Egy visszatérő kérdés: mennyibe kerül az elektromos autó töltése?

Biztosan olcsóbb, mint a benzin? Utóbbi kérdés leginkább az energiaválság és a rezsicsökkentés változása miatt merült fel az elmúlt időszakban. Megnyugtatunk mindenkit már itt az elején: a villanyautózás költsége továbbra is töredéke a benzines és dízeles változatokhoz képest.

Az sem mindegy, hogyan töltjük az autót

 

A költségeket számtalan tényező befolyásolja, de leginkább az, hogy mégis milyen eszközt használunk a töltésre. Egy elektromos autó töltő beszerzése otthonra ma már gyerekjáték, köszönhetően például az eautotoltokabel.hu oldalának.

 

Ahhoz, hogy a villanyautó fenntartása még olcsóbb legyen, általában érdemes otthon tölteni az autót. Miért? Mert az áram ára itt a legkedvezőbb még annak ellenére is, hogy a rezsiköltségre biztosan hatással lesz az akkumulátor töltése. Továbbá szükség lesz egy ideális fali töltőre, amivel még hatékonyabb lesz az egész művelet. Felejtsük el a gyári töltőt, amit a vásárláskor kaptunk az elektromos autóhoz, az inkább egy tartalék, mint elsődleges töltési alternatíva.

 

Az otthoni megoldáshoz képest a nyilvános töltőállomások, mint az autópálya pihenőhelyein található “gyorstöltők” sokkal drágábbak. Hasznosak, ha gyorsan kell tölteni vagy kezdünk kifogyni, de ha van rá lehetőség, inkább a saját garázsunkban lévő töltőt használjuk a mindennapokban. Persze a költségeket az is befolyásolja, hogy pontosan mennyit és hogyan használjuk az autót. Ha valaki nagy távolságokat tesz meg a mindennapokban, ráadásul azt is száguldozva, “sportos tempóban”, akkor sokkal többet fogunk a töltővel találkozni. Városi használat esetén pedig sokkal ritkábban.

 

Hogyan lehet kiszámolni a költségeket?

 

Térjünk át a piszkos anyagiakra, hisz minden olvasó ezt várja, hogy “mennyi az annyi”. Ahhoz, hogy pontosan kiszámoljuk a fogyasztást, szükség van az akkumulátor méretére, a jármű hatótávjára, valamint az elektromos áram egységárára kWh alapon.

 

Egy konkrét példa: a Kia Niro EV 64,8 kWh-s akkuval rendelkezik, 460 kilométeres hatótávval. Az áram ára 36,9 Ft/kWh. 0-ról 100%-ra a töltés 64,8 x 36,9, ami kb. 2.390 Ft-ot jelent. Ebből következik, hogy tulajdonképpen kilométerenként 5,3 forintot kell fizetnünk, ami töredéke a benzines, dízeles autók fogyasztásának még így, az energiaválság és a rezsicsökkentés változása után is.

 

Akár teljesen zöld is lehet az üzemeltetés

 

Ha igazán hatékony megoldást keresünk, akkor az egyik legjobb módszer az, ha az otthonunkra szerelt napelem segítségével töltjük az elektromos autót. Nemcsak a felhasználás lesz zöld, de az előállítás is, tulajdonképpen még az a kilométerenkénti 5,3 forint is teljesen eltűnik. Mindezt egy benzines vagy dízeles autóval lehetetlen megoldani.

 

A jövő egyértelműen az elektromos autózás irányába halad. Ha valaki villanyautó vásárlása mellett dönt, érdemes minél hamarabb gondoskodni a hatékony töltésről is, amiben szakemberek tudnak segíteni.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom