Close
Ezek a menyasszonyi ruhák az örökkévalóságnak készültek

Ezek a menyasszonyi ruhák az örökkévalóságnak készültek

Vajon hogyan válik egy ruhadarab többé, mint egy egyszerű használati tárgy? Van-e annyira értékes manapság egy kézzel készült esküvői ruha, hogy megőrizzük a következő generációk számára? Miért éppen a fehér szín vált az esküvők örökérvényű szimbólumává kultúránkban? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat a Daalarna legújabb kollekciója, az ETERNITY.

A Daalarna legújabb kollekciója, az ETERNITY az örökkévalóság fogalmát járja körül, a témához pedig tökéletes helyszínt szolgáltatott a budapesti Néprajzi Múzeum letisztult, minimalista épülete, ahol tradíció és modernitás találkozik.

– Hajlamosak vagyunk a múzeumokra poros, ódon épületekként gondolni, ahol régmúlt korok lenyomatait tárolják. Az én értelmezésemben azonban ezek a helyek nem a múltnak, hanem az örökkévalóságnak szólnak – meséli Benes Anita. Hozzáteszi, miiközben az új kollekciót tervezte, sokat gondolkodott azon, hogy egy 2023-as esküvő vajon kétszáz év múlva hogyan köszönne vissza egy múzeumban.

Vajon milyen stílusjegyek lesznek annyira maradandóak egy esküvői ruhán, hogy kordokumentumként helyük lehet egy ilyen gyűjteményben?

Úgy véli, egy alkotó ember néha önkéntelenül is elgondolkodik azon, hogy amit létrehoz, az vajon kiállja-e majd az idők próbáját. Ez a kérdés pedig Benes Anita szerint különösen aktuális napjainkban, amikor napi szinten kell valami újat mutatni a divat világában, és kevesebb figyelem irányul az olyan tartós, örök darabokra, mint például egy kézzel készített esküvői ruha.

A Daalarna ETERNITY kollekciójának középpontjában a kézművesség áll,

amellyel Benes Anita azt szeretné hangsúlyozni, hogy minden egyes Daalarna esküvői ruha egy csapat együttes munkájának eredménye. Mivel a különféle applikációkat, gyöngyöket, csipkevirágokat és egyéb motívumokat kézzel applikálják a ruhákra, sohasem készül el ugyanaz a ruha kétszer: minden menyasszonyuk ruhája egyszeri és megismételhetetlen.

A kampányképek helyszíne a közelmúltban a világ legjobb középületének választott budapesti Néprajzi Múzeum lett, amely nemcsak egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak, de új épülete révén a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézményeként van számon tartva. Koncepciója szerint egy nyitott kulturális tér, ahol

összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással.

 

– Azért tetszik különösen az új Néprajzi Múzeum épületének koncepciója, mert nem egy elzárt, merev területként funkcionál, amit csak belépő váltásával lehet megcsodálni, hanem egy nyitott, kortárs közösségi térként lett kialakítva, ahova üzleti találkozókat vagy randevúkat lehet szervezni, miközben élvezzük a minket körülvevő környezetet és a kiállított tárgyakat – magyarázza. Szerinte ez a garancia arra, hogy idővel ne a feledés homályába vesszen, hanem a mindennapok szerves részévé – és így halhatatlanná – váljon egy ilyen épület.

 

A Daalarna ETERNITY kollekció már elérhető Budapesten, a Daalarna szalonban és világszerte több mint 50 nagyvárosban.  

esküvői ruha | daalarna | menyasszonyi ruha | kollekció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel az új kollekcióval stílusosan ünnepelhetjük a telet

Három magyar tervező, akik miatt színesebb lesz a tél 

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram