Ezek a menyasszonyi ruhák az örökkévalóságnak készültek

Vajon hogyan válik egy ruhadarab többé, mint egy egyszerű használati tárgy? Van-e annyira értékes manapság egy kézzel készült esküvői ruha, hogy megőrizzük a következő generációk számára? Miért éppen a fehér szín vált az esküvők örökérvényű szimbólumává kultúránkban? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat a Daalarna legújabb kollekciója, az ETERNITY.

A Daalarna legújabb kollekciója, az ETERNITY az örökkévalóság fogalmát járja körül, a témához pedig tökéletes helyszínt szolgáltatott a budapesti Néprajzi Múzeum letisztult, minimalista épülete, ahol tradíció és modernitás találkozik.

– Hajlamosak vagyunk a múzeumokra poros, ódon épületekként gondolni, ahol régmúlt korok lenyomatait tárolják. Az én értelmezésemben azonban ezek a helyek nem a múltnak, hanem az örökkévalóságnak szólnak – meséli Benes Anita. Hozzáteszi, miiközben az új kollekciót tervezte, sokat gondolkodott azon, hogy egy 2023-as esküvő vajon kétszáz év múlva hogyan köszönne vissza egy múzeumban.

Vajon milyen stílusjegyek lesznek annyira maradandóak egy esküvői ruhán, hogy kordokumentumként helyük lehet egy ilyen gyűjteményben?

Úgy véli, egy alkotó ember néha önkéntelenül is elgondolkodik azon, hogy amit létrehoz, az vajon kiállja-e majd az idők próbáját. Ez a kérdés pedig Benes Anita szerint különösen aktuális napjainkban, amikor napi szinten kell valami újat mutatni a divat világában, és kevesebb figyelem irányul az olyan tartós, örök darabokra, mint például egy kézzel készített esküvői ruha.

A Daalarna ETERNITY kollekciójának középpontjában a kézművesség áll,

amellyel Benes Anita azt szeretné hangsúlyozni, hogy minden egyes Daalarna esküvői ruha egy csapat együttes munkájának eredménye. Mivel a különféle applikációkat, gyöngyöket, csipkevirágokat és egyéb motívumokat kézzel applikálják a ruhákra, sohasem készül el ugyanaz a ruha kétszer: minden menyasszonyuk ruhája egyszeri és megismételhetetlen.

A kampányképek helyszíne a közelmúltban a világ legjobb középületének választott budapesti Néprajzi Múzeum lett, amely nemcsak egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak, de új épülete révén a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézményeként van számon tartva. Koncepciója szerint egy nyitott kulturális tér, ahol

összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással.

 

– Azért tetszik különösen az új Néprajzi Múzeum épületének koncepciója, mert nem egy elzárt, merev területként funkcionál, amit csak belépő váltásával lehet megcsodálni, hanem egy nyitott, kortárs közösségi térként lett kialakítva, ahova üzleti találkozókat vagy randevúkat lehet szervezni, miközben élvezzük a minket körülvevő környezetet és a kiállított tárgyakat – magyarázza. Szerinte ez a garancia arra, hogy idővel ne a feledés homályába vesszen, hanem a mindennapok szerves részévé – és így halhatatlanná – váljon egy ilyen épület.

 

A Daalarna ETERNITY kollekció már elérhető Budapesten, a Daalarna szalonban és világszerte több mint 50 nagyvárosban.  

menyasszonyi ruha | daalarna | esküvői ruha | kollekció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom