Close
Ebben a lombkabinban életünk végéig megpihennénk

Ebben a lombkabinban életünk végéig megpihennénk

Az északiak megint megmutatták, nagyon is tudják, mi fán terem az igazi, háborítatlan és nem utolsósorban minimalista stílusú pihenés.

Egy Berlinben élő dán építész, Sigurd Larsen tervezte a Lovtag hotelláncnak azt a lombkabint, amit egy dán erdőben helyeztek el. Ha minden igaz és beválik, ez az első, de nem az utolsó darabja lesz egy kilenc kabinból álló lombszállodának, ahol összesen közel negyven ember tud majd elrejtőzni a világ elől.

Az Als Odde félszigeten található erdőben több tízméteres fák árnyékában húzódik meg ez a modern lombház, amit körülbelül nyolc méterre a földtől építettek – vagyis tényleg csak a madarak zavarhatják meg a nyugalmunkat.

Az elhelyezkedés nagyon idilli: a ház közel van Dánia leghosszabb fjordjához, a Mariagerhez, és a tengerhez is. Így a madárcsicsergés és a növények között keresgélő állatokon kívül csak a tenger morajlását és a szél változó hangját hallani, a házba beszűrődő fényektől pedig végleg a mennyországban érezhetjük magunkat.

“A kabint egy kis dombon található fára helyeztük, ennek köszönhetően szinte belátni az egész erdőt, a gyönyörű napfelkeltékről és naplementékről nem is beszélve”

– nyilatkozta az építészeti stúdió az első kabin megnyitásakor.

A kisház szerkezetét tekintve szinte eggyé válik a fa életével, körbeveszi a törzsét, ami az építés kiindulópontja volt. Ez pedig nemcsak a technikai részt tekintve volt hasznos, hanem nagyon jól mutat bent a térben is.

Ha már ebbe a környezetbe épült, a kabin legapróbb részei is fából készültek. A padlótól az ágykeretig minden teljesen illeszkedik az erdőhöz, egyedül talán a hatalmas üvegablakok lógnak ki a sorból, de ezt igazán nem bánjuk: a lombokon átszűrődő napsugarak látványa bizonyítja, hogy ha valahol, itt nagyon szükség van erre a néha sablonos dizájnmegoldásra.

A modern, négyzetes alapú lombház lényegében egy garzon: a konyha az étkezőasztallal és a háló egy térben található. Egyedül a mellékhelyiség és a zuhany, illetve egy kihúzható fotel különül el jobban, aminek az a praktikus oka, hogy az alap kétfős elhelyezkedést ezzel a megoldással négyre fel lehet tornázni.

Ha elég volt a bezártságból, és nem csak az üvegablakokon át gyönyörködnénk a természetben, a tetőtéren található teraszra bármikor felmászhatunk egy, a kabinban elhelyezett apró falétrán, ahol szabad levegőn élvezhetjük a nap első vagy akár sokadik eszpresszóját.

Bár a lombházak többségét hajamosak vagyunk valamilyen teljesen nomád szerkezetként elkönyvelni, Lardsen tervezése a legjobb példa arra, hogy ezt tévesen tesszük. A kabinban olyan csőhálózat fut, mint bármelyik mezei lakóházban, ennek köszönhetően van víz és villany, és természetesen a mosdó is ugyanúgy működik, mint bárhol máshol. Egyedül a tusolás bizonyul izgalmasnak, itt ugyanis szabadtéren frissíthetjük fel magunkat egy kupola árnyékában.

Igaz, a kabin jelenleg a nyugalom szigete. Arra azért kíváncsiak leszünk, mi történik majd, amikor még nyolc másik ház is bekerül az erdőbe, és a madarak énekét felváltja az emberek duruzsolása.

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom