Close
Falfestmény készült Cziffra György világhírű zongoraművészről

Falfestmény készült Cziffra György világhírű zongoraművészről

Cziffra György világhírű zongoraművészt ábrázoló falfestmény készült Budapesten: a nagyméretű műalkotás a HÉV Batthyány téri végállomásánál látható.    

A falfestmény a művészt zongorázás közben ábrázolja, és Erich Auerbach német író, filológus korabeli fotója alapján készült.

A kivitelező Neopaint Works alkotócsoport tájékoztatása szerint a festmény a Cziffra György-emlékév részeként készült.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének századik évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepeli,

és az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók közé. Az emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg Magyarországon és külföldön.

„Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra” – magyarázta Balázs János zongoraművész.

Cziffra mélyszegénységbe született, gyermekkorát Angyalföldön töltötte. Átütő zsenije már egészen korán megmutatkozott, de a második világháború egy időre elszakította őt a művészpályától, ami után elsősorban bárokban zongorázott.

1956-ban a forradalom alatt Franciaországba menekült. Ott már ismerték a nevét, ott indult el nemzetközi karrierje egészen átütő erejű zongoraművészként. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI; első fotó: Neopaint)

Batthyány tér | Cziffra György | budapest | HÉV | Erich Auerbach

FOLYTASD EZZEL

Bepillanthatsz Budapest lelkébe a város egyik legismertebb szállodájában

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram