Close
Egyéves lett a legfiatalabb Michelin-csillagos hazai étterem

Egyéves lett a legfiatalabb Michelin-csillagos hazai étterem

A mai napon ünnepli indulásának első évfordulóját a Stand, ezért elmentünk, és megnéztük, mit tud a szülinapos.

Nagyjából 270 napos volt a Stand étterem, amikor kiderült, hogy a neves Michelin-kalauz csillaggal jutalmazta. A nyitáskor azt írtuk, minden együtt van náluk a Michelin-csillaghoz, így amikor megkapták, nagyon örültünk, bár hozzátesszük, nagy jóstehetség nem kellett a dologhoz, ez az a tipp volt, amire Tippmixen olyan 1,2-es szorzót adnak. Magyarul: várható volt, hogy megkapják, ennek oka pedig az volt, hogy Széll Tamás és Szulló Szabina 1.) az Onyxban anno már szereztek maguknak egy csillagot, 2.) és ez sokkal fontosabb: tudják, milyen teljesítmény kell ahhoz, hogy ezt az elismerést elérjék.

Csahók Ibolya étteremvezető szerint a csillag egyrészt megnyugtatta a csapatot, másrészt több vendéget hozott, ami főként az ebéd időszakában érezhető. Több lett a külföldi, de a Standnál igyekszenek mindig fenntartani asztalokat a hazai vendégeknek.

Ha csak egy szóval kellene jellemeznem a jelenlegi Standot, az öröm szót választanám.

Az ételek izgalmasak, intenzívek, kreatívak, és mindezek mellett megvan bennük az a faktor, ami miatt nemcsak a technikai bravúrt lehet értékelni bennük, hanem ott van a szív és a lélek is.

Harmadszor volt szerencsém megfordulni itt egy év alatt, de az üdvözlőfalatként felszolgált lángos ugyanolyan örömmel tud eltölteni. A szintén meglepetésként felszolgált paradicsomleves is elképesztő: hideg, friss, magával ragadó ravaszság, energiája átjárja és felrázza az embert. Kétkanálnyi zöldséglevesről beszélünk, elképesztő, boszorkányos.

A gulyást szintén képtelen vagyok kihagyni, anno úgy jellemeztem, hogy olyan klasszikus készült, amit egyszerre lehet odatenni a nagyszülők és egy Michelin-kritikus elé, mert mindkettő meg fogja találni benne azt, amit keres. Hagyományos, de innovatív, intenzív, friss, éltető. Jelentem, a helyzet változatlan.

Rendben volt a különböző gombákkal töltött beregi csirke és a mellé felszolgált burgonyapüré, de ami igazán kiemelkedett, az a kacsamáj terrine, a tetején ehető bodzavirággal, illetve füstölt kacsamáj bonbon meggykabátban, mellé házi briós. Gervai János sommelier egy Szepsy hatputtyonyos tokaji aszút tett mellé.

Ez a fogás full örömóda kacsamájra hangszerelve.

Az ember a szájába veszi, hallgatja, és elcsendesül. Ez a kacsamáj megváltoztatja az ember hangulatát, berántja a saját világába. Én rögtön éreztem, mit akar, és szerettem volna egyedül lenni ezzel a kacsamájjal, meghitt kettesben egy kandalló mellett, amiben csendes pattog a tűz. Csak ülnék ott, a kezemben parfümként illatozó Szepsy aszú, a kacsamáj pedig mesélne nekem.

Hogy a Stand számára mit hoz a jövő, azzal kapcsolatban Csahók Ibolya nagyon szerényen nyilatkozik, szerinte a cél az, hogy az étterem mindennap igyekezzen kicsit jobb lenni. Hogy ennek a vége az lesz-e, hogy egyszercsak a meglévő egy mellé kerül egy második csillag is, még nem tudjuk, de az biztos, hogy a Stand jelen pillanatban egy zseniális teljesítményt nyújtó, nagyon szerethető hely.

Boldog születésnapot neki!

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

(Fotók: Pálfi Balázs)

Close