Close
Dél-Amerika inspirálta ezt a pazar Klauzál téri lakást

Dél-Amerika inspirálta ezt a pazar Klauzál téri lakást

Rövid távú kiadásra készült egy nyolcvan négyzetméteres lakás. Elbeszélgettük a tulajdonosával, Zsédely Krisztiánnal.

Zsédely Krisztián nem lakberendező, nem dizájner, éppen ezért is nagyon üdítő azt látni, milyen kiváló hangulatú belvárosi lakást sikerült összehoznia az úgynevezett bulinegyedben. A bevallottan airbnb-s kiadásra tervezett ingatlan a VII. kerületet és Latin-Amerikát fuzionálja, eredeti, kreatív és ügyesen kivitelezett koncepció. Ki is faggattuk a tulajdonost a projekt körülményeiről.

“A lakást részben egy dél-amerikai kirándulás inspirálta, amit sokáig tervezgettem, így még azelőtt hűen élt bennem, milyen lesz majd, mielőtt elutaztam oda három hétre, egyedül.

A lakás egy parkra néz, emlékszem, amikor először beléptem, rögtön éreztem, hogy a zöldet – fákat, bokrokat, a növényzetet – szeretném valahogy becsempészni az enteriőrbe.

Hogy milyen a stílus? Urbánus, friss, fiatalos, egyben modern, finom hangulatot terveztem, amelyben illeszkedik az épület, az utca, a környék hangulatához és funkciókat tekintve és kielégíti lakóit. A természetesség minden választást meghatározott: a nyílászárók fából vannak, ahogy a komplett konyha és a nappali, szobák svédpadlója is tölgyfa, de az előszobai fogashoz is az erdőben talált kidőlt fát használtunk.”

Közel nyolcvan négyzetméteren elfért a nappali mellett három háló, a régi előszobában kapott helyet egy hatalmas konyha, külön toalettet válaszottak le, és a fürdő mellett egy privát zuhany áll a legnagyobb szoba vendégeinek rendelkezésére.

“A lakás rövid távú kiadásra készült. Figyelembe véve a versenyt, a hatalmas túlkínálatot a piacon, szerintem egyedit kell alkotni ahhoz, hogy az ember igazán be tudjon törni és népszerűvé tudjon válni. Arról nem beszélve, hogy ezzel a stílussal és minőséggel eleve megcéloz az ember egy közönséget.

Imádom a skandináv vonalat, de egyben kicsit elhasználtnak érzem az elmúlt évek őrült népszerűsége miatt, így szerettem volna bizonyos jegyeit megtartva, annál színesebb, vidámabb belső tereket alkotni.

Érdekes volt, és nagyon élveztem az egész folyamatot, ami összesen tíz hónapig tartott. Nem siettem vele, beértek érzések és gondolatok közben, ahogy haladtunk előre, alakult az egész, nem volt bennem már az elejétől fogva egy nagyon határozott, minden részletre kitérő terv. Mivel a saját ingatlanomról van szó, megadatott ez a szabadság.

Klassz volt az az érzés is, hogy lehetőséget tudtam adni a területükön szárnyaikat bontogató tehetséges szakembereknek, mint pl. Carlos Rivera Rudonnak, egy Puerto Ricó-i srácnak, aki évek óta Magyarországon dolgozott egy multinacionális vállalatnak, de csak tavaly tért vissza szeretett szakmájához. Ő jegyzi a konyhát, ebédlőasztalt, konzolasztalt és az egyedi fafogast is. Sokat gondolkoztunk közösen, inspiráltuk egymást, élmény volt látni, milyen beleéléssel foglalkozik a fával. Ő a szó szoros értelmében véve alkot.

Egyfajta referencia lakásnak készült, így elég időt akartam hagyni rá és kompromisszumok nélkül megvalósítani.

A projektben a legnagyobb nehézséget az okozta, hogy régi épületben van, aminek nincsen egyetlen egyenes és két párhuzamos fala. A tető egymással párhuzamosan futó fapallókból van, közötte régi nád. Közel kétszáz zsák sittet szállítottak el, öt centiméternyi beton került a lakás hatvan százalékában a régi salakos padlóra, teljesen új csövek és vezetékek kerültek a falakba, megtartottuk a régi spalettákat, az ablakba kiülésre alkalmas radiátortakarókat tettünk be fából.

Szeretem a lakás egészét, szerintem így kerek, ahogy van, nehezen tudnék kiemelni bármit is, de talán a tágas és napos előszoba, a dzsungeles tapéta a lakás főfalán, a faleveles zuhany és az ide tervezett tölgyfa konyha számítanak a kedvenceimnek.”

(Fotók: Mudri László)

ingatlan | kiadás | dél-amerika | klauzál tér | lakás

FOLYTASD EZZEL

Magyar irodára is lehet szavazni az egyik legfontosabb dizájnmagazin éves díjkiosztóján

Egy életen át elnéznénk a naplementét ebből a kétszáz éves pajtaházból

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram