Close
Drámai helyzetben a turizmus

Drámai helyzetben a turizmus

Még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa, mint most a koronavírus-járvány miatt.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen elmondta:

Európába nyolcvankilenc százalékkal kevesebb repülő érkezett más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor, húsvétra az európai turizmus nyolcvanöt százalékkal fog visszaesni.

A kormány várakozása szerint a vírus júniusban tetőzhet Magyarországon, a helyzet rendkívül gyorsan változik – mondta, és példaként említette, hogy az MTÜ-höz tartozó Mahart Passnave-nál a szerdai harminckét kikötői lemondás után mára mindent lemondtak, szállodahajó április végéig nem fog érkezni Budapestre.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik, hogy napról napra nő a visszamondások száma, a márciustól induló három tavaszi hónapra összesítve a külföldi vendégektől érkezett közel 163 ezer foglalás huszonnégy százalékát mondták le.

A top tíz küldőpiac közül a legnagyobbnak számító Németország esetében 14,9 százalékos a tavaszi lemondási arány. Magas a tervezett utak lemondási aránya Izraelből (43,2 százalék), Olaszországból (43,2 százalék) és Romániából (27,9 százalék). A belföldi foglalások közül a külföldiekhez képest arányaiban kevesebbet, 14,9 százalékot mondtak le.

Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (57 százalék) és Izrael esetében (44 százalék) a legmagasabb. A visszaesés vidéken nem ilyen mértékű, a húsvéti foglalások megmaradtak, tíz-tizenöt százalékos a lemondások aránya. A nyári szezon a reményeik szerint megmenthető – mondta a vezérigazgató.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotók: Unsplash)

helyzet | utazás | válság | koronavírus | drámai

FOLYTASD EZZEL

Vajon ki tudnak majd nyitni a francia sípályák?

Ez az utazók kedvenc légitársasága az idén

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom