Close
Egyéves lett a legfiatalabb Michelin-csillagos hazai étterem

Egyéves lett a legfiatalabb Michelin-csillagos hazai étterem

A mai napon ünnepli indulásának első évfordulóját a Stand, ezért elmentünk, és megnéztük, mit tud a szülinapos.

Nagyjából 270 napos volt a Stand étterem, amikor kiderült, hogy a neves Michelin-kalauz csillaggal jutalmazta. A nyitáskor azt írtuk, minden együtt van náluk a Michelin-csillaghoz, így amikor megkapták, nagyon örültünk, bár hozzátesszük, nagy jóstehetség nem kellett a dologhoz, ez az a tipp volt, amire Tippmixen olyan 1,2-es szorzót adnak. Magyarul: várható volt, hogy megkapják, ennek oka pedig az volt, hogy Széll Tamás és Szulló Szabina 1.) az Onyxban anno már szereztek maguknak egy csillagot, 2.) és ez sokkal fontosabb: tudják, milyen teljesítmény kell ahhoz, hogy ezt az elismerést elérjék.

Csahók Ibolya étteremvezető szerint a csillag egyrészt megnyugtatta a csapatot, másrészt több vendéget hozott, ami főként az ebéd időszakában érezhető. Több lett a külföldi, de a Standnál igyekszenek mindig fenntartani asztalokat a hazai vendégeknek.

Ha csak egy szóval kellene jellemeznem a jelenlegi Standot, az öröm szót választanám.

Az ételek izgalmasak, intenzívek, kreatívak, és mindezek mellett megvan bennük az a faktor, ami miatt nemcsak a technikai bravúrt lehet értékelni bennük, hanem ott van a szív és a lélek is.

Harmadszor volt szerencsém megfordulni itt egy év alatt, de az üdvözlőfalatként felszolgált lángos ugyanolyan örömmel tud eltölteni. A szintén meglepetésként felszolgált paradicsomleves is elképesztő: hideg, friss, magával ragadó ravaszság, energiája átjárja és felrázza az embert. Kétkanálnyi zöldséglevesről beszélünk, elképesztő, boszorkányos.

A gulyást szintén képtelen vagyok kihagyni, anno úgy jellemeztem, hogy olyan klasszikus készült, amit egyszerre lehet odatenni a nagyszülők és egy Michelin-kritikus elé, mert mindkettő meg fogja találni benne azt, amit keres. Hagyományos, de innovatív, intenzív, friss, éltető. Jelentem, a helyzet változatlan.

Rendben volt a különböző gombákkal töltött beregi csirke és a mellé felszolgált burgonyapüré, de ami igazán kiemelkedett, az a kacsamáj terrine, a tetején ehető bodzavirággal, illetve füstölt kacsamáj bonbon meggykabátban, mellé házi briós. Gervai János sommelier egy Szepsy hatputtyonyos tokaji aszút tett mellé.

Ez a fogás full örömóda kacsamájra hangszerelve.

Az ember a szájába veszi, hallgatja, és elcsendesül. Ez a kacsamáj megváltoztatja az ember hangulatát, berántja a saját világába. Én rögtön éreztem, mit akar, és szerettem volna egyedül lenni ezzel a kacsamájjal, meghitt kettesben egy kandalló mellett, amiben csendes pattog a tűz. Csak ülnék ott, a kezemben parfümként illatozó Szepsy aszú, a kacsamáj pedig mesélne nekem.

Hogy a Stand számára mit hoz a jövő, azzal kapcsolatban Csahók Ibolya nagyon szerényen nyilatkozik, szerinte a cél az, hogy az étterem mindennap igyekezzen kicsit jobb lenni. Hogy ennek a vége az lesz-e, hogy egyszercsak a meglévő egy mellé kerül egy második csillag is, még nem tudjuk, de az biztos, hogy a Stand jelen pillanatban egy zseniális teljesítményt nyújtó, nagyon szerethető hely.

Boldog születésnapot neki!

(Fotók: Pálfi Balázs)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom