Digitális detox – mikor van értelme, és kinek?

Rendkívül népszerűvé vált egy ideje a digitális detox kihívás. Ez azt jelenti, hogy legalább pár napra teljesen kilépünk a digitális térből. Nincs Facebook, nincs telefonnyomogatás, na és persze a számítógépet is elfelejthetjük. Viszont a trendek ellenére nem mindig van értelme. Mikor hasznos, és mikor lesz inkább zavaró számunkra?

Hasznos – ha tudjuk, hogy függők vagyunk

A rendszeres digitális eszközhasználat és a függőség között hatalmas különbség van. Amikor valaki digitálisan függő, az azt jelenti, hogy képtelen anélkül fizikálisan kommunikálni, hogy ne babrálná a telefonját egyébként nem fontos dolgok miatt. Ez utóbbi kifejezés duplán kiemelendő, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy valaki azért nézi állandóan a telefonját, mert fontos e-mailt vár, vagy csak azért, hogy pörgesse az Instagramot. A függőség egyik egyértelmű jele, hogy a fizikális teendők kárára teszi mindezt. A másik jele a kifogások keresése. Sok függő a számítógépére vagy a telefonjára szereti fogni a folyamatos lógást. Legyen akár Macbookjuk, vagy Dell Inspiron, esetleg Asus gépük, biztos, hogy elsőként azt fogják megemlíteni, hogy az adott eszközzel nem bír betelni. Vagyis próbálja a függőségét arra fogni, hogy valójában az eszköz teljesítményeire kíváncsi.

Még ez is igaz lehet, mert ha tudunk dolgozni, van szociális életünk és szokásunk kirándulni a családdal, akkor nem vagyunk függők, csupán szeretünk élni a digitális világ adta lehetőségekkel. Ekkor igazán nincs nagyon értelme a digitális detoxnak, csak akkor, ha szeretnénk direkt pihentetni – mert mondjuk már fárasztó számunkra. A függőség a digitális detox alatt egyébként is teljesen máshogy nyilvánul meg, mint a szimpla digitális megszokás. Ha megszoktuk, hogy reggelente kávé mellett ránézünk a Facebookra, akkor a detox alatt ez hiányozhat, viszont ez leginkább a megszokás okozta hiány. Egy függő bizonyos idő után frusztrált és dühös lesz ezen cselekedet hiánya miatt, amíg a nem függők maximum idővel más elfoglaltsággal ütik el az időt.

Ha nem vagyunk függők, akkor is jól jöhet egy kis detox

A digitális detox azért a nem függők számára is hasznos lehet. Egyrészt újra felfedezhetünk olyan dolgokat, amiket régen hanyagoltunk már. Ilyen lehet egy régóta tervezett könyv kiolvasása, vagy bármilyen más apróság, amire igazából csak azért nem szakítottunk időt, mert élvezetesebb elfoglaltságunk akadt a digitális térben. Ugyanakkor pont ilyenkor láthatjuk azt is, hogy bizony néha felesleges sok időt szánunk a digitális világra, akkor is, ha nem vagyunk függők. A detox segíthet újra felfedezni a fizikai világ izgalmasabb örömeit.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom