is visszaesett, az új projektek száma 31 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A negyedik negyedévben belföldön 29 projektben 389 lakás épül a megyeszékhelyeken, ebből 20 projekt 184 lakását kezdték el értékesíteni a fejlesztők.

(Fotók: Getty)

vidék | eladás | magyarország | ingatlan | drágulás

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram