Még mindig itt van a szívünkben a pop kaméleonja – Ilyen a Bowie-kiállítás New Yorkban

Minden idők egyik legmeghatározóbb és talán legbizarrabb zenésze, aki színészként, festőként, divatdiktátorként és átalakuló-művészként is sokkolta a világot, hatása a popkultúrára valószínűleg felmérhetetlen. A 2016-ban az égi színpadra távozott David Bowie életéből nyílt pazar kiállítás a New York-i Brooklyn Múzeumban.

Az angliai születésű polihisztor hatvankilenc éven át tartó földi küldetése során öt évtizednyi pályafutása alatt többször változtatta meg a zenét, akárcsak a külsejét és személyiségét, kiérdemelve a „pop kaméleonja” becenevet. Kiadott huszonkilenc stúdióalbumot, beválasztották a Rock And Roll Hírességek Csarnokába, kapott hat Grammy-díjat.

A munkát tekintve igyekezett a lehető legtöbb folyamatot a saját kézében tartani: dalszövegeket írt, videoklipeket rendezett, lemezborítókat tervezett, de ha úgy hozta a sors, a színpadvilágítást is beállította.

Bowie befolyása a popkultúrára világszerte köztudott: innovatív együttműködései és merész karakterképei forradalmasították a zenét, az ikonikus énekes a társadalmi hagyományokkal szembeni saját identitásuk megteremtésére igyekezett inspirálni az embereket.

A David Bowie személyes archívumából merítkező, a művész alkotói folyamtatát bemutató tárlat nem csupán a rajongóknak nyújthat nagy élményt.

A Brooklyn Múzeum tárlata az elmúlt öt évben világ körüli turnén részt vett David Bowie mintegy négyszáz tárgyát mutatja be, melyek nagyrészt a művész saját gyűjteményéből származnak, beleértve eredeti jelmezeit, kézzel írt dalszövegeit, lemezborítókat, fényképeket és videókat Bowie Angliában töltött tinédzseréveitől kezdve az utolsó, New York-i időszakáig.

A kiállított tárgyak mellett multimédiás installációkon át juthatunk be a művész sajátos világába: megnézhetünk több mint negyven, annak idején úttörőnek számító zenei videót, televíziós klipeket, filmes feltűnéseket.

A ritka kincsek közé tartoznak  a nemzetközi turnékról készült dokumentumfilmek pillanatait  megörökítő felvételek, mint ahogy megnézhetjük a korábban nem nagyon publikált, Philadelphiában forgatott legendás Diamond Dogs turné emlékeit.

Számos érdekes darabközül lehet még mazsolázgatni, de a gyűjtemény legfontosabb elemei alighanem a híres Bowie-alteregók jelmezei. Összesen hatvan egyedi ruhadarabot állítanak ki, köztük olyan különlegességeket, mint  a Freddie Burretti által tervezett hat darab Ziggy Stardust-ruha vagy a Kansai Yamamoto jóvoltából megálmodott hétféle Aladdin Sane-jelmez.

Összesen nyolcvanöt darab, kézzel írt dalszöveg található az archívumban, ideértve olyan ismert dalok papírra vetett sorait, mint a Fame vagy a Fashion. Szintén a fajsúlyos elemek közé tartozik a Young Americans albumhoz készült borítóterv-vázlat, vagy a Bowie által készített, Iggy Popot ábrázoló olajfestmény.

A július 15-ig megtekinthető tárlat kurátorai Victoria Broackes és Geoffrey Marsh.

Ez is érdekelhet:

Szex, Banksy, botrányok – Mutatjuk, miért lesz tavasszal izgalmas kiállításokat nézni

Kötözős szex, botrányok, lázadás a rendszer ellen - ilyen forró témákkal támadnak idén a világ legjobb múzeumai. Mutatjuk a tippjeinket azoknak, akik művészettel szeretik inspirálni magukat.

(Fotók: Getty Images, nytimes.com)

new york | kiállítás | david bowie

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom