Close
Digitális detox – mikor van értelme, és kinek?

Digitális detox – mikor van értelme, és kinek?

Rendkívül népszerűvé vált egy ideje a digitális detox kihívás. Ez azt jelenti, hogy legalább pár napra teljesen kilépünk a digitális térből. Nincs Facebook, nincs telefonnyomogatás, na és persze a számítógépet is elfelejthetjük. Viszont a trendek ellenére nem mindig van értelme. Mikor hasznos, és mikor lesz inkább zavaró számunkra?

Hasznos – ha tudjuk, hogy függők vagyunk

A rendszeres digitális eszközhasználat és a függőség között hatalmas különbség van. Amikor valaki digitálisan függő, az azt jelenti, hogy képtelen anélkül fizikálisan kommunikálni, hogy ne babrálná a telefonját egyébként nem fontos dolgok miatt. Ez utóbbi kifejezés duplán kiemelendő, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy valaki azért nézi állandóan a telefonját, mert fontos e-mailt vár, vagy csak azért, hogy pörgesse az Instagramot. A függőség egyik egyértelmű jele, hogy a fizikális teendők kárára teszi mindezt. A másik jele a kifogások keresése. Sok függő a számítógépére vagy a telefonjára szereti fogni a folyamatos lógást. Legyen akár Macbookjuk, vagy Dell Inspiron, esetleg Asus gépük, biztos, hogy elsőként azt fogják megemlíteni, hogy az adott eszközzel nem bír betelni. Vagyis próbálja a függőségét arra fogni, hogy valójában az eszköz teljesítményeire kíváncsi.

Még ez is igaz lehet, mert ha tudunk dolgozni, van szociális életünk és szokásunk kirándulni a családdal, akkor nem vagyunk függők, csupán szeretünk élni a digitális világ adta lehetőségekkel. Ekkor igazán nincs nagyon értelme a digitális detoxnak, csak akkor, ha szeretnénk direkt pihentetni – mert mondjuk már fárasztó számunkra. A függőség a digitális detox alatt egyébként is teljesen máshogy nyilvánul meg, mint a szimpla digitális megszokás. Ha megszoktuk, hogy reggelente kávé mellett ránézünk a Facebookra, akkor a detox alatt ez hiányozhat, viszont ez leginkább a megszokás okozta hiány. Egy függő bizonyos idő után frusztrált és dühös lesz ezen cselekedet hiánya miatt, amíg a nem függők maximum idővel más elfoglaltsággal ütik el az időt.

Ha nem vagyunk függők, akkor is jól jöhet egy kis detox

A digitális detox azért a nem függők számára is hasznos lehet. Egyrészt újra felfedezhetünk olyan dolgokat, amiket régen hanyagoltunk már. Ilyen lehet egy régóta tervezett könyv kiolvasása, vagy bármilyen más apróság, amire igazából csak azért nem szakítottunk időt, mert élvezetesebb elfoglaltságunk akadt a digitális térben. Ugyanakkor pont ilyenkor láthatjuk azt is, hogy bizony néha felesleges sok időt szánunk a digitális világra, akkor is, ha nem vagyunk függők. A detox segíthet újra felfedezni a fizikai világ izgalmasabb örömeit.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Félcipő a stílusos férfinak – trendek 2023-ra

Szemészeti vizsgálat kisokos egy népszerű szemészettől

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram