Close
Falfestmény készült Cziffra György világhírű zongoraművészről

Falfestmény készült Cziffra György világhírű zongoraművészről

Cziffra György világhírű zongoraművészt ábrázoló falfestmény készült Budapesten: a nagyméretű műalkotás a HÉV Batthyány téri végállomásánál látható.    

A falfestmény a művészt zongorázás közben ábrázolja, és Erich Auerbach német író, filológus korabeli fotója alapján készült.

A kivitelező Neopaint Works alkotócsoport tájékoztatása szerint a festmény a Cziffra György-emlékév részeként készült.

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepeli,

és az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók közé. Az emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg Magyarországon és külföldön.

„Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra” – magyarázta Balázs János zongoraművész.

Cziffra mélyszegénységbe született, gyermekkorát Angyalföldön töltötte. Átütő zsenije már egészen korán megmutatkozott, de a második világháború egy időre elszakította őt a művészpályától, ami után elsősorban bárokban zongorázott.

1956-ban a forradalom alatt Franciaországba menekült. Ott már ismerték a nevét, ott indult el nemzetközi karrierje egészen átütő erejű zongoraművészként. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI; első fotó: Neopaint)

FOLYTASD EZZEL
Emlékmű ennél csodálatosabban még nem idézte fel 9/11 tragédiáját
Montenegró ismét korlátozásokat vezet be
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom