Egyéves lett a legfiatalabb Michelin-csillagos hazai étterem

A mai napon ünnepli indulásának első évfordulóját a Stand, ezért elmentünk, és megnéztük, mit tud a szülinapos.

Nagyjából 270 napos volt a Stand étterem, amikor kiderült, hogy a neves Michelin-kalauz csillaggal jutalmazta. A nyitáskor azt írtuk, minden együtt van náluk a Michelin-csillaghoz, így amikor megkapták, nagyon örültünk, bár hozzátesszük, nagy jóstehetség nem kellett a dologhoz, ez az a tipp volt, amire Tippmixen olyan 1,2-es szorzót adnak. Magyarul: várható volt, hogy megkapják, ennek oka pedig az volt, hogy Széll Tamás és Szulló Szabina 1.) az Onyxban anno már szereztek maguknak egy csillagot, 2.) és ez sokkal fontosabb: tudják, milyen teljesítmény kell ahhoz, hogy ezt az elismerést elérjék.

Csahók Ibolya étteremvezető szerint a csillag egyrészt megnyugtatta a csapatot, másrészt több vendéget hozott, ami főként az ebéd időszakában érezhető. Több lett a külföldi, de a Standnál igyekszenek mindig fenntartani asztalokat a hazai vendégeknek.

Ha csak egy szóval kellene jellemeznem a jelenlegi Standot, az öröm szót választanám.

Az ételek izgalmasak, intenzívek, kreatívak, és mindezek mellett megvan bennük az a faktor, ami miatt nemcsak a technikai bravúrt lehet értékelni bennük, hanem ott van a szív és a lélek is.

Harmadszor volt szerencsém megfordulni itt egy év alatt, de az üdvözlőfalatként felszolgált lángos ugyanolyan örömmel tud eltölteni. A szintén meglepetésként felszolgált paradicsomleves is elképesztő: hideg, friss, magával ragadó ravaszság, energiája átjárja és felrázza az embert. Kétkanálnyi zöldséglevesről beszélünk, elképesztő, boszorkányos.

A gulyást szintén képtelen vagyok kihagyni, anno úgy jellemeztem, hogy olyan klasszikus készült, amit egyszerre lehet odatenni a nagyszülők és egy Michelin-kritikus elé, mert mindkettő meg fogja találni benne azt, amit keres. Hagyományos, de innovatív, intenzív, friss, éltető. Jelentem, a helyzet változatlan.

Rendben volt a különböző gombákkal töltött beregi csirke és a mellé felszolgált burgonyapüré, de ami igazán kiemelkedett, az a kacsamáj terrine, a tetején ehető bodzavirággal, illetve füstölt kacsamáj bonbon meggykabátban, mellé házi briós. Gervai János sommelier egy Szepsy hatputtyonyos tokaji aszút tett mellé.

Ez a fogás full örömóda kacsamájra hangszerelve.

Az ember a szájába veszi, hallgatja, és elcsendesül. Ez a kacsamáj megváltoztatja az ember hangulatát, berántja a saját világába. Én rögtön éreztem, mit akar, és szerettem volna egyedül lenni ezzel a kacsamájjal, meghitt kettesben egy kandalló mellett, amiben csendes pattog a tűz. Csak ülnék ott, a kezemben parfümként illatozó Szepsy aszú, a kacsamáj pedig mesélne nekem.

Hogy a Stand számára mit hoz a jövő, azzal kapcsolatban Csahók Ibolya nagyon szerényen nyilatkozik, szerinte a cél az, hogy az étterem mindennap igyekezzen kicsit jobb lenni. Hogy ennek a vége az lesz-e, hogy egyszercsak a meglévő egy mellé kerül egy második csillag is, még nem tudjuk, de az biztos, hogy a Stand jelen pillanatban egy zseniális teljesítményt nyújtó, nagyon szerethető hely.

Boldog születésnapot neki!

(Fotók: Pálfi Balázs)

kacsamáj | széll tamás | szepsy aszú | sáf | csahók ibolya | lángos

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Kulisszák mögött: megnéztük hogy készülnek a prémium bútorok
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom