Close
Tudnál élni egy olyan helyen, ahol két hónapig folyamatosan sötét van?

Tudnál élni egy olyan helyen, ahol két hónapig folyamatosan sötét van?

Nem csak az olykor dermesztő hideg miatt különleges az alaszkai Utqiagvik.

Korábban Barrow néven szerepelt a térképeken a négyezer fős, többségében őslakosok által lakott kisváros, amely arról (is) nevezetes, hogy Amerikai Egyesült Államok legészakibb, egyben a világ tizenkettedik legészakibb településének számít.

Ez már önmagában megérne egy extrém túrát oda, de a lényeg csak most jön:

november közepétől január derekáig minden esztendőben koromsötétben zajlik az élet az arrafelé.

Utqiagvikban hatvanöt napig nem kel fel a nap, az állandó sötétségért cserébe viszont nyáron kárpótolja a helyieket, akkor ugyanis hosszú hetekig nem nyugszik le.

A téli hónapokban meglehetősen zord körülményekre számíthat a környékre érkező. Olyankor a hideg mellé még metsző szelet is kap üdvözlő ajándékként, nem beszélve a fagyról és a hóról. Legrosszabb esetben mínusz negyvenöt fokra kell számítania, tehát valódi sarkvidéki tél dominál ebben a félelmetesnek mondható időszakban.

A sötétség uralta szakaszban nagyjából hatórásak a nappalok, már amennyiben a félhomályt nappalnak lehet nevezni.

Az őslakosok tiszteletére Utqiagvikre átkeresztelt város lakói egyébként nagyrészt az olajkitermelésben és a turizmusban dolgoznak. Utóbbi talán meglepően hangzik, de az éjféli nap miatt meglepően sokan indulnak útnak, hogy ott éljék át ezt a meglehetősen furcsa természeti jelenséget.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Independent, CNN, fotók: Pixabay, Getty Images, Unsplash)

nagy sztori | sötétség | barrow | természeti | Utqiagvik

FOLYTASD EZZEL

Vajon ki tudnak majd nyitni a francia sípályák?

Ez az utazók kedvenc légitársasága az idén

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom