Detroitban támad fel Shakespeare kultikus színháza konténerekből

Az év legpunkabb kulturális fricskája lehet, ha felhangzik a lenni vagy nem lenni a teherszállító konténerekből épített Globe-ban. Elbeszélgettünk az ötletgazdával.

Punkrock, Wagner, Shakespeare

Az új-zélandi származású Angus Vail számos szabad szemmel is jól látható kulturális projektben vett részt karrierje során, a nyolcvanas évek végén például nyakig benne volt az INXS menedzsmentjében, majd a kilencvenes években Ausztráliából New Yorkba tette át a székhelyét. A költözés oka a kultikus The Kiss együttes volt, amelynek immár húsz éve pénzügyi menedzsere. Kevéske szabadidejében kisebb együtteseket menedzsel, Wagner-operákra jár (amelyek szerinte a legjobb punkrock show-kkal vetekednek), illetve évek óta egy majdhogynem őrült álmot kerget. Meg akarja építeni a Globe-ot, Shakespeare híres színházának másolatát, méghozzá konténerekből.

Látványterv a Container Globe-ról

– Fel kellene lapoznom a naptáramat, hogy pontosan mikor pattant ki az ötlet a fejemből, de a feleségem, Julie Japánban élő nővérét látogattuk meg, szóval nagyjából öt éve lehetett. Arról beszélgettünk, milyen nagyszerű volt megnézni Shakespeare egy darabját a londoni Globe-ban, mennyire arcul csapott minket, és milyen jó volt, hogy a színpad előtt állók zöme fiatal volt, akik nagyon együtt éltek az előadással, és szó szerint magukba szívták az előadók energiáját, mintha egy punkkoncert közönsége lettek volna! Én meg hangosan gondolkodva azon tűnődtem, mi lenne, ha megépítené valaki a Globe-ot konténerekből, aztán erre jött az, hogy na, várjunk csak… LEHET, hogy ezt tényleg meg lehet csinálni! Megkértem egy Angliában élő barátomat, hogy küldje el nekem a Globe modelljét, amit egy londoni boltban láttam, és elkezdtem konténerekkel játszadozni.

Az eredeti Globe színházat 1599-ben építette Shakespeare és a Lordkamarás emberei elnevezésű színtársulat. Ez volt a legnagyobb korabeli színház Londonban, és a drámaírónak köszönhetően a legnépszerűbb is. 1613-ban leégett, de újraépítették, és folyamatosan működött 1642-ig, amikor a kor tálibjai, a puritánok London minden szórakozóhelyével együtt bezáratták, két évvel később pedig le is bontották. Az új Globe 1997-ben nyílt meg Shakespeare's Globe néven, az első négy bemutatott darabból kettő Shakespeare-darab volt.

"Több dolgok vannak földön és égen,
Horatio, mintsem bölcselmetek
Álmodni képes." (William Shakespeare: Hamlet)

Thunderdome, vagy amit akartok

A Container Globe szinte már túl van a crowdfunding fázison, és már zajlik az építkezés. A mobilszínház azonban nem csak Hamletnek és társainak adhat majd otthont, hanem átalakulhat egy Mad Max-stílusú thunderdommá, amelyben rockkoncertektől kiállításokon át fesztiválokig bármilyen eseményt meg lehet rendezni.

A jelenlegi állapotig tartó út nem volt olyan drámai, mint a Macbeth, de azért túlzás nélkül nevezhető hepehupásnak. Amikor márciusban New Yorkban faggattuk Angust a projektjéről, még elhagyták olyan mondatok a száját, hogy „bárcsak sose vágott volna bele”, de éveken át tartó tervezgetés után őszre összeállt a projekt, és ezzel együtt a menedzser optimizmusa is visszatért.

– Milyen tanácsot adnék a hozzám hasonló kulturális vállalkozóknak? A legfontosabb az állhatatosság. Hosszú, nagyon hosszú és brutális küldetésre kell felkészülni, és aki nem hisz a projektben a végsőkig, az ne is fogjon bele. Mert az emberek vagy értik majd, mit akarsz, vagy gyűlölni fogják. És akármelyik verzió következik be, menni kell tovább. Rengeteg dicstelen háttérmunka van, például jogi védelmet kell szerezni egy területre, érteni kell a közösségi médiához, a könyveléshez, a dizájnhoz, logót kell tervezni, satöbbi, satöbbi, és olykor ez az egész végeérhetetlennek tud tűnni. Néha meg kell mutatni az embereknek, hogy dolgozol valamin, tényleg csinálod a dolgot, és csak akkor veszik a fáradságot, hogy odafigyeljenek rád, és felfogják, mit csinálsz. És lehet, hogy még akkor is utálni fogják az ötletedet!

Miért éppen Detroit?

Angus Vailnek szerencséje volt, az ötletét főleg szerették – méghozzá hozzáértő emberek. A Shakespeare Theater Association idei konferenciáján prezentálták a Konténer Globe koncepciót, a jelenlévő szakértők pedig pozitívan, sőt, lelkesen fogadták. Ezt követően a londoni Globe vezetősége következett, akik annyira beleszerettek az ipari vázzal rendelkező, indusztriális unokatestvér gondolatába, hogy azóta is minden támogatást megadnak az amerikaiaknak. A kialakításban a dizájnerkollektíva ARUP segédkezik, ők olyan projektekben voltak érintettek, mint a San Franciscó-i MOMA, a tajvani Nemzeti Színház, vagy az angol Pinewood filmstúdiók újrafazonírozása. És hogy miért éppen Detroit? Az egykori motorvárosnak sokkal nagyobb szüksége van egy ilyen újszerű, kreatív és szokatlan platformra, mint az államok kulturális szuperhatalmainak, New Yorknak, San Franciscónak, Los Angelesnek vagy Miaminek.

És egyébként is: a Container Globe mobil: szétszedhető, és egy új helyen újra összerakható, vagyis ez lehet az első amerikai shakespeariánus vándorszínház.

– Igazán sötét időszakon eddig nem mentem keresztül. Még nem! Méghozzá azért, mert sokan hisznek benne, és a londoni Globe is folyamatosan támogat bennünket. Még egy darabot is elküldtek nekünk a színházukból. Nekik huszonöt évig tartott felépíteni a saját színházukat – az eltökéltségük legendás. Remélem, hogy a mi építkezésünk nem tart olyan sokáig!

angus vail | william shakespeare | detroit | konténer | container globe

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom