Egy magyar fotográfus videói futnak most New York legforgalmasabb csomópontján

320 ezer ember. Körülbelül ennyien fordulnak meg naponta a Times Square-en, New York legismertebb és legfelkapottabb terén, és ott futnak augusztus végéig egy magyar fotós, Magyar Ádám videói, a Times Square Arts projekt keretén belül.

Teljes biztonsággal kijelenthetjük, nincs olyan Amerikába érkező turista, aki New Yorkban járva ne célozná meg azonnal a Times Square-t. Ez az állandóan nyüzsgő, impulzusoktól hemzsegő városrész nem véletlenül vált a Nagy Alma egyik szimbolikus helyszínévé. A hatalmas kijelzőkkel felszerelt épületek között évente közel félmilliárd ember halad át, ezért a tér lényegében az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb csomópontjává avanzsálódott, ahol a helyiek a barátaikkal találkoznak vagy tájékozódnak az aktuális hírekről, az utazók pedig szájtátva kattogtatják fényképezőgépüket a villodzó fények közt járva.

A 2010-es évek elején több olyan cikk is megjelent az amerikai sajtóban – a Washington Post vagy a New York Times oldalain –, amelyek azt az elképzelést taglalták, milyen lenne a Times Square, ha a kivetítőkön nemcsak a jól megszokott hirdetések lennének láthatóak, hanem például művészettel töltenék be a teret.

Szerencsére a döntéshozók abban egyetértettek, sokkal nagyobb élmény egy-egy izgalmas videót vagy festménysorozatot nézni LED-kijelzőkön, mint a századik bikini- vagy kólareklámot, ezért az az ötletek egészen hamar valósággá váltak. Néhány éve szerveződött egy Times Square Arts néven futó projekt, segítségével nemcsak már elismert és befutott, hanem fiatal, feltörekvő művészek is megjelenési lehetőséget kaphatnak több százezer ember előtt.

Ez a szó szerint óriási művészeti kezdeményezés nagy hangsúlyt fordít arra, hogy minél innovatívabb és különlegesebb munkák kerüljenek fel a gigantikus méretű képernyőkre, és lehetőleg ne csak helyi alkotókat mutassanak be, hanem más országok is formálhassák a tér esztétikáját.

A Times Square Arts és az alatta futó programok eddig sikeresnek bizonyultak: megalakulása óta több mint kétszáz művész került be a programba, köztük idén egy magyar fotós-videós is.

Magyar Ádám lassan egy évtizede fotózza a világ nagyvárosainak mozgalmas mindennapjait. Lenyűgözően örökíti meg a hétköznapok legapróbb és gyakran legkézenfekvőbb pillanatait, amit a nagy rohanás közben mi már nagy eséllyel észre sem veszünk.

Stainless – magyarul Rozsdamentes – című fotósorozata a nagy metropoliszok metróvonalain kalauzolja végig a nézőt, természetesen az utazóközönség szemüvegén keresztül. A képek Tokióban, Párizsban és New Yorkban készültek fekete-fehérben, és a szériához tartoznak videók is, többek között egy olyan, ami a Stainless, 42 Street címet viseli, és kifejezetten a New Yorkba ingázók megérkezésének pillanatait mutatja be.

Ez utóbbi fut augusztus elseje óta a Times Square kivetítőin a Time Square Arts Midnight Moments nevű szekcióján belül, ami azt jelenti, hogy Ádám videója minden este 11 óra 57 perctől látható a téren, egy hónapon át, azaz augusztus 31-ig.

A videóban elnyújtva, lelassítva láthatjuk a felvett emberek mozdulatait, gesztusait, néhány perc erejéig a metró aluljáróban sietők szinte szobrokká alakulnak – a gyors, zajos pillanatok csendessé és komótossá válnak. A képkockákat nézve egy kicsit kiszállhatunk a mókuskerékből és megpihenhetünk.

“Jó néhány éve örökítek meg mozgó metróvonatokat, és minden alkalommal, amikor az anyagok feldolgozásához érek, az embereket élő szobroknak látom, amint végtelen sorban állnak. A videók felfedik azt a szépséget, ami gyakran a legegyszerűbb és leggyakoribb helyzetekben rejlik. Az idő szinte kézzelfoghatóvá válik” – olvashatók Ádám gondolatai a Times Square Arts oldalán.

A videó a bemutatott munkák között kiemeltnek számít, mivel a Times Square Arts projekt az idei nyári szezonban azt tűzte ki célul, hogy a bemutatott alkotások középpontjában a környék legjellemzőbb vonásai álljanak, és mivel a Times Square-t szinte a város összes metróvonala közrefogja, Ádám munkája telitalálat volt.

Ahogyan Andrew Dinwiddie, a Time Square Arts főigazgató-helyettese is mondta: “Magyar Ádám levisz bennünket a föld alá, addig a rendszerig, ami a Times Square-t a város legforgalmasabb csomópontjává teszi. Lassított felvételei a mindennapos rohanást, a tömegközlekedést hirtelen szinte teljesen megállítja, ami bár rémálomnak hangzik, igazából mégis áldás. Megmutatja a mindennapi ingázás méltóságát és drámáját is.”

kiállítás | magyar adam | new york | metró | Times Square

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom